Založ si blog

Netreba sa rozčulovať

 

Slová, ktoré vyslovil predseda vlády R. Fico počas stretnutia s ukrajinským predsedom A. Jaceňukom boli iste v afekte, ktoré mali podporiť výsledky ich vzájomného rozhovoru, aj keď boli nijaké. Predovšetkým si nedovolil menovať osobu, krajinu, či spoločenstvo, ktoré z nás robí idiotov. Vieme však, že plynovod po dne Baltického mora, ktorý bude viesť z ruského Vyborgu do nemeckého Greifswaldu v roku 2019 bude plniť predovšetkým potreby Nemcov, ich ekonomiky. Pokiaľ ide o druhú časť jeho myšlienky o stabilizácii situácie na Ukrajine len málo závisí od Nemecka, pretože ide predovšetkým o strategický záujem USA trvalo vytvárať v tomto priestore napätie, či metastabilný stav, ako vyplynulo nepriamo i zo slov generálneho tajomníka NATO Stoltenberga, strašiť svet, že Rusko ohrozuje jeho poriadok.

Plynovod Družba, ktorý má už dlhodobo strategický význam pre Slovensko môže oceniť každý náš občan, ale aj dnešné firmy, ktoré ho používajú na výrobu tepla, či ako chemickú surovinu, ale aj ako tovar, ktorý prináša do štátneho rozpočtu každoročne nezanedbateľné sumy z jeho prepravy cez naše územie ďalej na západ. A ten roky existujúci plynovod by mal v roku 2019 skončiť definitívne a podľa situácie možno i skôr.

Ukrajina a jej súčasná politická reprezentácia nemá nástroje, alebo spôsob, ako zmeniť rozhodnutia ruskej firmy Gazprom vylúčiť prepravu plynu cez jej územie. Jediným aktuálnym riešením, ktoré si môžu dovoliť v najbližších mesiacoch bude aj s ohľadom na blížiacu sa zimu, požiadať o reverzný tok plynu aj cez naše územie, čo je však kapacitne limitované možnosťami stanice vo Veľkých Kapušanoch. opakovane a každoročne až do doby prevádzky ďalšej vetvy Nordstreamu A čo potom? Nadávať na Rusov bude jediné, čo budú môcť. V širšom kontexte zmeniť trasu prepravy plynu pripravenú k realizácii sa dotýka aj nás. Iba ak by ruský plyn na naše územie prúdil ako tranzit a bez možného zásahu do jeho prevádzky zo strany Ukrajiny. Vracanie ako reverz by sa potom mohlo realizovať zo strany konečných odberateľov. Bude však drahší, čo Ukrajina bude musieť brať na vedomie, hoci terajšia cena 230 $/ 1000 m. sa im zdá privysoká a v čom Gazprom ustúpil proti minulosti, keď cena bola 400 $ alebo až 450 $ v čom boli i splátky za dlh z minulosti. Pri dnešnej situácii, keď Ukrajina za plyn reálne odobratý neplatí, bude musieť poprosiť MMF, alebo ECB o úver. To je realita, ktorá sa prekrýva silnými slovami. Ani európski činitelia nebudú môcť klásť podmienky vyhovujúce len im. Na takú možnosť sa pripravuje i Rusko tým, že z bohatých nálezísk buduje plynovodnú trasu do Číny, čím ich obchod s Európou na báze plynu nebude jediný a rozhodujúci.

Ináč je robiť nahnevaného chrobáka a iné je mať na to aj reálne podmienky a možnosti. Preto treba vziať na vedomie, že plyn z reverzného chodu miešaný z nórskym musí byť drahší aj pre nás, čo bude mať dopad na všetky segmenty jeho použitia, od spotreby tepla v domácnostiach, cez chemické spracovanie na hnojivá i trhaviny a v konečnom dôsledku až na cenu potravín, Však p. Babiš, majiteľ Agrofertu, na novej jednotke výroby čpavku v Dusle?

Sankcie proti Rusku, ktoré sa dotkli ruskej ekonomiky a spôsobili rast cien o 10-13% museli byť predsa postupne kompenzované protiopatreniami z ich strany a vzniklé straty nahradené. Stane sa tak do roku 2019.

Nakoniec jedna stará, aj keď česká „průpovídka“, ktorej autor sa menoval Karel Havlíček Borovský “Nechoď Honzo s pány na led. Mnohý příklad máme. Pán se uklouz a sedlák si za něj nohu zláme“

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.