Založ si blog

Aj keď je horúco, zima bez plynu bude studená

 

Rovnakou intenzitou ,ako prebiehajú  boje na východe Ukrajiny podobne rastie nervozita amerických politikov pokračujúca  v rozširovaní ekonomických sankcií proti Rusku. Situácia po katastrofe civilného lietadla neďaleko hraníc s Ruskom  sa blíži k stavu, z ktorého už nebude návratu do stavu, ktorý síce nebol nikdy ideálny, ale bol aspoň obojstranne ostražitý. Niektorí americkí analytici, či prognostici hovoria o 3 svetovej vojne, ktorá začne podľa nich práve na eskalácii  ukrajinsko-ruského konfliktu a potom už bude priestor a podmienky pre otvorené aktivity USA a určite  prostredníctvom  NATO. Bude stačiť, aby prezident P.Porošenko zo súhlasom Verchovnej rady požiadal USA o pomoc v boji proti teroristom. To je logická  predstava založená na skutočnosti, že prvá i druhá svetová vojna začali v Európe. To nie je výmysel ale surová skutočnosť a dejiny.

Ako si možno všimnúť ukrajinsko-ruský spor o cenu zemného plynu zo začiatku mal charakter obchodných rokovaní a nateraz je utlmený, no určite nie vyriešený, pretože bol v týchto mesiacoch prekrytý ozbrojenými zrážkami na východe Ukrajiny A tam podľa sčítania ľudu tvoria Rusi viac ako polovicu obyvateľstva. Doteraz nevieme, či po víťazstve hrdinov Majdanu a víťazných  nepokojoch v Kyjeve prvé rozhodnutie hrdinov  o zrušení ruštiny ako druhého úradného jazyka  bolo zrušené, pretože práve zákaz akceptovať ruštinu  bol impulzom k nepokojom v týchto regiónoch.

Je teplo, až horúco a kto by práve teraz v Kyjeve po zostrelení civilného lietadla myslel na plnenie podzemných zásobníkov plynu pre zimné obdobie a z ktorého zdroja, keď Ukrajina ešte nezaplatila ani dlh za dodávky z konca minulého roka a o novom kontrakte sa teraz mlčí. Možno sa spoliehajú na plyn z bridlíc a z  USA, kde ho dobývajú z horizontálnych vrtov na Aljaške. A keď v popredí záujmu vlády je totálna porážka separatistov, ako má v programe prezident  P .Porošenko motivovaný vlastnými záujmovými skupinami a zahraničnými poradcami , ktorí chcú  vidieť čím skôr  Ukrajinu  pripravenú  na vstup do európskych bezpečnostných štruktúr a určite aj v NATO.

Rast napätia a početnosť konfliktov nie je samozrejmý, ale on má svoju réžiu i spôsoby, ktorými sa má dospieť k situácii, ktorá sa vymyká z právomocí  prezidenta, čo by znamenalo otvorenú vojnu. A kto by kapitál na obnovu zničenej krajiny daroval, len tak, bez protihodnoty?. Po vyhlásení prezidenta B.Obamu o pripravenosti USA dodať Ukrajine vojenský, ale zatiaľ nešpecifikovaný materiál a streľba na ruské územia v blízkosti hraníc s usmrtením civilných osôb i detí určite povedie k ďalším rozhodnutiam zo strany proruských síl. Škoda, že zatiaľ nevieme, čo chcú, alebo čo potrebujú, aby sa cítili na Ukrajine doma. To bude už iná hladina konfliktu, iný  level, ako hovoria naši vzdelanci v angličtine i  s WAU!

Spojením uvedených skutočností dodávky plynu na zimné obdobie a ozbrojený konflikt s dobrovoľníkmi z oblasti Donecka, kam sa ich  trupy presunuli, môžeme, ak chceme, dôjsť k názoru, že ukrajinsko-ruský konflikt by mal skončiť najneskôr  do začiatku zimy i s kontraktom na dodávky plynu za dohodnutých podmienok. Alebo nastane krutá zima so všetkými dôsledkami pre ľudí.

Ako však predstavitelia ruskej štátnej  spoločnosti Gazprom upozornili európskych odberateľov ruského plynu, že reverzné dodávky plynu na Ukrajinu budú pokladať za porušenie zmluvných podmienok každého, kto sa o to z dôvodov zištných alebo politických pokúsi, treba brať vážne Je vôbec možné zahrávať sa s myšlienkou, že Rusi vystavení sústredenému finančnému i personálnemu  tlaku  a teraz aj s nálepkou, že sú teroristami, úplne odstavia štáty EÚ od plynu a práve v zime, ak USA zasiahnu  a Európania sa budú musieť z dôvodov politických  podriadiť?

V týchto dňoch je zaujímavá pracovná cesta prezidenta RF Vl.Putina do krajín Južnej Ameriky. Síce formálne išiel prevziať poverenia na usporiadanie MS vo futbale 2018, ktoré sa uskutočnilo na záverečnom ceremoniály ,ale predsa je to záujmové územie USA, ich „zadný dvorček “Už stihol navštíviť komandatora F.Castra a  oznámiť mu, že RF odpúšťa 90 % z dávneho dlhu a  poklonil sa hrdinovi boja proti nadvláde USA v Nikarague D.Ortegovi, ale program má pripravený  iste aj v oblasti ekonomickej:  posunúť realizáciu  Rozvojovej banky pre rozvojové krajiny BRICS. ďalej. Svedčí o tom i jeho sprievod zložený z podnikateľov i finančníkov, ktorí už nesmú cestovať po Európe. Ako vidno svet  je predsa len rozľahlejší….

Aj preto prichodí opakovať, že s Rusmi je ťažko vybabrať, alebo že ich doženú do zúfalstva a k neočakávaným rozhodnutiam. Možno ale očakávať, ak raketa,  ktorou bolo zostrelené civilné lietadlo Malajzie a zahynuli nevinní ľudia, bola v rukách školených odborníkov, bola vystrelená z územia ovládaného povstalcami ,že od nich sa bude dištancovať celé Rusko. To by mali vziať na vedomie všetci, čo by ich chceli pokoriť a zraziť na kolená. Na to sú všetci veľmocensky málo jednotní a  pripravení, pretože majú  svoje vlastné záujmy a najmä pred budúcou zimou i s udalosťami, ktoré sa dajú očakávať. Skôr v zlom, ako dobrom zmysle.

           

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.