Založ si blog

Pre všetkých rovnako – demokraticky.

            Stalo sa na škodu objektivity prieskumu, ako sa ľudia stavajú k zvýšeniu veku odchodu do dôchodku, pretože až na odpovedajúceho živnostníka v Pravde, všetci boli proti. Keby vo vzorke odpovedí boli aj manažéri bánk, poisťovní i vysokí úradníci štátu a iných inštitúcií, prieskum mohol byť objektívnejší a čím neskôr do dôchodku, tým lepšie, výnosnejšie. Či respondenti, hlavne ľudia fyzicky pracujúci budú proti, ich názor rešpektovaný v rozhodovaní nebude. Taký je výklad a také bude i riešenie, spoločné s inými štátmi EÚ. Realita je taká aby si na staré kolená šetril každý sám a deliť ľudí na ťažko a zodpovedne pracujúcich, s deťmi a bez detí, slobodných a bezdetných nedovolia režimní politici opierajúci sa o Ústavu a rovnosť občanov pred zákonmi. Ani argumenty že majiteľom realít, či spoločností sa nemôže stať, aby spadli z budovaného viaduktu na dialnici, alebo z lešenia, ale eventualita, že ich zastrelí obchodný partner pre dlh v astronomickej výške je reálna. a trestná. Každá profesia má špecifiká vplývajúce na zdravotný stav osoby i psychiku. a čo vplýva na ich pracovný život. Čo s unaveným šoférom, ktorého postihne počas jazdy mikrospánok vo veku 56 rokov a zaviní nehodu? Čo by mohol robiť do veku 70 rokov? Zametať garáž, alebo čistiť autobusy pred výjazdom? Najskôr ho nový majiteľ dopravnej spoločnosti prepustí pre nadbytočnosť pretože kúpil zametací stroj, ktorý musí splácať. Nik mu to nemôže zakázať.

            Pred časom, keď som sa zúčastňoval ako bezpečnostný technik pravidelných porád na ministerstve chemického priemyslu v Prahe došlo v rozprave i na kuriózne úrazy počas výkonu pracovných povinností. Jedna otázka po vyčerpaní ťažkých úrazov a prípadov, ktoré sa stali, boli i úrazy v kanceláriách. Riaditeľ odboru BP nám prítomným uviedol prípad, keď pracovník za stolom zadriemal a perom(vtedy ešte PC neboli) si vypichol oko! Hrozné, čo len počuť. ! A to pri plnení pracovných povinností a použitím pracovného nástroja. Ako ten šofér, tiež v mikrospánku.

            Teraz sa už podobné príbehy v kanceláriách, kde sedia za PC zariadeniami rôzni manažéri, nemôže stať, ale ich choroby pohybového aparátu a prepracovanosti sú známe, no pády z výšok, strata končatiny, zásyp zeminou ich obchádzajú. Možno tak ešte úrazy od vadnej elektroinštalácie a to je všetko.

            Ale merať rovnakým metrom všetkých a rovnako pre vznik nároku na starobný dôchodok bude v pokračujúcej liberalizácii pracovných podmienok, trhu i dĺžky pracovnej doby to najjednoduchšie, čo môžeme čakať o niekoľko rokov. Žiadne rozkoše s vnúčatami alebo starosti ako chrániť záhradku pred nájazdmi hladných susedov, alebo vysedávanie na balkóne pod slnečníkom. A tí na invalidnom budú sedávať pred ambulanciami lekárov a tíško klebetiť, koľko berie ten ich a za čo sa bude platiť.

            Už dávnejšie boli skúmané podmienky nároku na dôchodok a hlavy úradné dospeli k návrhu, aby záujemcovia o starobný dôchodok v istom veku boli podrobení skúške s vodou, plávaním. Kto prepláva istú vzdialenosť v tečúcej vode z brehu na breh je spôsobilý pracovať naďalej. Kto nie a utopí sa, nárok mu síce vznikne, ale len vo forme príspevku na pohreb, pokiaľ ten dovtedy nebude zrušený, ako relikt socializmu. Však pán Kaník. 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.