Založ si blog

Videnie inou optikou.

Odchodné politických  nominantov  KDH z najvyšších funkcií štátnych spoločností nenecháva občanov bez odozvy .Jedna  z nich je z hlavy samotného ministra dopravy, že ak nezaplatí štát svojich predstaviteľov v ešte existujúcich štátnych firmách dobre, na úrovni súkromných, potom nebude mať vláda koho možno dobrého a schopného do managérskych  funkcií za menej ako 4500 € až 7000 €/mes nájsť.

A tak sme pri jadre myšlienky, ako je možné ,že súkromné podniky na rozdiel od štátnych, pracujú tak dobre a ako to robia ich managéri  že sa im darí?

Ten očividný rozdiel bude asi v tom, že predstavitelia štátu, politickí nominanti nemali, či nemajú dôvod sa nazdávať, že sú skutoční reprezentanti štátu v najvyšších pozíciach  a vedia, že sú tam len dočasne, maximálne jedno volebné obdobie. Pri svojich rozhodnutia prijať funkciu myslia aj na to, ako skončia a čo potom? Pôjdu na úrad práce v mieste ich trvalého bydliska?

Niečo vo vzťahu štát- súkromný sektor je pokazené, nefunguje a tak občania nevedia kto, koho má poslúchať. Vidíme to teraz a markantne pri riešení problémov dôsledku krízy, keď EK hľadá rôzne modely a tie ešte skôr, ako by mali začať platiť mení a modifikuje.

Ale sú aj iné zaujímavosti, ktoré sa podarilo prepasírovať do novodobej legislatívy štátov a súvisia s ochranou osobných údajov v súlade základného zákona štátu Ustavou. Prakticky sa dotýkajú údajov o vlastníkoch akciových spoločností. predsa tie, aj keď sú akciovými, predsa sa tam rozhoduje podľa počtu akcií a tie sa koncentrujú často v rukách jednotlivcov. Zatiaľ čo vieme, kto zastupuje štát vo vrcholových pozíciach štátnych firiem, nevieme to o akcionároch, no že existujú ,vieme určite. Stačí preto dať do pozornosti majiteľov bývalých a významných firiem, ktoré stáli pri začiatkoch rozvoja celej našej spoločnosti Co hovoria mená Kolben, Daněk,Nehera,Rolný,Magura,Eletko,Baťa,Popper Schaner,Poledňák a iní. Tí sa o svoje mená a osobnú integritu nemuseli báť ?Mali stáda ochráncov? Prečo dnešní skutoční majitelia sa kryjú a k čomu si vytvorili pomocou zákonodárcov  hradbu, za ktorú nikomu nedovolia nahliadnúť, ani keď ide o súdne nedoriešené ale relevantne žalovateľné príbehy našich, dnes v útlme žijúcich privatizačných žralokov.

Preto, ak sa vrátime k medializáciu výšky odmien predstaviteľov štátnych firiem chyba je v tom že vôbec existujú. Odmeny sú len dôsledkom legislatívy, ktorá rozdiely od súkromných nemohla premietnúť  do vnútorných pravidiel o odmeňovaní a štát sa tejto povinnosti zriekol. Možno to teraz istou formou zákona, či predpisov napraví.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Belgicko, Európsky parlament, polícia

Krajná pravica tu nie je vítaná. Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán

16.04.2024 17:26

Medzi pozvanými boli tiež niekdajší kandidát na prezidenta Francúzska Éric Zemmour alebo jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage.

nehoda, auto

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

16.04.2024 17:20

Mladíka zadržal policajt, ktorý náhodou prechádzal okolo.

Vladimir Putin

Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali Rusko, nie však Putina

16.04.2024 17:06

Šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

zubár, zuby, zubný kaz,

Treba šetriť, rozhodla Dolinková a zrušila benefity u zubárov. Zdravý chrup budú mať len tí bohatí

16.04.2024 17:00

Náplasťou na rastúce ceny za zdravý chrup boli aspoň sčasti benefity zdravotných poisťovní. Od mája však pacienti o ne prídu.