Založ si blog

Kde končí Slovensko, to európske.

Podľa výsledkov volieb do VÚC Slovensko ,to bohaté, ako si ho vieme predstaviť, končí na malokarpatských kopcoch s vinohradmi, ktoré developeri už kupujú  na výstavbu rodinných domčekov pre kapitálotvornú vrstvu spoločnosti, na pôde zanedbaných vinohradov. Vinohradov, ktoré dediči pôvodných vinohradníkov predávajú, aby sa konečne z Bratislavy zmazal bilag mesta viech dobrej  husaciny  z Grobu a pečených gaštanov a bola nahradená budovami bánk zahraničných vlastníkov a podnikateľmi s nepravými adresami na bráničkách domov, kde ich nik nepozná.

            Výsledky volieb do VÚC oddelili vyspelú časť Slovenska od zbytku, ktorý sa pasuje s nezamestnanými, zlými cestami, ťažko prístupnými osadami a upadajúcim životným optimizmom ľudí v ňom. Tá vyspelá časť Slovenska je od zbytku oddelená sanitárnym kordonom, ktorý tvoria VÚC Trnavský a Nitranský, aby sa neinfikovala nižšou životnou úrovňou ostatných.

            Pred časom som kládol v blogu deliacu hranicu Slovenska od zbytku, od najproblémovejšej časti krajiny, k Popradu, aj to len preto že keby existovali Vysoké Tatry bližšie k metropole na Dunaji, tá hranica by bola dávnejšie západnejšie.

            Východniari ako etnická časť národa sú tak dobrí aby pracovali na nových stavbách v meste, pretože domáci spolu s prisťahovalcami to nevedia a zaoberajú sa činnosťami, pre ktoré bolo potrebné vymyslieť alebo prebrať mnohé významovo podobné názvy – managér. Kedysi stačil pojem vedúci Východniari sa však tešia ich pozornosti aspoň v tom, že dopravné spoločnosti pripájajú pred rôznymi sviatkami posilové spoje, či vagóny a autobusy, aby ich dopravili k rodinám na Spiši ,Zamagurí,Šariši a Tramtárii.

            Aspoň niečo, keď tú dialnicu D1  nie a nie dobudovať v celku. Od roku 2020 budú rôzni emisári a kontrolóri môcť  cestovať na východ cez Maďarsko zatiaľ len po Miškolc. a od Kechneca do Košíc. Ale to neprekáža tomu, aby sa už teraz VÚC pod vedením P.Freša nezaoberal zadávaním prác na štúdiách na výstavbu tunela popod kopce v okolí Bratislavy a ďalším mostom cez Dunaj Veď o druhom tubuse  tunela Branisko sa už nehovorí vôbec. Ešte dlho bude trvať stav, že niet čo voziť ,ani tam, ani odtiaľ. Veď aj plech z US Steel vozia k Baltu cez Plaveč.

            Nízka účasť voličov v náznakoch otvorili novú tému pre budúce volebné obdobie do roku 2017. Oficiálne,teda pravdivo sa práve nízka účasť spája s tým, že občania si neosvojili ani názov(VÚC),ani ich počet a ani ich územnú podobu. Ich redukcia by bola ale to najhoršie, čo nás postretne Veď pôjde o veľký počet pracovníkov v štátnej správe, ktorí si zvykli. Čo by to s nimi urobilo je ťažké si predstaviť, pretože každý z  predsedov bude mať nepriestrelné argumenty, ktoré už v ankete počas volieb zazneli. Istý občan v nej to vyslovil príkladne, keď povedal, že ako si môže porozumieť človek zo Zamaguria s občanom Gemera, keď si ani jazykom nerozumejú v dnešnom usporiadaní Ale aby aj v budúcnosti boli v jednej stolici? Vylúčené!

            Už v dobe ,keď členenie Slovenska pre terajšiu jeho podobu tvoril V.Nižňanský zneli hlasy ,aby sa vytvoril skôr staronový model, ktorý by rešpektoval členenie Slovenska v XIX storočí a existovali stolice. Tých by bolo ešte viac ako terajších 8,možno 10,no spokojní by boli určite všetci milovníci dôb Ferenz Jozsky a potom by prišlo voliť nie 95 %,ako v minulosti, ale aspoň 40% z oprávnených .

            Nepamätám ale, ako sme bezbolestne prešli z pôvodných 6 žúp za Slovenského štátu na 3 kraje za socializmu. Aha, to bol teror, bez verejnej debaty k téme .Ale teraz spät na 3+1 by bol návrat do doby, ktorej už len názov vyvoláva husiu kožu na tele pravých demokratov a tých je v Bratislave najviac. Iba ak by ich hlasy neboli až tak vážne, aby sa nimi musela zaoberať parlament a vláda tejto republiky. Je ale možné aj to, aby sa rozšírili rady tých čo majú trvalé bydlisko v priľahlých dedinách na území Maďarska, či Rakúska a stali by sa podľa zákona občanmi bez volebného práva.

            Bol by pokoja národ by bol tiež spokojný, no nie je vylúčené, že by ho trápili iné problémy, najmä tie ktoré ešte nepoznáme Z najbližších to môžu byť výsledky našich športovcov na ZOH v Soči (Ruská federácia) kde postaviť moderné, európskeho typu štadióny, kde budú chodiť okrem bitkárov aj diváci   a ako podporovať nezamestnaných mladých ľudí.

            S pozdravom ďakujem za prečítanie.

 

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.