Založ si blog

Kremel sa len tak nesplaší

Napriek výrazne prozápadnej orientácii našich politikov s prevahou informáciíi o dennom živote v USA sprevádzaný kriminálnymi skutkami  mali by sme niečo vedieť aj o tom, čo sa odohráva v Rusku. Informácie, ktoré sa k nám dostávajú od rôznych agentúr z najväčšej krajiny sveta sú preto výberové so značkou „Pozor ,nebezpečie pre svet.“

Pred časom ruský prezident ohlásil ,že spolu s predstaviteľmi najľudnatejšej krajiny sveta, budú pracovať na novom ekonomickom poriadku, ktorý by bol spravodlivejší voči občanom. Možno sa im to aj postupne darí, pretože vládnuci kapitalistický systém sa už prežil, čo dosvedčujú fakty v tom, že náprava dôsledkov hospodárskej a sociálnej krízy hľadajú jeho predstavitelia stále v rovnakých opatreniach a s nadvládou bankového kapitálu, pôžičkami a návratkami zvýšenými o vysoké úroky a kedy nestrácajú len banky Prvé správy naznačili, že Rusko a Čína spolupracujú na modely, v ktorom je veľká miera slobody, aby sa rozvíjalo zdravé podnikanie, nie finančné špekulácie a ľudia by boli primerane spokojní, aby bohatol štát a súdy neboli zavalené rozkrádaním podvodníkov, ktorých treba lapať po celom svete a na pobavenie ľudu pospolitého, chytia, nechytia, ako v lotérii.

Aj z toho, čo sa k nám občas sprostredkovane dostáva môžeme usudzovať, že ruské vedenie spoločnosti sa obracia k ideológii pravoslávia a viac, ako v uplynulých rokoch k propagácii ateizmu. Ak by sme sa vrátili k dobám nezhody pravoslávia s Rímom, mohli by sme povedať – nie s Rímom ale s Byzanciou v modernej podobe. Veď aj postoj pravoslávia k pokusom o prienik SCR do ruských gubernií svedčí o tom, že Rímu nie sú brány pravoslávnych chrámov otvorené pod akýmikoľvek heslami o kresťanstve a zmierenia za trvalý spor o krádeže, ktoré formálne rozdeľujú SCR od pravoslávia.

Sympatický je úsmev Vl. Putina počas krokov, ktorými prichádza na stretnutia s vlastnými občanmi, ale aj pri stretnutiach s cudzími delegáciami. Je suverén, čo dráždi jeho amerických a politických partnerov a v čase, keď USA stále stíhajú rad nepríjemných udalostí – káuz, ktorými chcú chrániť svoju demokratickú krajinu. I terajšie reakcie na poskytnutie jednoročného azylu pre E.Snowdena, bývalého technického  pracovníka tajných služieb, ktorý sa nestotožnil s rozsahom a metódami sledovania osôb podozrivých s nepriateľským postojom k USA sú typicky americké ,osvedčené pri nepokojoch v krajinách Blízkeho východu a v južnej Amerike Hľadajú  spôsoby, ako a najviac poškodiť Rusko.

Z toho si v Moskve za súčasných pomerov a situácii vo svete  nerobia zvláštne problémy a tak sa neúčasť ich športovcov na ZOH v Soči v zime 2014 stane len ten najradikálnejší akt odplaty a protestu. Či s tým budú súhlasiť aj iné krajiny sa ešte uvidí .Aj doporučenie senátorov, aby sa prezident B.Obama vyhol stretnutiu s Vl.Putinom nemá rátio a naopak je zlým signálom a nepomôže to k zlepšeniu vzájomných vzťahov, ale pomôže  zbrojárskej lobby, ktorá potrebuje nové objednávky na produkciu v svojich závodov Vieme predsa ako dopadol návrh prezidenta zakázať predaj guľových zbraní .Istá  nespokojnosť vo vzájomných vzťahoch panuje už od doby, kedy Rusko bolo opäť nazývané ako veľmoc i s primeraným postavením vo svete. Zvyčajné akcie ekonomického charakteru, alebo podpora protivládnych síl v Rusku ,ktoré tradične uplatňuje americká diplomacia vo svete už nemajú  údernosť a výsledky a voči Rusku by boli úplne neefektívne. Prezident Vl.Putin a Duma naviac prijala zákon o podpore vlastných nespokojencov zo zahraničia. Jednoducho sú označovaní ako zahraničné agentúry. Môžu protestovať, ale len za vlastné rublíky.

Ak na Slovensku existujú istí pozorovatelia udalostí v Rusku a Bielorusku (Vl. Duleba, či P.Démeš) nevieme kto monitoruje pomery na Ukrajine, kde je najzaujímavejšia Julka Timošenko so svojimi chorobami a peniazmi. Ich pohľad na tri slovanské krajiny by ale nebol veľmi povzbudivý pre súčasné pomery vo svete.

Na záver len pripomienka, že obnova Chrámu Krista Spasiteľa v centre Moskvy na mieste kúpaliska oproti Kremlu cez rieku Moskva bol akt symbolický a stojí za zapamätovanie. Práve teraz.

S úctou za prečítanie, čo je už všeobecne známe tým čo sledujú svet v širších súvislostiach a zmenách.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.