Založ si blog

Kto ustúpi? Slabší!

 

Odozva, ktorú vyvolal emóciou podfarbený prejav R. Fica na oslavách 71, výročia SNP v B. Bystrici a bez papiera! Sa dala čakať. Tí, čo s jeho slovami súhlasia, že ak utečencov prijímať, tak selektívne, mlčia. Viac hovoria tí, čo s jeho argumentami o neúspechu integrovať do spoločnosti Rómov nesúhlasia a kladú mu za vinu aj to že za 8 rokov jeho vlády to nedokázal! Zatiaľ sa sympatizanti s prijímaním utečencov podľa istých a definovaných pravidiel EÚ prejavujú svojim akademickým humanizmom a ľudskosťou k nešťastiu ľudí, ktorí opustili svoje domovy a dúfajú, že nájdu nové v Európe. Iste a bez videnia problémov utečencov širších súvislostiach nekladú si otázku, prečo utekajú a čo je toho príčinou. Až tam, k príčinám, ktoré nastali postupným zasahovaním do ich vnútorných poriadkov a stavu sa neodvážia priblížiť. Aj to sú dôsledky násilného vývozu demokracie.

Sú skutočne už ďaleko roky 2003 – 2006, kedy sa vláda republikána G. Busha rozhodla rázne hľadať v Iraku zbrane hromadného ničenia, aby po čase, nasledujúca vláda USA sa priznala k tomu, že to bol planý poplach, no vynikajúci nástroj globálnej politiky. Rovnako ako útok Iraku na Kuvajt. Spôsob vládnutia prezidenta S. Husejna, príslušníka náboženskej menšiny sunnitov, ktorý síce nebol podobný vládam demokratickým v Európe a v USA, no bol stabilný, aj keď krutý voči odporcom.. Za to bol odsúdený a koncom roku 2006 obesený a jeho sochy zničené. Podobne v Líbyi vláda plk. M. Kaddafího bola stabilná až do doby, kedy sa jeho režim priznal k atentátu na civilné dopravné lietadlo PANAM v roku 1988 a v ňom zahynulo všetkých 270 pasažierov, amerických vojakov vracajúcich sa na vianočné sviatky k svojim rodinám do USA. Potom už plukovník prestal byť prijateľný a tak po ružovej revolúcii v roku 2011 bol prenasledovaný a pri svojom úteku do púšte aj zastrelený. Pokoj však nenastal.

Podobne by sme vedeli definovať “chyby“ na režimoch v Egypte, Iránu, ale teraz hlavne v Sýrií a v Afganistane a potrebou ich meniť vonkajšími zásahmi. Všetky nepokoje začali vtedy, keď sa vládcovia štátov stali neposlušní voči globálnym záujmom americkej politiky a hlavne keď začali viac hľadieť na vlastné záujmy o ropu a plyn. S tým bolo treba niečo robiť. No až odstránenie autokratických vládcov dovolilo prejaviť sa aj dovtedajším problémom etnickej či náboženskej povahy, ktoré sa javili aj v dobách ich vlády, no ako nepodstatné, možno menej dôležité aj keď existovali. A dôsledky sú už na svete v podobe vzniku Islamského štátu v niekoľkých oblastiach susediacich štátov. Ozývajú sa aj Kurdi, národ bez vlastného štátu a žijúci v Turecku, Sýrií, Iraku, ale aj v Arménsku, čo je ďalší neriešený problém hlavne v Turecku, kde silnejú hlasy, ale aj činy po obnove Osmanskej ríše.

Ale najaktuálnejším problémom vyplývajúci z podstaty a už aj u nás je malá ochota krajín V4 prijímať utečencov natrvalo, čo neladí s postojom hlavne Nemecka ochotného prijať až 800 tisíc z niekoľkých miliónov na úteku z domovských krajín. Prečo je to tak?

Je to síce smelé tvrdenie, ale Nemci majú dlhodobé skúsenosti s asimiláciou hlavne Turkov, ktorí v Nemecku žijú už v druhej i tretej generácii a deti a vnuci prvých prisťahovalcov sa pokladajú za občanov Nemecka so všetkými právami a povinnosťami. Čo ak je to spôsob, ako zveľadiť početnosť národa, ako vklad do budovania jeho perspektívy? Príkladom môžu byť v tomto smere USA, ktoré z každého prisťahovalca v uplynulých mnoho rokov vytvorili pravých Američanov, s pravou rukou na ľavej strane hrudníka vo chvíli, keď počujú hrať hymnu.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.