Založ si blog

Ešte sme stále frajeri. . .

Vždy, keď v rádiu na RVTS zaspieva P. Nagy pesničku s týmto názvom spomeniem si, ako vládny špeciál pred rokmi privážal do Košíc, do privátneho (už) hotela rodiny Rézes hostí zo susednej Bratislavy na ples a profesionál im na uvítanie spieval. Všetci hostia s manželkami, alebo priateľkami sa tešili, usmievali pretože videli svetlú budúcnosť Slovenska skrze svoju a neotrasiteľnú. Prečo aj nie, boli na vrchole svojej neobmedzenej moci, tvorivých síl a nápadov, ako sa nám (alebo im) skloní Európa a drahé dovtedy nepoznané liehoviny natekali do ich plebejských hrdiel.

Aj preto následne vymysleli tradíciu splavovania Váhu od Ružomberka po Sučany na plti so spevom a borovičkou. Len keby ti zlí komunisti neboli na rieke postavili priehrady a nazvali ich Liptovská Mara a Krpeľany, mohlo to byť vyššie, od L. Hrádku.

Aby slovenský tradicionalizmus bol aj v prírode, na súši rozhodli sa vládcovia Slovenska preskakovať vatru zvrchovanosti v strede európskeho kontinentu(!) na Krahuliach. Bolo to iste pôsobivé, originálne, ale pre politických kmeťov z kresťanských strán nebezpečné. Radšej k tomu pri hudbe hudákov z Terchovej prizvali šuhajov z neďalekých dedín, ktorí to predvádzali za odmenu.

Doba pokročila a tak rázovitý folklór a pravé slovenské tradície predviedli politici, poslanci včera v NR SR pri rozhodovaní o prijatí, či neprijatí záchranných valov európskej ekonomiky v dobe zlej a nebezpečnej. Opäť nás naši zákonodarcovia zviditeľnili a veľmi pôsobivo. Čo to bude znamenať uvidíme v nasledujúcich dňoch. V každom prípade mimo iných konzekvencií i to, že vstup ďalších záujemcov o členstvo v EÚ, alebo v európskej zóne bude sprísnený. Budú nám vďačiť.

Bude iste poučné, ako funguje politická animozita v malých pomeroch a kde naši politici po parlamentných voľbách v minulom roku to predviedli príkladne až ukážkovo. Predáci pravicových strán, ktorí odmietli rozhovory so stranou Smer–SD ako víťaza volieb sa dopustili omylu hraničiaceho s poškodením záujmov celej spoločnosti. To rozumní politici nerobia, ale oni odmietli vôbec s R. Ficom aj hovoriť, čo sa im po roku vracia a budú prosiť.

Nebolo to prvý krát, čo vzniklý politický subjekt sa u nás prerečnil sľubmi a pomocou peňazí bohatých ľudí do vlády a až do funkcie prezidenta. No dnes už žarty a slovenské fígle musia ísť bokom. Bude preto dôležité, ale aj v EÚ, aby odborníci veci znalí popremýšľali, ako marginálna strana vznikla a registrovaná účelovo pred voľbami kladie celú úniu na lopatky, alebo dostáva do patu. Čo všetko zmôže 300 členná strana SaS, ktorej celé členstvo bolo schopné sa zísť vo Vysokých Tatrách a ktorých pobyt zaplatili majitelia Slovenska, aby sa poradili a ich 17+ 1 poslancov hlasovalo pronárodne a sociálne.

Možno i preto trvalo nám tak dlho kým sme sa zaregistrovali na mape Európy v roku 1918 ako svojbytný národ a naši reprezentanti sa chovajú stále tak principiálne, svojrázne.

Ešte sme stále frajeri, stále tí istí.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.