Založ si blog

Zlý scenár, či dramaturg?


Treba priznať, že skrátený proces odvolávania M.Zemkovej z pozície generálnej riaditeľky RTVS v svojej divadelnej podobe nemožno porovnávať s odvolávaním Š.Nižňanského, vtedy len z pozície riaditeľa STV. Je jednoduchší, priehľadnejší a právne malicherný, nehodný operetného speváka D.Jarjabka  t.č .poslanca  NR a predsedu výboru NR pre kultúru .Predchádzajúcim autorom scenára v prípade Š.Nižňanského sa podarilo príbeh a dôvody rozkošatiť o širší, občiansky menej podozrivý dôvod spočívajúci v „potrebe “zlúčiť dve dôležité štátne inštitúcie pre ovládanie myslenia občianstva do jednej inštitúcie ktorá sa však zatiaľ v okolitých krajinách neujala, ale poslúžila aktuálnym potrebám vlády. A pritom šetriť. Ináč klobúk  dole, bol to sofistikovaný scenár, lepší, ako ten terajší :bum a bum.

Oveľa zaujímavejší i veselší by bol príbeh o tom, že zlúčenie SRo + STV nebolo šťastlivé, čo „dokázali experti ,sledovanosť a mediálni znalci “ale D.Jarjabek vytiahol na M.Zemkovú najbanálnejší argument o tom, že o svojom zámere predať budovy STV a SRo neinformovala mediálnu Radu. Veď to mala byť hlavná devíza úsporných opatrení zlúčenia.

Je pravdou, že sledovanosť verejno-právnych médií stále sa pohybuje pod úrovňou komerčných staníc vo vlastníctve amerických spoločností sýtenými aférami, sexuálnymi avantúrami mediáne známych osôb a reklamou v každej chvíli bežiacej relácie. Sú to však a preto neporovnateľné subjekty mediálneho trhu. No správy RTVS večer sú v skutočnosti zvodkami toho najhoršieho, čo sa cez deň stalo na území Slovenska a priľahlom okolí .Tvorcovia správ sa však môžu brániť tým, že je to obraz doby a keďže vysielať sa musí a každý deň a niet nič pozitívne, tak do správ ide to, čo je po ruke,  ale každý deň?

Všetky príbehy o tom, že policajt vypadol z balkóna, že lipy akurát na tom východe poodlamovali deti našich „neprispôsobivých občanov“ ,aby sa im ľahšie zberal lipový kvet. Treba to nechať tak, o rok už nebudú mať čo oberať a bude pokoj. Že tam a tam vykradli ovčín i stihli poraziť jalovicu. Všetky príbehy podľa médií končia tam, kde majú. Poškodení to nahlásili policajtom a ako podobné príbehy končia ako neriešiteľné a ako sa patrí v demokracii. Nik z páchateľov nebol pristihnutý priamo pri páchaní trestného činu a tak sa to založí do skrine. A to je všetko. Chce niekto viac? To by terajší politici a zamestnávatelia museli naučiť ľudí bez práce opäť pracovať a dať im aj prácu. Ale v kapitalizme je zodpovedný každý sám za seba a hlad je zlý radca pre rozumné myslenie.

Preto za programy verejno-právnej inštitúcie nemôže zodpovedať vedenie RTVS, ale zlý stav spoločnosti. Predsa agitačné relácie o začiatku žatvy na juhu Slovenska, o výkonoch sústružníka Slabeya z Podbrezovej, o rekorde  dojičky kráv na JRD a ťažkotonážnych vlakoch sú minulosťou a dnešné relácie o návšteve diviakov v okrajových častiach Žiliny a medvedíc s mláďatami v kontajneroch sú síce pekné na pozeranie sa z okien, no nemôžu byť nosné pre správy o živote Slovákov. Ešte sa nasmejeme, ako sa budú predstavitelia poľovníkov hádať, komu bude vydaný  doklad na povolený odstrel dvoch medveďov a koľko ich  to bude stáť

O živote  v sprivatizovaných firmách, ktoré už nepatria žiadnemu z nás sa nedozvie divák, či poslucháč nič. Je to predsa ošetrené zákonmi o obchodnom tajomstve a také prkotiny, ako boli osobné prehliadky robotníčok pri odchode z hygienických zariadení, či nekradli pančucháče, alebo či firma z Hencoviec splnila, čo mala prikázané a do 16.júna vyviezla nedefinovaný odpad z „tajnej „výroby celulózy, nemáme čo vedieť.

Preto žiaden riaditeľ média v rukách (ešte) štátu nemá svoju pozíciu garantovanú doživotne a bude stále patriť k rizikových povolaniam .Prečo by ináč rôzni manažéri  považovali za potrebné do vnútorných predpisov svojej firmy  vkladať ustanovenia o odchodnom, aby nemuseli po odvolaní z  funkcie stáť pre úradom práce v meste svojho bydliska a čakať  na  podporu v nezamestnanosti.

S uctivým pozdravom

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.