Založ si blog

Tohoročná uhorková sezona už nebude

Bývali časy ťažké pre novinárov i vydavateľov periodík ako zaplniť stránky novín a časopisov, či relácie správami, ktoré by garantovali nízky prepad tržieb z predaja počas týždňov, kedy sa rodia uhorky a panstvo išlo na letný byt a chudoba na žatevné práce na Dolniaky.  A tak si vymýšľali Jednou z vymyslených správ od Jadranu, ktorá sa dlho držala na prednej strane predmníchovských novín bola správa o nešťastí českej učiteľky, ktorú mal zožrať žralok. Až neskôr sa ukázalo, že na Jadrane žraloky nie sú, no prepad predajnosti bol na niekoľko týždňov zažehnaný. Dnes do novín, tých mienkotvorných,  idú väčšie kraviny , ale problémy s uhorkovou sezónou zostali, hlavne pre tie uhorky.

Tohoročnú úrodu a nie malú sprevádzajú reálne udalosti v našom nepokojnom svete. Za najvýznamnejšie môžeme pokladať so súhlasom finančných expertov  analýzy bankových analytikov príznaky dôsledkov hospodárskej krízy, či Euroval pomáha Grécku a či ekonomická kondícia Talianska je skutočne tak reálna, alebo len predstieraná žoviálnym S. Berlusconim. Či veľká hospodárska kríza započatá v roku 2008 už končí, alebo naberá iné dimenzie a charakter v stave zamestnanosti najmä mladých ľudí, čo sa týka aj Slovákov bez praxe na konkrétnu pozíciu, ako vyžaduje majiteľ firmy už od dňa nástupu. na dobu určitú. Inou veľmi dramatickou udalosťou bolo v minulých dňoch vraždenie mladých ľudí v Nórsku, ktorú budú pitvať experti do času, kedy ju prekryjú iné, aktuálnejšie, ako skončí proces s exprezidentom Egypta Mubarakom a či prestane  revolúcia v Lýbii a streľba do demonštrantov v Sýrii, alebo výdych nás všetkých zo schválenia zvýšenia štátneho dlhu USA na hodnotu, ktorú sa ťažko predstaviť aj skúseným odborníkom, ktorí doteraz počítali len v miliardách a zvyknú si na trilióny, teda miliardy miliárd.

Uvedené riadky nie sú na okrasu do uhorkových meditácií, ale majú demonštrovať stav, kedy ani experti znalí istých logistických krokov v riešení finančných problémov bánk a dlhov nevedia ako ďalej Vedia, len keby za riešením neboli ľudia, revolty, demonštrácie a ohrozovanie ich slušných pozícií. Sú bezmocní a podobní hygienikom a lekárom pri hľadaní liečenia a lieku proti Ebole, keď tí tápali a intenzívne bádali na zdroji i terapii. Im sa to podarilo, no záchrana sveta je zložitejšia, keď na jednej strane je prebytok kapitálu a na druhej jeho  nedostatok, chudoba pretože obchod s peniazmi nie je charita. Kedysi,  aj keď to neznie dostatočne prijateľne, nazval K. Marx tento fenomén rozporom medzi prácou a kapitálom. Ten existuje, či uvedené vety nazve niekto z čitateľov blogu boľševizmom, alebo s nim bude súhlasiť.

Všimnime si len „laboratórne skúšky “ľudí okolo I. Mikloša a jeho kolegu Ľ. Kaníka, ako sa pokúšajú spolu s predstaviteľmi PAS, Klub 500, či AZZZ SR a RÚZ naučiť ľudí 4-5 rokov bez práce robiť za smiešne peniaze 150-300 €/mes. Tvrdia, že celému procesu obnovy fungovania vzťahu medzi P-T-P pomôže liberalizácia Zákonníka práce vo vzťahu k postaveniu zamestnanca v pracovnom procese, ako výrobnej sily. Aj pán prezident, keď podpisoval zákon vyslovil skvelú myšlienku, že bez zamestnávateľov by neboli ani zamestnanci. Zabudol povedať, že ani bez zamestnancov by neboli zamestnávatelia.  Možno, že našiel princip, čo bolo skôr vajce či kura. O tom základnom zákone podnikania, že bez objednávky niet práce a bez výrobku niet platieb všetci vysokí činitelia nepovedali zatiaľ nič. Hovoria len o odvodoch, neskutočne vysokých daniach a najnovšie idú realizovať utkvelú myšlienku ministra Mihála o vykazovaní superhrubej mzdy. Aby zamestnanec videl, koľko stojí jeho mzda zamestnávateľa a bol poslušný a že vôbec niečo na ruku dostal. mal by byť rád. Tržby za výkony, či výrobky sú totiž rozhodujúce.

V tomto ustavičnom kolobehu života mali by mať isté miesto aj zamestnanci, teda podľa starého slovníka námezdne pracujúci, ktorých je bohužiaľ najviac. Sú dôležití, ako konzumenti od prostriedkov IT, bielej techniky, potravín až po rekreačné pobyty a nákup podielových listov v ktorejkoľvek banke, ktoré lákajú, sľubujú a vábia klientov. Že kríza v roku 2008 započala práve pre presilu pôžičiek a neschopnosť dlžníkov splácať úvery sa vie, no terajšie ponuky bánk sú rovnaké ako predtým. Rôzne, no s malými písmenkami na spodku zmluvy , ktoré chtivý klient nemá čas čítať, no o to viac na neho doliehajú, kým príde exekútor.

V prvej polovici minulého storočia riešenie dôsledkov veľkej hospodárskej krízy v rokoch 1929-1933 našiel F. D. Roosevelt v rozmachu verejných prác, teda prác pre štát, čo v dnešných podmienkach experti nahradzujú úsporou práve verejných výdavkov. Je to len preto, že verejný dlh je všade privysoký a nezamestnanosť tiež, rovnako ako vzrástli zisky bánk a finančných spoločností. Žiadna veľká neskrachovala. Nie je to prekvapujúce, len dôkaz ako doba pokročila a ako nad vládami vládnu banky ,  ich majitelia aj keď sa tvária anonymne.

Pokiaľ bude a kdekoľvek riadiaca vrstva spoločnosti len hľadať spôsoby, ako znižovať verejné výdaje nemôže dôjsť k zásadnej zmene, pretože ide o princíp, o zmenu v rozpore medzi prácou a kapitálom. A nezáleží na tom, že to pred 200 rokmi vyslovil K. Marx, ale to, že je to stále pravda.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.