Založ si blog

Budú dožinkové slávnosti?

Zle sa čítajú správy o tom, ako sucho poškodilo rast plodín živiacich národ, ale ešte horšie tie, o zničených a rozkradnutých závlahových systémoch a melioráciách. Tie závlahové s prípojnými studňami vody pre rozstrekovacie zariadenia už neuvidíme sú v Kovošrotoch a vyplatené zberačom cash, no tie melioračné pod zemou sú tiež navždy stratené a zanesené bahnom a prerušované pri úpravách nových celkov. A sú to, či boli desiatky kilometrov drenážnych rúr. Stali sa prvou lastovičkou návratu polí vlastníkom, ktorí ich obhospodarujú, alebo prenajímajú novým družstvám vlastníkov. Návrat k pôvodnému stavu závlah a k melioráciám nie je možný, sú zničené.

Časť poľnohospodárskych odborníkov, ale aj ekológov zastáva názor vyslovený prof. B. Šiškom zo SPU v Nitre, že kde je voda, tam je život. Iné, najmä slová šľachtiteľov hovoria (P. Hauptvogel), alebo sa prikláňajú k názoru, aby slovenská pôda, síce už v prenájme zahraničných podnikateľov, bola vysádzaná plodinami nenáročnými na vlahu! Obe tendencie sú zaujímavé a odôvodnené najmä vo vzťahu k zhoršujúcim sa klimatickým pomerom našej krajiny.

Z minulosti si mnohí ešte pamätajú na celoštátne dožinky i s dožinkovým vencom v Nitre. Deň, kedy našim poľnohospodárom a predsedom družstiev prišli poďakovať predstavitelia štátu až z Prahy na čele s dr. G. Husákom. Súviselo to s existenciou politického princípu, že potravinová sebestačnosť musí byť v princípe súčasťou každej politiky a čo sa rozplynulo na ceste k „rodinným farmám“, ktoré dnes pod 20 rokoch slobody podnikania a návratu do kapitalizmu nefunguje.

Nový spoločenský poriadok a možnosti, ktorý nastolil, vedie producentov a vlastníkov pôdy k pestovaniu plodín, ktoré vynášajú nejaký zisk a sú sterilné proti rozkrádaniu. Aj preto sa rozmáha pestovanie repky olejnej, ako prísad do palív a prečo klesajú výmery plôch v produkcii druhého chleba – zemiakov pre Slovač.

Vždy platilo, že počíta sa len to, čo je doma v komore, ale teraz už platí, že čo nemáme, to dovezieme. No, za čo, za aký ekvivalent, aby to nebolo na vrub ďalšej pôžičky štátu Aj to by malo zaujímať makro ekonómov a politikov. Možno snaha, zatiaľ len naznačená, že závlahy a meliorácie budú postupne obnovované, aby krajina a plodiny na nej pestované netrpeli suchom je pekná, no na rozdrobených parcelách nášho vidieka ťažko realizovateľná. Kto a ako bude platiť za drenáže prechádzajúce pozemkami mnohých vlastníkov, čo už vopred pripomína ochotu vlastníkov pri výkupe pozemkov pod líniové stavby, včítane dočasného vstupu na ne počas realizácie diela.

Potraviny a ich dostatok, boli a budú vždy rozhodujúcim faktorom v každom konflikte pre civilné obyvateľstvo a jeho podporu režimov bez ohľadu za čo a proti komu sa vedú.

Možno v globálnom videní dnešného sveta sú to myšlienky málo povzbudivé, ale len do chvíle, keď prestane fungovať spoľahlivá doprava, sýpky budú prázdne a obilie z nich rozpredané. Nie všetky sú predsa súčasťou ŠHR.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.