Založ si blog

Potrebujú krajiny EÚ skutočne ruský plyn?

 

            Rozsah ekonomických a personálnych sankcií USA+EÚ voči jednotlivcom okolo Vl. Putina a prísny zákaz obchodovania s citlivými materiálmi, nemal tak veľký dopad na neposlušné Rusko, ako aktuálny a riadený pokles ceny ropy na svetových trhoch. TV uviedli, že pôvodná cena ropy, ktorá oscilovala, alebo sa pohybovala na hodnote okolo 100 US dol/barel klesá ďalej už na 84 US dol! Okrem dopadu na ruskú ekonomiku pozitíva takého výrazného poklesu ceny ropy by sa mali prejaviť i v poklese ceny produktov, ktoré sa z ropy vyrábajú, najmä plasty, pohonné hmoty, až po ceny leteniek. To by bol ale fatálny omyl, pretože riadený pokles ceny ropy je súčasť sankčných opatrení a je vecne pokrytý so zvýšením ťažby ropy v USA, no na akú až hodnotu rast bude pokračovať, to sa nedozvieme podobne, ako trvanie zvýšenej ťažby. A preto, že obnova zariadení na ťažbu a prepravu ropy trvali nejaký ten týždeň, dopady sa prejavili až teraz, oneskorene. Pokles sa určite dotkne aj arabských štátov, ale tie ako spojenci budú mať dopad poklesu ceny vyrovnávaný znížením cien za zbrane a muníciu ceny pre ich boj proti teroristom.

Cena plynu, ktorá sa odvádza od ceny ropy by preto mala klesnúť tiež, no tam to až také isté nie je. Preprava plynu existujúcou sieťou plynovodov v Európe je zavedená, funkčná a plyn v skvapalnenom skupenstve, ako LPG do štátov EÚ z USA, alebo z krajín severnej Afriky a v objemoch, ktorými potrebami Rusko zásobuje Európu neprichádza up to day do úvahy. Ešte tak do Francúzska z jeho bývalých kolónii. Aj preto EÚ bude musieť hľadať voči Rusku zmierlivejší pomer, či postoj a hľadieť hlavne na vlastné ekonomické záujmy, aj keď pokles dodávok plynu v dlhodobom horizonte by síce poškodil Rusko, ale aj Nemecko, Poľsko, Rakúsko, ale i nás. Ak analytici hovoria, že zásoby plynu bez plynulých dodávok z Ruska z podzemných zásobníkov postačia na 150 dní, ale čo potom? Ostáva len možnosť vrátiť sa k stavu pred konfliktom a pred sankciami.

Naši odborníci a predstavitelia podnikateľských združení v obavách, že Rusko bude i naďalej znižovať dodávky plynu pripravovali pred krátkym časom krízový plán pre dôsledky na priemyselnú produkciu. Zastavili sa pri obmedzení výroby na 60% a s tým súvisiacim poklesom potreby pracovnej sily a prepúšťaním nepotrebných ľudí. Okrem tejto správy, ktorú uviedol len tak, na chodbe Úradu vlády hlavný vyjednávač KOZ p.Machyňa sa už ďalšie informácie neobjavili. Iste z dôvodu, aby práve v období rokovania vlády o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok nedochádzalo k nadhodnocovaniu zmyslu týchto úvah a ako vždy sa to nejako utrasie.

Že plyn z Ruska a práve teraz, pred zimou je dôležitou ekonomickou témou, o čom svedčí i správa o úspešnom ukončení rokovaní predsedov vlád Číny a Ruska v Pekingu. Preto bol asi publikovaný aj podrobnejší prehľad o obsahu rokovaní, ktorý znamená pre Rusko náhradu časti prípadného výpadku dodávky ruského plynu do EÚ v objeme 38 mld.m3/rok s potrebou vybudovať nový plynovod v dĺžke 4 tis.km. do roku 2019. To ako eventualita ruskej odpovede, ak si EÚ nájde lepšieho a spoľahlivejšie dodávateľa plynu a zaobíde sa bez plynu z Ruska.

Podobne rozhovor s výkonným predstaviteľom SPP p.Klepáčom bol na túto zaujímavú a dôležitú tému poučný, pretože sme sa z neho dozvedeli, ako sú koncipované zmluvy o dodávkach plynu a jeho preprave. Ide hlavne o ich dlhodobú platnosť, ktorá by nemala byť podmienená krátkodobými problémami., ale obojstranne a ako sa hovorí „take or pay“. V zmluve s Gazpromom sa nachádza iste aj článok zvaný vyššia moc (force majoure).V dávnych časoch tento pojem sme si aj pri zmluvách menšieho rozsahu definovali, že išlo by o vojny, povstania, rebélie a živelné pohromy. Žiadna ale zo zmluvných strán zatiaľ tento článok zmluvy nepoužila, čo je pozitívna správa a dokladá, že skutočne ide len o dohodu na cene a platby za dlh ukrajinskej strany. z minulosti na čo sa už malo zabudnúť.

Bez pohľadu do detailov EÚ potrebuje ruský plyn a Rusko opačne potrebuje platby podľa kontraktov. Jeho ložiská nachádzajúce sa v severnej časti krajiny sú síce v málo osídlenej časti krajiny, ale sú trvalým prírodným bohatstvo určeným pre výmenu v obchode za tovary, ktoré potrebuje Rusko., včítane tých citlivých. Ale preto nie je primerané, aby bolo považované za menej vyspelú krajinu závislú ekonomicky len od vývozu surovín a nebezpečnú pre jej zbrojný potenciál.

Podľa známych tvorcov zahraničnej politiky USA je existenčne dôležité vplyv Ruska na svetovú politiku obmedziť, alebo úplne vylúčiť, možno ako Juhoafrickú republiku bohatú na diamanty. Táto myšlienka v ich hlavách kvasí od konca 2.svetovej vojny (čo s ním po vyhranej vojne?) a hľadajú sa možnosti ako ju realizovať v požadovanom rozsahu a v reálnom čase. Otázka, či Európa potrebuje ruský plyn, bude vždy aktuálna pre jeho energetický potenciál a tým i nenahraditeľný význam a vždy, pokiaľ budú v plnej prevádzke a doteraz vybudované európske plynovody a kompresné stanice a menej sa do toho budú miešať mocenské záujmy USA. Obmedzenie dodávok plynu a práve teraz má zo strany Ruska určite len demonštračný charakter, ako pokus upozorniť Európu, že keď vy, tak aj my. Vieme, kde máte Achilovu pätu.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".