Založ si blog

Chce to len čas, trpezlivosť a väčšiu liberalizáciu podnikania

 

To, že malá skupinka (traja) klimatológov sa obrátila otvoreným listom na p. Kisku, prezidenta, predsedu NR p. Pelegríniho a predsedu vlády p. Fica, v ktorom ich žiadajú aby konali v záujme nášho obyvateľstva a nedovolili privatizovať naše zdroje vody je signálom, že niečo sa už deje a je to v súlade s dokončením totálnej privatizácie.

Tento šum okolo vodných zdrojov trvá už dlho a svedčí, že záujemcovia o vodné zdroje majú silnú politickú podporu aj v najvyšších miestach tohoto štátu. Stačil by legislatívny podnet do NR, aby sa pozície a argumenty aktérov totálnej privatizácie pri prerokovaní prípadného návrhu zákona prejavili v plnej nahote a aby boli definovaní, kto to je.

Že neide o maličkosti svedčí proces privatizácie zdrojov minerálnych vôd a riešenie jej vývozu do zahraničia, ktoré zatiaľ skončili len v maloobchodnom balení a pre liečebné účely. no aj to muselo nejako začať aby o krátky čas pokračovalo.

Ale stačí pohliadnúť na súkromné plniarne minerálnej i zdravej pramenitej vody v našom okolí, aby sme videli, aký výnosný je to obchod (kto nerozumie, tak o aký ide business) a ako vynáša. Že majitelia týchto plniarní odvádzajú časť svojho zisku obciam, možno štátu, môže byť pravdou, no viac ostáva im. Kto rozhoduje o strope čerpania týchto vôd pre komerčné účely? Že pramene týchto vôd boli verejne dostupné okoloidúcim a miestnym je dávno prekonaná minulosť, keď tie sú už dlhší čas vo vlastníctve podnikateľov oplotené so zákazom vstupu cudzích osôb na súkromný majetok. A tí sme všetci, čo sme neprivatizovali, alebo nemali dostatok podnikateľských nápadov, ako sa dostať k tradične ladom ležiacim hodnotám, bez definovaného vlastníctva.

Pre porovnanie ako sa stavajú záujmové skupiny k podzemnému bohatstvu krajiny stačí zalistovať v pamäti a ako opakovane sa stavajú ľudia okolo ťažby uránu v okolí Košíc (Jahodná) a zlata v okolí Detvy, či Kremnice a ako práve tie spoločnosti pomocou definícii v Ústave SR nachádzajú právo poznať zloženie nášho podzemia. Podobne to bude aj so zdrojmi povrchovej vody, prameňmi, potokmi i riečkami. Ako v Amerike, každý claim musí mať majiteľa.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.