Založ si blog

Vojny boli, nepominú, pretože. ..

            Okolnosti a dôvody úvah pre zavedenie branného výcviku zdravých občanov do istého veku nepoznáme, no iste súvisia s hodnotením branno-bezpečnostnej situácie v Európe, našim postavením v nej a ktoré hodnotenie je podobné českej, kde projekt rozbiehajú už teraz, skôr. Do tejto schémy iste zapadá aj náhly odchod generála Vojteka z funkcie náčelníka generálneho štábu ASR, údajne z rodinných dôvodov.

            Za týchto okolností nemôže byť trestné videnie a úvahy o poslaní profesionálnej armády, zrušenie povinnej vojenskej služby ako podmienky nášho vstupu do NATO a naliehanie jej generálneho tajomníka A.F.Rasmussena na zvýšenie výdajov na obranu, keď navštívil nedávno Bratislavu a v súzvuku s prezidentom B.Obamom v Bruseli.

            Iste nie je objav, alebo vyzradenie vojenského tajomstva, či citlivá spravodajská informácia, že v každej armáde, teda aj v armáde NATO platí okrem rovnakej rovnošaty, hierarchia hodností, spôsob velenia, rovnaké zbraňové a komunikačné systémy a spôsob ich prenosu i reč veliacich dôstojníkov. Už len uznanie týchto najjednoduchších atribútov vojenského života hovorí o tom, kto velí a kto poslúcha. Sú v nich obsiahnuté i materiálne zabezpečovanie bojovej pripravenosti, cez ktoré sa môžeme prepracovať k poznaniu, že ide o veľký obchod nazývaný už spoločne aj v tejto reči big business.

            Bývalé Československo bývalo uznávaným producentom pechotných zbraní a munície aj s dlhodobými obchodnými vzťahmi s krajinami Južnej Ameriky, Severnej Afriky i Ázie cez PZO Omnipol. To všetko je minulosť, história, ktorá nemá pokračovanie.

            Počas existencie RVHP a WZ pri deľbe programov pásových vozidiel pechoty(i BVP) ušlo sa niečo aj Slovensku, čo dnes je už politicky prekonané a ťažko predvídať, že pre bojovú techniku NATO sa bude niečo vyrábať aj u nás. Napr. známe odmínovacie vozidlá Božena, kde tie skončili?. Aj pokusy predvádzať na špecializovanej výstave IDEB jedinečné, no škoda, že len prototypy komunikačných pohyblivých jednotiek bývajú mizivé, pretože každý potenciálny zahraničný záujemca sa pýta na to, či zariadenie slúži v našej armáde a ako. “Škoda, prídeme, až tak bude“ povedia na rozlúčku.

Preto výzva na zvýšenie ročného podielu štátneho rozpočtu na prisľúbených 2 % zo strany A.F.Rasmussena má vyložene komerčné pozadie, pretože všetko treba zakúpiť a zaplatiť tomu, kto rozhoduje o tom, čo profesionálny vojak v mierových operáciách a v službe NATO potrebuje. Od okuliarov pre nočné videnie až po špeciálne prádlo a obuv do piesku. A to sme len u výstroje a výzbroj, násobne drahšia musí tiež plniť najmodernejšie parametre pre boj proti teroristom, ktoré ceny negeneruje konkurencia, ale ten kto velí a vie čo chce. Možno hovorí aj s podriadenými náčelníkmi sektorov, ale velí len jeden.

Predseda vlády SR pri stretnutí s prezidentom B.Obamom vo Washingtone ponúkol služby našich chemikov pri likvidácii BOL zo skladov sýrskej armády Prezident srdečne poďakoval, usmial sa, no cez 1000 ton materiálu bolo podľa správ zo Sýrie už vyvezené na šíre more, kde americkí špecialisti zaručia ich chemickú likvidáciu Z našich, ktorí to vedia ešte z minulosti, sa likvidácie nezúčastnia aj preto, že ide o veľký finančný balík, ktorý musí ostať doma. Tak našim vkladom do spoločných projektov ostáva len výcvikový priestor Lešť, ako ponuka pre výcvik jednotiek štátov, ktoré by mali o výcvik v našom teréne záujem. Bolo by však spravodlivé uviesť, že výcvik letcov US forces na polygóne Kuchyňa -Záhorie pred bojmi o rozpad Juhoslávie bolo poctivo zaplatené i obciam v jeho bezprostrednej v blízkosti za hluk.

USA vydávajú tento rok na svoju obranu 600 mld.US dol (vlani to bolo 650 mld US dol),ktoré prakticky natekajú do rozpočtu Pentagonu a z neho do firiem, ktoré produkčne zabezpečujú obranu záujmov USA a podporujú spriaznené režimy po celom svete. A je vecou dobrých businessmanov,(sú aj medzi viachviezdičkovými generálmi) aby sa tieto sumy rentovali a podľa okolností i vrátili späť Príkladom môžu byť „dôsledky “likvidácie chemických zbraní v Iraku. Po poprave prezidenta Husseina. účastnícke krajiny operácie mali prísľub gentlemanov, že sa s nimi bude uvažovať pri obnove zničenej krajiny. Uchádzali sa aj naši podnikatelia, no rýchle skončili, pretože licencie na obnovu krajiny, ako víťazi, vydávali americké inštitúcie a tie dávali prednosť vlastným.

Keď to tak pekne zosumarizujeme vojenské operácie, nech sú odôvodňované rôzne, sú nezastupiteľnou súčasťou svetového obchodu, pri ktorom ide aj o nezanedbateľné ľudské životy. Ale aj pri iných činnostiach ľudí, napr. automobilových pretekoch, na cestách,, alebo pri lyžovačke a alpinizme dochádza k stratám životov a predsa sa odohrávajú každý deň. I tak sa dá pohliadať na to, čo znepokojuje ľudí, ale je to aj sektor – odvetvie ktorý zamestnáva státisíce ľudí v priemysle, v “službách“ i v plánovaní akcií. Raz tu a zas tam, aby sa nezastavil rast svetového hospodárstva, včítane obnovy zničených krajín. 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.