Založ si blog

Napred ma zamrazilo a potom som sa zasmial.

            Vo chvíli, keď odznela správa, že štvorhviezdičkový generál a veliteľ síl NATO v Európe Philipe Breedlov na pokyn ministra obrany USA urýchlene odletel do Bruselu, aby dal do poriadku podriadené mu sily a prostriedky na ich rozmiestnenie vo východnej časti Európy ma zamrazilo, veď to znamená prípravu na očakávaný konflikt so silami RF o Ukrajinu. Ale v zápätí som sa i zasmial z toho že USA už očakávajú stratu vplyvu na túto, zo svojho strategického hľadiska dôležitú časť sveta a konajú, aby zachránili pre seba to, čo sa ešte zachrániť dá. Už ani povestný „protiatomový dáždnik “nebude  stačiť. To sú ale  novoty.

            Viem si predstaviť i to, ako budú rozmiestňované kontigenty vojsk a prostriedkov na území Poľska, Litvy, Lotyšska Estónie, či Maďarska a budú blokovať vojenský potenciál RF v Kaliningrade, no aby obsadili objekty po našej armáde mi už nepripadá preto zvláštne. Je ich totiž vo východnej časti štátu po našej armáde niekoľko ale presnú evidenciu majú na MO v Správe budov a nevedia čo s nimi.

            Dohoda o povojnovom rozdelení Európy prijatá na Jalte v čase, keď sovietske vojská nezadržateľne smerovali na Berlín a kde bola dokumentovaná i demarkačná línia o mieste stretu armád, bola podpísaná najvyššími predstaviteľmi USA Veľkej Británie i ZSSR a podľa nej sa život v Európe utváral na viac desaťročí. Iné im  totiž  neostávalo, pretože Rusi akokoľvek zoslabení by boli došli až ku Kanálu. To vedeli.

            Rozpadom ZSSR však nastala priaznivá situácia pre zmeny tohto stavu a nie je jednoznačné, či to bolo v dôsledku straty historickej pamäti, alebo rozhodla  skutočná snaha prostých ľudí žiť vo svete, odkiaľ môžu cestovať kam chcú a kedy chcú, liečiť sa v najlepších zariadeniach a navštevovať najlepšie školy, keď na to budú mať peniaze. A to, že americké základne ako palma  víťazstva Američanov nad Japoncami zostali na ostrove Okinawa odkiaľ kontrolujú oblasť Tichomoria je ošetrené tiež  len zmluvou . V Európe sa to  prijíma, ako samozrejmé, pretože je to veľmi ďaleko. Kto ohrozuje záujmy USA v tejto oblasti?

Takto a nepriamo sa môže posudzovať snaha USA dostať sa k RF  na dostrel a práve teraz a čo nemôže fungovať bez zvyšovania napätia, alebo vojenského konfliktu, ktorý by sa určite prvý krát v amerických dejinách dotkol aj vlastného územia USA, čo ale nechcú stratégovia pripustiť, že také niečo sa môže stať. Zatiaľ totiž zasahovali len mimo, v severnej Afrike, na Blízkom východe a teraz sa chystajú do Európy ale vždy ďaleko od USA Tieto aktivity narástli od rozpadu ZSSR.

            Toľko na počesť Dňa víťazstva nad nemeckým fašizmom, za ktoré musel zaplatiť ruský národ a s ním i Ukrajinci (bez Š.Banderu) miliónmi životov ľudí, ktorí mu citeľne chýbali v povojnovej obnove zničenej krajiny.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.