Založ si blog

Uplynulo 175 dní od volieb prezidenta

Z istých starých zvyklostí dávajú politici a masmediálni odborníci zvolenému prezidentovi 100 dní ochrany, hájenia jeho počinov a rozhodnutí, aby mu to po uplynutí týchto dní, verejne spočítali. Ako a kto. Stalo sa tak i terajšiemu prezidentovi, ktorému od zvolenia uplynulo práve 175 dní a od jeho sľubu v Redute o niečo menej, no hovoria, že 100 dní. Že by?
Pri tejto príležitosti poskytol prezident rozhovor špecializovanému redaktorovi RTVS p. M. Strižencovi, aby odpovedal určite na vopred dohodnuté okruhy otázok a v časovom limite relácie 0 5 minút dvanásť. Ako býva zvykom pri takej bilančnej príležitosti, aby boli spomenuté hlavne pozitívne príklady a výsledky jeho doterajších dní vo funkcii. Mali by to byť úspechy v justícii s dôkazmi, že dochádza k pozitívnym zmenám. ako sa dá pozorovať. K voľbe predsedkyne Súdnej rady a predsedkyne Najvyššieho súdu síce došlo, čím bol napravený dlhodobý nenormálny stav, keď predseda Najvyššieho súdu bol aj predsedom Súdnej rady, no dávať to do súvisu, či príhovoru prezidenta je ozaj nadsadené, ničím nedoložené. Ide určite o výsledok snáh čestných sudcov, ktorým vadil monolytický model. orgánov justície
Opačne, isté problémy vznikli a opäť v justícii, keď zo šiestich navrhnutých kandidátov sudcov Ústavného súdu rozhodol sa prezident podľa vlastnej úvahy o spôsobilosti kandidátov pracovať na Ústavnom súde vymenovať len jedného z ich, aj keď mal možnosť vyberať. Očakáva podľa doterajšieho priebehu stavu, že predseda NR mu pripraví zoznam ďalších, aby si mohol opäť vyberať. Dokedy a koho? Ústavný súd má v znení ústavy 13 členov(12+1), aby mohol pracovať v štyroch 3 členných senátoch a o dôležitých podaniach rozhodovať v pléne a pritom rozhodovala väčšina, teda najmenej siedmi.
Pokiaľ by sa s jeho pôsobením v oblasti justície spájali jeho názory, tak je to práve v tom, že v pléne ÚS rozhoduje väčšina sudcov, ale z koľkých? On tvrdí a jeho poradca vo veciach právnych prof. Mazák tiež (alebo opačne), že väčšina z 13 je síce 7ale môžu to byť aj šiesti. Alebo nie? Z terajších 11 ústavných sudcov určite, ale čo ak to nie je v súlade s matematikou a faktom, že ÚS má 13 členov, nie že môže mať.
Oporu v ničom nemá existencia jeho poradcov a spôsob ich honorovania, podľa akých tarifov či tabuliek? Iste len z rozpočtu Kancelárie prezidenta a na úkor jej rozpočtu, alebo na vrub výnosov jeho spoločností, ktoré v inej podobe existujú i naďalej Veď z niečoho musí žiť aj jeho rodina v Poprade Dá sa aj tak, ako nás mesačne informujú média, ako už dvakrát venoval svoj prezidentský plat tým najchudobnejším alebo najbiednejším zo Slovákov na doporučenie charitatívnych spolkov.
Rozhovor s redaktorom Strižencom sa konal v interieri, ktorý sme doteraz ako diváci nepoznali, alebo nevideli, aby sme ho stotožnili s palácom Grassalkoviča. Bol iný, taký nezvyklý s pozadím s lisovaných reliéfov tmavej farby a z ťažko definovateľného materiálu (drevo, alebo sadra) Možno to bol kútik určený pre ďalšie rozhovory s redaktormi, alebo charitou a pochádza z jeho osobného majetku v niektorom zo sídiel jeho pôžičkární, ktorý po skončení funkčného obdobia sa opäť presťahuje na pôvodné miesto, včítane starých fotelov.
Ako sa patrí, jeho prvá oficiálna zahraničná cesta(okrem otočky do Budapešti) viedla do Prahy. Otázka by bola len v tom, či bol navštíviť svojho syna z prvého manželstva, ktorý tam žije a podniká a či na Hradčany si za prezidentom ČR Zemanom len odskočil, pretože do Prahy pricestoval deň vopred Zlí reportéri sa pýtajú, že ak by bol pozvaný na návštevu Veľkej Británie samotnou kráľovnou Alžbetu II tiež by si odskočil od dcéry, ktorá v Londýne žije a tiež podniká?
To by sme ale nevedeli, pretože do našich, už normalizovaných médií by sa to neprepašovalo, iba ak so stratou reklamnej klientely a proti ziskom ich majiteľov.
Nakoniec ešte jeden úspech, jeho rozhodnutie posunúť petičné hárky k vyhláseniu referenda o otázkach náboženskej etiky do Košíc k Ústavnému súdu, stojí na zamyslenie. Ak to komusi sľúbil, že referendum, vyhlási a katolícky klérus to zobral vážne a podpisy zbierali agitátori na konci každej omše, potom sa nemá čo pýtať ÚS, ako formulovať otázky do referenda. Bude a hotovo. ! Niet o čom pochybovať, predsa základná zmluva s Vatikánom platí a tá je etalónom nášho postavenia voči SCR. Ale potom treba novoformulovať článok 1, odst. 1 z prvej hlavy Ústavy, ktorý hovorí, že SR sa neviaže na nijakú ideológiu, ani náboženstvo, čo dávno už neplatí.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia