Založ si blog

Dr. Gustáv Husák si zaslúži aspoň kytku na svoj hrob

Zatiaľ čo v prvej časti svojho článku historik D.Kováč  s názvom: SNP kontroverzná téma? Cíti sa ako oponent anonymných autorov učebníc dejepisu pre základné školy v pozícii rodiča, ktorý má problém pochopiť kapitoly knižky o SNP, v druhej časti prehovoril ako historik.

Predovšetkým treba uviesť, že dejepis, ako učebnica pre školopovinnú mládež  má svojho(možno svojich)autorov, teda konkrétnych ľudí – odborníkov. Ako ale vieme zo súčasného spôsobu písania učebníc  je to proces roztodivný, závislý od schválenia mien autorov činiteľmi MŠ, ale už aj podľa rozhodnutia samotných škôl, ktorú učebnicu si pravdepodobne pre netechnické predmety zakúpia za verejné prostriedky páni riaditelia od autorov ich srdcu najbližších autorov.Za všetkým sú peniaze.

Ak sa vrátime k téme, v dnešných dňoch aktuálnej pri 69 výročí vyhlásenia SNP (Slovenské národné povstanie) a učebníc dejepisu treba povedať, že jeho téma nie je kontroverzná politicky, ale aj, tak len v hlavách a možnostiach tých, čo k publikovaniu svojho videnia SNP mali príležitosť, najmä si odpľuť. na hroby padlých hrdinov a obetí v ňom a po Autor (Dr.G.Husák) Svedectva o SNP vydal svoje svedectvo,  ako ho vnímal, tvoril a bol i jeho svedkom a obeťou a niet iného pamätníka, ktorý by obsažnejšie napísal niečo viac a lepšie o tejto časti novodobých dejín Slovákov. Vnosy iných historikov do poznania príprav, priebehu i konca SNP sú len okrajové ,nemajúce dosah na jeho spoznávanie a význam

Ani uznávaný občiansky historik J.Jablonický v svojom svedectve(Z ilegality do povstania, či Povstanie bez legiend a iné),ktoré verejnosť očakávala v nádeji, že napíše niečo iné(ako oznamovali vtedajšie médiá) nestalo sa tak, pretože autorovi Svedectva mohol vytýkať len niektoré nepresné dátumy konania čohokoľvek počas tých dní a s odchyľkou 1-2 dní, čo mohlo mať iba akademickú povahu sporu a pravdy. Na rozdiel od Dr.Husáka historik Jablonický v Povstaní nebol a písal len o tom, čo a ako vnímal v svojich 11 rokoch, ktoré mu plynuli v tom čase. Ostatné mal z literatúrnych prameňov a pohovorov s ľuďmi ,národovcov a gardistov, ktorí od prvopočiatku hovorili, že išlo o „židoboľševický puč“, čo nemohlo súvisieť so zmanipulovaným  pobožným národom žijúcim pod Tatrami.

Ak žijúci historik D.Kováč v svojom článku sa zlostí na autorov učebnice dejepisu pre základné školy, kde sú zamlčované mená zástupcov občianského bloku v podpise Vianočnej dohody z roku 1943 sú  (str72 zo Svedectva z vydania z roku 1964) uvedené mená Letttrich,Ursíny a Josko vedľa mien Šmidke, Husák a Novomeský v rovnakom poradí i s plným textom Vianočnej dohody na str.71.

A teraz sa pustite do mňa a  môjho názoru, ktorý som si tvoril ešte počas Povstania v Turci, kde som žil i s tou kytkou čerstvých kvetov na hrob  Dr.G.Husáka v dnešných dňoch.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.