Založ si blog

Môže za to len MOV?

 

Už v roku 2004, počas konania XXVIII LOH v Aténach bolo zjavné, že ich konanie finančne presahuje možnosti gréckej ekonomiky a vzniklý dlh z úverov na výstavbu športovísk, ubytovacích zariadení a primeranej techniky, bude treba raz splatiť. Ak k tomu pripočítame začiatok hospodársko-sociálnej krízy kapitalizmu od roku 2008 pochopíme, že pre Grécko, no nielen preň, nastali kritické časy s potrebou ďalších finančných injekcií rozhodujúcich bánk na splácanie nesplatených dlhov a dlhy rástli.

Zhoršujúca sa ekonomická situácia krajiny, rast nezamestnanosti na 25% aktívneho obyvateľstva a tým pokles tvorby HDP a rôzne opatrenia definované ako “uťahovanie opaskov“ rádových občanov viedli konečne k pádu vlády A. Samarasa, ktorá ich nariadila a k predčasným voľbám, ktoré ako sa dalo čakať a nielen v tejto krajine, k víťazstvu strany Syriza, strany ľavicovej. Jej predseda A. Tsipras svojim programom ostro orientovaným na záchranu, no za cenu ochoty veriteľských skupín bánk poskytnúť Grécku úľavy v splácaní starých dlhov, no v patovej situácii a s potrebou nových úverov, narazil.

Totiž ochota MMF, ECB i EK bola by väčšia, možno veľkorysá, keby v januári nebola zvíťazila ľavicová strana a jej leader, človek ktorý odmieta chodiť, ako sa patrí medzi gentlemanmi v obleku s kravatou. To bude hlavná prekážka pomoci Grécku ako ukázali reakcie nemeckého ministra financií, ktorý a spolu s nim i ďalší záchrannému plánu(balíku) doručenému do Bruselu 2 min. pred vypršaním ultimáta neveria a pokladajú ho za nereálne sľuby. Tým vlastne spochybnili existenciu gréckej vlády a jej práva a legitimitu, čo nebývalo dosiaľ zvykom. Ale predsa. Dôvody k takému pohľadu sú. Ako hovorí v inej súvislosti hokejista M. Šatan voľby boli demokratické, ale nie férové.

Schôdzka ministrov financií EÚ nateraz neprijala grécke návrhy a tak nedeľná schôdzka bude prebiehať v rozpačitom ovzduší. I preto, že pán W. Schäuble žiada, ako najväčší odporca pomoci Grécku, aby do reforiem bola zahrnutá privatizácia doteraz časť ešte majetku štátu(prístavy, železnice i cestné komunikácie) a aby reprezentovali spolu cca 50 mld. € istiny za dlhy.

Dlhy Grécka nie sú izolovaný problém EK, pretože ich prípadný odpis by bol príkladom aj pre riešenie iných dlhov v štátoch EÚ, čo by znamenalo reťazovú reakciu a rozklad súručenstva založeného na disciplíne voči najsilnejším členom. Najviac nás môže udivovať bezmedzná poslušnosť a ústretovosť k názorom p W.Schäubleho našich reprezentantov. Nie je to preto, že Slovensko prešlo podobným ozdravným obdobím reforiem, v ktorých sme prišli o rozhodnú časť fyzického majetku štátu po roky zveľaďovaného ľuďmi práce a ich umu? Kde je ten majetok teraz, keď naopak náš štátny dlh činí každoročne okolo 53% HDP, nezamestnanosť neklesá pod 12%, rastie nenávratný odchod vzdelaných mladých ľudí za prácou do cudziny a pre potenciálnych investorov musíme vytvárať priemyselné parky o rozlohe cez 700 ha na vysoko bonitnej poľnohospodárskej pôde pri poklese domácej produkcii potravín.

Keby nebol MOV v minulosti rozhodol tak, ako rozhodol Grécko by nemalo Hry a možno i menší dlh.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.