Založ si blog

Niekedy treba pozrieť aj za roh.

Sú udalosti veľmi rozdielneho charakteru i vážnosti, ktoré sa uvádzajú spoločne, ako správy, ale aj ich radenie v rečových správach je málo konzistentné, čo sa dá vysvetliť ich počtom a potrebami majiteľov médií, aby boli vždy medzi prvými .Je ich veľa a všetky sú hrozné, strašné, ako keby neexistovali aj správy pozitívne a nie len o tom, ktorá herečka je tehotná a nevie sa s kým sa jej to tak prihodilo..

Teraz sa medzi rôznoraké prepasírovali správy z Alžírska a na pokračovanie o teroristických akciách Al Káida vo firme BP v závode na spracovanie zemného plynu v Ajn Amanase, ktoré sú s aktérmi činov spájané s konfliktom v susediacej krajine Mali. No okrem fotografií a počtoch rukojemníkov a usmrtených z jednej i druhej strany konfliktu vieme len ktoré štáty západnej hemisféry sa podujali teroristov zničiť. Sú to vždy rovnaké štáty, garanti demokracie.

Nikdy však doteraz i v minulosti sme nemali možnosť dozvedieť sa z akých príčin tieto „teroristické“ akcie vznikli, kde je holá pravda o nich. Predsa za presadzovanie správneho náboženstva s obeťami vinných i nevinných ľudí sa bojuje len niekoľko posledných 30 rokov. To by bolo ale málo presvedčivé a pravdivé tvrdenie z našej strany. Musí byť za tým aj niečo materiálne a nesúhlas so spôsobom života týchto krajín, ktoré sú narušované našimi predstavami, že západný štýl života je jediný a správny, ale tí „teroristi“ to vidia ináč a tak útočia, znepokojujú.

Pred rokmi, keď sa rúcali kolónie dnešných najbohatších štátov sveta a domáce prostredie nových štátov  ťažko ohraničené územnými hranicami začali spravovať domáci vladári vyštudovaní na prestížnych univerzitách, začali   prevládať predstavy, že je to koniec kolonializmu. Bol to ale fatálny omyl, pretože sociálne područie občanov nových štátov začalo byť nahrádzané ekonomickým. Veľkí majitelia a užívatelia  nerastného bohatstva týchto krajín, ktoré prestali byť formálne kolóniami a so spornými hranicami so susedmi prestali byť závislými len formálne. Majetky bývalých kolonizátorov ostali zachované a v područí bývalých majiteľov z dôb kolonializmu. Príkladom môže byť práve BP v Alžírsku, kde došlo k teroristickým útokom na zahraničných expertov, ktorí tam pracovali.

V interpretácii našich médií, pokiaľ sa odvážia začal sa užívať názor ,že vždy ide len o terorizmus, ale výzbroj teroristov ako aj ich výstroj nezaostáva za výzbrojou a výstrojom pozemných vojsk ,ktoré  do miest konfliktov vysielajú dotknuté  vlády svoje   kontingenty profesionálnych vojakov. Možno sa nazdávať, že ide o rovnakú adresu pôvodcu. Taký je život a obchod.

Nebráňme sa predstave, že by terajší teroristi začali pohliadať na krajiny západnej hemisféry, že im idú vnucovať svoju ideológiu, morálku i náboženstvo. Kto z dnešných politických činiteľov by sa vedel s takou predstavou zmieriť? Ale naopak, z našej strany sa tak deje i fyzicky koná už viac ako 30 rokov a mediálne i politicky sa to pokladá za správne a humánne. Najmä, keď ide o ochranu majetku, ktorý fyzicky v Afrike po kolonialistoch a ich firmách ostal. A vždy za aktivitami euroamerických síl pozorujeme rovnaké štáty zviazané zmluvnými vzťahmi, bývalými koloniálnymi mocnosťami.

Stojí za povšimnutie že štáty susediace s arabským svetom do tejto hry nie sú zaťahované, aj keď forma ich politiky je mimo demokratických a európskych pravidiel Nie je v tom petrolej?

 

 

W  O W

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.