Založ si blog

Euroval, ako liek na chronickú chorobu kapitalizmu

O partikulárnych aktoch, ktorými orgáni i ministri financií štátov EÚ riešia ekonomickú, finančnú a sociálnu krízu Únie dozvedáme sa skoro denne z médií, no o príčinách, ako diagnostike nemoci sa občania Európy nedozvedajú nič. Nič preto, že príčiny sa opakujú v pravidelných cykloch pokiaľ do nich nevstúpi nejaká demokratizačná vojna  a bolo by ich obnažovanie zbytočné. No terajší cyklus krízy kapitalizmu je už dávno o niečom inom.

Na počiatku terajšieho cyklu krízy kapitalizmu boli voľné peniaze(kapitál) v depozitoch a v cenných papieroch bánk a tie ako obchodníci s peniazmi ich priam vnucovali štátom na využívanie v málo, alebo nedostatočne dokladovaných verejných projektoch s istotou, že úvery(pôžičky) budú predsa garantované vládami štátov, teda návratnosť istená.

Prvé dozvuky zlého odhadu návratnosti úverov sa prejavil ukážkovo v Grécku, ale aj iné krajiny v rôznom poradí(Taliansko, Írsko, Španielsko, Portugalsko)sú na tom podobne. Kto nepamätá, že prvé príčiny boli v hlavách aj našich pracovitých liberálov cudzími rukami spájané s lenivými Grékmi, ale aj s inými neduhmi hispánskej rasy. Boli to však urážlivé a klamlivé slová. A tak najviac síl a prostriedkov i stretaní sa ministrov si vyžiadalo kumulovanie kapitálu štátov eurozóny s názvom euroval dočasný i trvalý, pretože počítajú aj s budúcnosťou zóny. Zhromaždiť 700 mld . € zo záloh a garancií štátov, aby boli prostriedky na elimináciu následkov kríz bolo ťažké a zložité. Nie je vylúčené, že ide len o predstavy o dobrom fungovaní spôsobu jeho tvorby. Veľmi poučný, ale len okrajovo publikovaný bol transfér 7 mld. € Grécku z dočasného valu, ktoré po pripočítaní svojich € ťažko vytvorených z úspor výdavkov druhý deň po prevedení ich obratom previedli do jednej banky, ktorá podobne s inými čakala na splatenie svojej pôžičky Grécku. Možno nie v plnom rozsahu, ale ako príklad dostatočný. Takže záchrana ekonomiky štátov, ktoré sú v dlhovej kríze spočíva v tom, že vrátiť budú musieť aj tak všetko, čo si požičali. Zadarmo je len úsmev, ktorý nemizne z tvári Američanov až do chvíle keď padajú na nos. Ostatné je obchod.

Aby dlžnícke štáty vytvorili, čo si napožičiavali + úroky z omeškania obracajú sa do národa pomocou rôznych daňových a odvodových povinností, no banky nechávajú v pokoji, pretože tie nie sú už dávno ich a zasažiteľné .To, komu fyzicky a právne patria nevie verejne nik..

Aj preto nie je najvýznamnejšie ovládať všetky doterajšie dohody a predpoklady rozbehu ekonomických aktivít v jednotlivých štátoch zóny, pretože očakávania sa nesplnia ak masa jednoduchých ľudí nebude mať z čoho ekonomický rast podporovať nákupmi tovarov. Predsa rôzne skryté i zjavné dane sa môžu objaviť na strane prijmov štátu len vtedy, keď skutočne masa námezne pracujúcich bude mať čo v obchodoch a službách utrácať. To vedia iste aj príslušní finanční odborníci a pre istotu radia štátnym orgánom hlavne šetriť a pod hrozbou sankcií a pokút ak deficit štátnych rozpočtov do roku 2013 nezredukujú pod 3,5 % rozpočtu .je to síce ponaučenie z minulých rokov, no v opačnom význame, ako by predpokladal zdravý ekonomický vývoj, teda rast. To, že si náš milionár kúpi jachtu, dá postaviť vilu s bazénom ešte neznamená, že zvyšok ročného zisku  ne prevedie do zahraničnej matky- banky, ktorá má síce filiálku na Slovensku, no isté je to, čo sa počíta tam, kde je to istejšie.

Záujem o človeka, ako klienta banky je stály ,pretože je princípom fungovania každej banky a o firmách s miliónovým ročným obratom zvlášť i s predklonom, keď si idú požičať, no tie premýšľajú ako sa zbaviť zamestnancov, ktorí sú neproduktívni. Chýbajú totiž objednávky tovaru, služieb i poctivých výkonov.

Z uvedených, ale len syntetizovaných a publikačne prístupných informácií vyplýva, že liečba vrodených chorôb kapitalizmu je stále rovnaká, demokratická. Silové zložky vlád ponechajú občanov protestovať, rebelovať, štrajkovať, písať petície, no pokiaľ sa to všetko deje v rámci platných zákonov, o nič neide. Ani keď budú hľadať ďalšie mesiace a roky Gorily v   bielych košeliach s dlhým rukávom

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.