Založ si blog

Mohla to byť výročná správa o stave SCR.

Už tým, že slávnostné sväté omše z katedrály sv. Petra vo Vatikáne, ktoré tradične v dňoch Vianoc a Veľkej noci celebruje pápež sú prenášané prostredníctvom televíznych spoločností do mnohých krajín sveta ,dávajú dôvod k ich sledovaniu a niekedy i k premýšľaniu.

Teraz, krátko po odstúpení pápeža Benedikta XVI a slávnostnej inaugurácii nového ,pápeža Františka, ktorej sa zúčastnili mnohí predstavitelia aj nekresťanských štátov sveta(malo ich byť 136) aj občianska verejnosť očakávala s istým neskrývaným záujmom, čo táto zmena na Petrovom stolci prinesie do cirkevnej praxe. Práve teraz, možno predčasne. keď SCR je ako veľký zaoceánsky parník, ktorý len veľmi a ťažko mení rýchlosť i smer plavby.

Počas sv. omše objavili sa síce drobné náznaky zmien vyplývajúce skôr z povahy a minulosti pápeža Františka, ktorý poznal za roky svojho úradu v Argentíne pomery biedy a bohatstva a svoj život tomu aj prispôsobil, musel, ak sa chcel priblížiť mase veriacich, ktorí nemajú inú možnosť, ako veriť, že na druhom svete sa budú mať lepšie, ako teraz. Iste už z Buenos Aires mohol vnímať obrovskú nádheru vysokého kléru vždy v inom oblečení, jednotne ako vojaci, podľa hodností a vnútra chrámov a katedrál, ktoré kontrastujú s chatrčami, v ktorých žijú dodnes jeho veriaci, ale aj inde vo svete, včítane toho nášho. Aj preto zvolil oblečenie farby neutrálnej ,biele, no s čiernou stuhou ako výraz príslušnosti k jezuitom ale bez ozdôb prislúchajúcich k jeho úradu.

Ak pred rokmi pápež Karol Wojtyla zaviedol bezvýznamný prvok do svojho príhovoru a Joseph Ratzinger to po ňom rozširoval na požehnanie aj v reči Rómov a Kanakov a naši komentátori mali z toho obrovskú radosť ,že na slovenských katolíkov nebolo zabudnuté, tento pápež František to zrušil, či sa zriekol. V svojom prejave k zhromaždeným Rímanom sa prihovoril v taliančine, čo komentátor STV M.Gavenda to decentne vysvetlil, ako prejav k svojim veriacim v Ríme ako rímsky biskup. Mohol to ponechať bez komentára, ale to by sa spreneveril k svojmu povolaniu, pozitívnemu objasňovaniu rozhodnutí nadriadených v kňažskej službe. Už sme sa v podobnom príbehu mohli stretnúť, keď iný r.k. kňaz vysvetľoval, prečo ženy-katolíčky nemôžu byť farárky. To vraj preto, že na obraze Posledná večera sedia len muži, učeníci. Bodka a koniec uvažovania, treba veriť.

V prejave k zhromaždeným z okna katedrály sa pontifik zmienil o mnohých problémoch sveta, ktoré narastajú, no o tých, ktoré sa podarilo v minulom roku  aj pričinením modlitieb vyriešiť sa nezmienil. Pribudli však novšie ozbrojené konflikty, sociálne nepokoje i rast ekologických problémov, kobylky ,povodne, zemetrasenia ,požiare a v nich pomoc modlitieb je zatiaľ iluzórna.

Pápež František je len na začiatku svojho pastoračného pôsobenia vo funkcii SCR najvyššej a tak bolo ťažko očakávať vážnejšie zmeny v jej chode, jej vnútorných problémoch o ktorých sa zatiaľ nemôže bez ich pochopenia vyjadrovať. Má toho veľa na vypočutie, prečítanie i zistenia. Ale predsa si ľudia starší a s nepoškodenou pamäťou môžu spomenúť(ak chcú),že pápeža Pacelliho(Pius XII) nosili jeho služobníci na nosidlách pod baldachýnom a týchto povojnových rozvážajú v papamobiloch po 400 tis.€/ks. Je to predsa len veľká zmena

Odvážil som sa ako divák a inoverec  ďalej ako si trúfnu režimní redaktori. Prepáčte a keď môže premýšľajte.

 

W  O W

 

 

.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.