Založ si blog

Vždy ide o niečo.

Mám opakované a viacročné skúsenosti s vedením skupiny desiatok akademicky vzdelaných intelektuálov a prikláňam sa k názoru že sa s nimi pracuje a spolupracuje ťažko. Mali vždy hlavne individuálne pohľady a riešenia a len málo bývalo toho, na čom sa vedeli s rešpektom k mojej autorite zhodnúť, alebo mali názor zhodný s potrebami celej skupiny. Dnes je o tom demokracia.

Doba sa zmenila a to, čo akademických vzdelancov spája, sú dnes hlavne peniaze. Nie síce u všetkých, ale tých, ktorým dávajú zistenia mediálny priestor je viac a protestujúcich tiež. Presne vedia, kde a kto má viac ako oni Porovnávanie vytiahnuté z kontextu však vždy klamalo.

Ako človek v pokročilom veku navštevujem opakovane zdravotnícke ambulancie a tak si počas čakania všímam aj výsledky spolupráce lekárov s agentmi v čiernymi kufríkmi(dealermi), ktorí po zaklopaní na dvere (asi) dohodnutým signálom vstúpia do ambulancie, aby sa ošetrenie pacientov prerušilo na desiatky minút Okrem výsledkov, ktoré nevidíme, vidíme len radu praktických pomôcok na stole sestru označených príslušným logom. Hodiny na stene, kalendáre, perá, poznámkové bloky a hlavne slušivé oblečenie s firemným znakom dodávateľskej organizácie. To je však len maličkosť, robia tak agenti aj iných spoločností a mimo ambulancií. Ale niečo, s čím sa nik nechváli býva tá skrytá časť návštev.

Médiá priniesli správu, že úradné miesta, hlavne zdravotné poisťovne sú znepokojené rastom spotreby výživových doplnkov na lekársky predpis – recept. Dnes v dobe dokonalej digitalizácii celého nášho života, evidencie a možností nemal by byť preto problém zistiť, ktorý lekár a z ktorého regiónu nadmerne predpisuje výživové doplnky svojim pacientom .Ale nie, aj keď by to malo byť najjednoduchšie a rýchle, ministerstvo pripravuje na tento podnet úpravu, kedy a ako môžu lekári predpisovať tieto doplnky. Teda ďalšie administratívne opatrenie, ktoré vyvolá v radoch lekárov zlobu a protesty, ktorými úradná moc si osobuje právo zasahovať do ich slobodného rozhodovania o tom, ako a čím liečiť pacientov. V tom budú mať vždy predsa slobodu popri dvoch atestáciách. Ak sme boli počas dôb znevažovaného a kritizovaného socializmu zvyklí na solidárny a bezplatný zdravotný systém očakávajme, že ten už nemá dôvod dlho sa udržiavať a musí prejsť do podoby, že za všetko treba platiť

Realizátori spoločenských zmien, ktoré nás postihli už dávno pochopili, že najväčším darom človeka je jeho zdravie a ak ho človek nemá, alebo ho stratil z dôvodov osobných, alebo akýchkoľvek iných sa bude oň usilovať Aj preto neudivuje tá presila reklamy na rôzne liečivé medikamenty, aj bez lekárskeho predpisu, pretože tento segment našej existencie bude vždy popri výžive najdôležitejší a najplodonosnejší pre farmaceutické spoločnosti a ich vlastníkov. Všetky doterajšie prostriedky ľudskej činnosti, ktoré posúvali pokrok dopredu sú a boli len časťou toho, čo skýta farmaceutická produkcia. Môžu byť prekonané len novými medikamentmi na predĺženie života, života bez hemoroidov i vrások, ale nie autami jazdiacimi do schodov alebo bez vodičov Aj preto reklama radí všeličo, ale len malými písmenkami je doporučenie, že treba sa poradiť s ošetrujúcim lekárom Pre strýčka príhodu, kedy niečo.

 

W O W

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.