Založ si blog

Beží inkubačná doba, či aj hájenie?

            Každý, kto predstupuje pred väčšiu skupinu osôb a bude vyslovovať pochvalu o nich, akí sú skvelí, pracovití a v akej prekrásnej krajine žijú, získava prvé body v svoj prospech. A keď k tomu pripojí následne to, čo chcú počuť o svojich bolestiach a orátor to od svojich zvedov má už na papieri, má vyhratú aj druhú polovicu stretnutia s nimi. Na záver k tomu patrí podávanie rúk s úsmevom pri odchode zo stretnutia cez rad zvedavých a tešiacich sa účastníkov i s kyticami a vysokým optimizmom.

            Len raz sa stalo, že pani stojaca v prednom rade udrela kyticou Vl. Mečiara ako výraz zloby za amnestiu pre osoby dôvodne podozrivé z vraždy R. Remiáša. Odvtedy musia byť ochrankári vo väčšom strehu, ako vídame zo záberov TV kamier z ich bystrého pohľadu na okolie i na ľudí.

            To sú len skutočnosti, ktoré vládnu politikou a podporujú pozitívny obraz politika, alebo verejne činnej osoby. K nim patria aj špecifické črty osoby ktorá sa uchádza o priazeň publika, verejnosti., jeho dobrota, zmysel pre spravodlivosť a iné v médiách pretriasané vlastnosti. V prípade súčasných volieb prezidenta u nás patrí aj jeho nezávislosť, bohatstvo nadobudnuté úspešným podnikaním a trvalá ochota pomáhať slušným a chudobným ľuďom. Ak sa naviac a často verejne zrieka odmeny za výkon funkcie prezidenta, to je už na infarkt, niečo nepredvídateľné u ľudí, ktorí očakávajú, že sa to niekde predsa musí prejaviť v charite, alebo aspoń v rýchlej záchranke pre tých, čo z takej správy od radosti skolabujú

            Počas celej jeho mimoriadne dlhej predvolebnej kampane za vlastné prostriedky a o existencii charitatívnej spoločnosti Dobrý anjel neodznelo jedno meno osoby, ktorá by bola vďačná za dar – podporu, alebo vyriešenie jeho ťažkej životnej situácie. Ako jeho charita spolupracovala počas uplynulých rokov s inými, napr. katolíckou charitou, ktorá je všeobecne známejšia i mediálne, tiež nič nevieme. Možno až teraz, pretože v kampani by to bolo nevhodné aj podľa poradcov. v kampani.

            Už opakovane sme počúvali jeho vízie, ako bude zasahovať do procesu zlepšovania podmienok života slušných ľudí. Teda nie všetkých, ale len slušných a to bývajú tí, čo rešpektujú zákony poriadok, predpisy, chodia po vyznačených chodníkoch, neznečisťujú životné prostredie, odpad zo záhrad kompostujú a nespaľujú na zlosť susedov, posielajú deti do školy a zúčastńujú sa verejných prác a podujatí

            Či si osvojil realitu, že naša republika je parlamentný štát, kde hlavné zákonodárne iniciatívy má v kompetenciu parlament a vnášať podnety pre nové zákony, či novely do rokovaní NR majú poslanecké kluby, prípadne politické strany, ktoré zasadajú aj mimo hlavných rokovacích dní v budove na Vodnom vŕšku., zatiaľ nevieme A v tom začne veľký problém s jeho proklamovanou a zdôrazňovanou nezávislosťou. Iste bude mať preto osobnú potrebu prečítať si v Ústave SR články 101, 102 s dôrazom na článok 103 (odst.5)kde sa taxatívne píše o jeho budúci právach a povinnostiach i o tom, že sa musí zriecť pôsobenia v obchodných aktivitách. Tie však môže ľahko previesť na dcéru, ktorá je už z Anglicka doma Detaily ozrejmí dr. J. Mazák, bývalý predseda Ústavného súdu, ktorý sa stáva jeho poradcom pre otázky ako bude môcť dbať o dobrý a spokojný život slušných ľudí, niekedy aj pre všetkých občanov Slovenska i tých, čo ostali doma, alebo volili jeho protikandidáta. Najmä, čo si bude môcť ako prezident dovoliť v medziach zákona.

            Dr. M. Bútora, ako jeho druhý poradca vo veciach zahranično-politických, bude iste radiť v agende protokolárnej, ktorú si stihol osvojiť ako bývalý slovenský ambasádor v USA. Našťastie naše styky so zahraničím sú dosť obmedzené a maharadžovia a ropní šejkovia sa k nám už neponáhľajú, preto budú iste venované len americkým poznatkom poradcu. Ale predsa, stať sa môže čokoľvek, až po zjednotenie krokov pri vítaní delegáta na dvore paláca a kto kráča bližšie k nastúpenej jednotke stráže prezidenta.

            Všetko sa dá naučiť, alebo osvojiť, získať reputáciu i kredit so zahraničnými partnermi i v dodržiavaní protokolárnych pravidiel pri večeri a čítaní prípitku, no mať trvalú nezávislosť od politikov i s miliónmi €, ktoré vlastní, bude nad jeho funkčné možnosti

Tie sú definované v Ústave SR a pokiaľ by ich potreboval rozšíriť, zmeniť alebo novo definovať musel by získať hlasy 90 poslancov a tam by bol koniec jeho silných slov. Aj napriek tomu, že sa k nemu začali hlásiť marginálni politickí leadri z SDKÚ, SaS, NOVA a možno aj OĽaNO, ktorí budú chcieť protislužby a tam bude koniec nezávislosti. Fajka zhasne. 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.