Založ si blog

Nehľadaj šťastie v cudzine, je doma v rodine.

Medzi „solo kapre“ práce redaktorov SRo a novinárov patria rozhovory s bývalými občanmi  republiky, ktorí „zdrhli „a dnes sa vrátili natrvalo, alebo len tak ,na návštevu ku komusi, kto ešte žije a na nich nezabudol.

Najpôsobivejšie v rozhovoroch je popis dramatického úteku cez stráženú hranicu za „železnú oponu“ .Ten najčastejšie, no o tom ako začínali a ako sa pretĺkali v cudzom svete bez znalosti jazyka ,kým sa uchytili sú najpôsobivejšie z hľadiska čitateľa, či poslucháča, no nie vždy je to najzaujímavejšie .Dôvody úteku z republiky bývali rôzne, no vždy podmienené vidinou lepšieho a spravodlivejšieho sveta s možnosťou cestovať, pohybovať sa medzi svetadielmi i povolaniami, či prácou.

Dnes, po toľkých rokoch v rozhovoroch ostáva isté napätie. Na jednej strane sú to hrdinovia, ktorí s rizikom vlastného života unikli dômyselným prekážkam na hraniciach so slobodným svetom a na druhej my slaboši, ktorí zostali a pracovali za mzdy, ktoré boli neporovnateľné s tými, o ktorých sa nám vtedy(ale i dnes)mohlo len snívať. Napriek tomu celá generácia, ktorá nestihla utiecť pracovala a za tie roky neslobody vytvorila majetok, ktorý noví majitelia Slovenska predali a rozdali kapitálotvornej vrstve spoločnosti, aby ich nakoniec pre spokojnosť  predali za cca 300 mld. Sk potrebnejším, ako sme my. No pri skúmaní podmienok ,ktoré boli dôvodom úteku každého jedného sa ukazuje, že neboli vždy v súlade s pravdou. a tým, čo o tom hovoria.

Pri sledovaní úniku kapely Tradicional do Švajčiarska som porovnával mojich kolegov, ktorí tiež a v rovnakom období zabudli sa vrátiť. V širšom zábere vedomostí o mnohých aj iných som dospel ku jednoduchej kategorizácii .Známi športovci a umelci, dokonca zaslúžilí to mali najjednoduchšie, pretože o nich svet vedel. Iná kategória umelcov, či spevákov sa dlho živila spievaním po druhotriednych baroch, žiadne masové vystúpenia pred vypredaným hľadiskom ako doma. Najlepšie som poznal skupinu odídencov, technikov. Najčastejšie to bývali tí, čo o našich podnikoch niečo vedeli a v nich aj niečo znamenali. Stali sa zdrojom informácií pre zahraničných dodávateľov z hľadiska našich potrieb a obchodu. Tí odídenci však i neskôr boli v úzadí, na rokovania nechodili, no z istých cielených otázok sme mohli zistiť, že poskytovali kvalifikované informácie o našich potrebách i problémoch. Boli to takí firemní špióni. Iná kategória boli tí, čo mali niečo publikované v odborných časopisoch a istou úlisnosťou získali od školiteľa doporučenie pre stáž  u jeho kolegu niekde v zahraničí, kde školiteľa poznali, najlepšie v USA alebo ešte lepšie v Kanade, v Toronte. Nie nezanedbateľná bola kategória osôb, ktorí mali v cudzine rodinu, príbuzných. Tí sa zo záchytných táborov v Rakúsku dostali a veľmi rýchle do Austrálie, alebo do Južnej Afriky a na reverz, že sa tí o rodinu odídenca postarajú v plnom rozsahu a príslušnými referenciami aj pre najdenie si zamestnania.

Všetky uvedené odborné kategórie odídencov boli vítané. Mali slušné vzdelanie v odbore, mali doporučenia, alebo príbuzných niekde v guľatom svete. Naviac pri svojej práci ešte doma prichádzali do styku s angličtinou a tak rýchle splynuli s prostredím.

Zle, až najhoršie boli na tom odídenci bez odbornej prípravy a praxe, bez známostí i znalostí jazyka. Mohli tak začať ako umývači riadu v reštauráciách, alebo ako chodiaci bil dbord na ulici .Dievčatá našli uplatnenie ako trvalé chyžné a upratovačky. Vyššie podľa vizáže a ochoty. A keď v samote, ktorá ich obklopila našli si partnera, či partnerku, splynuli s chudobnými, ktorých aj tam bolo vždy dosť a domov do bývalej vlasti sa veľmi neponáhľajú.  Nemajú sa čím chváliť a na cestovné výlohy, prípadne darčeky im neostáva ani teraz. Mohli by porozprávať koľko zamestnaní už absolvovali a ich deti už nevedia odkiaľ jeden z ich rodičov prišiel tam, kde teraz žijú.

Aj preto sami seba spytujme, či tí, čo sme  nezdrhli, ale zostali aj po roku 1969 vo vlasti boli slaboši, alebo aj tú opľuvanú republiku mali a majú radi, keď na ňu pľuvali tí úspešní intelektuáli z Hlasu Ameriky.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.