Založ si blog

Zasurmili surmity

 

volajú do zbroja

            Nie je už tajomstvom,že katolícka cirkev prechádza morálnou krízou a vysoký klérus hľadá nástroje,ako ju zmierniť,či jej katastrofálne dôsledky oddialiť,aj tak je to neodvratné.Zatiaľ separujú,ak sa priznajú, nehodných kňazov.

            Je konzervatívna a odmieta prijimať realitu dnešného sveta.Ale takto bolo aj v dávnych dobách,o ktorých sa mlčí a keď Galileo na hranici povedal:“A predsa sa točí“a keď Poliak Mikuláš Kopernik pre svoje pozorovanie oblohy vyslovil svoju heliocentrickú vetu,že nie Slnko,ale Zem sa točí okolo Slnka .a preto bol z Cirkvi vyobcovaný.Koľko skvelých ľudí skončilo na hranici len preto,že chceli napraviť chyby vo výklade Písma a mnohí z nich/Martin Luther,Ján Hus,Melanchton,Calvin)dožadovali sa diskusie v Cirkvi a keď bolo lepšie svoje hriechy vykúpiť odpustkami ako zmeniť svoj život. mécenášov.

            Koncentrované prenosy slávnostných omší z Vatikánu v posledných dňoch a úmyselne z prostredia hýriaceho nádherou a uniformovanými kňazmi eôzneho postavenia v cirkevnej hierarchii z okolia papeža s neustálym kľaňaním sa fyzickej osobe,spôsobuje v dnešnom svete aj v hlavách veriacich rozpaky a otázky,či toto je tá pravá cirkej kresťanská.Či práve tieto prenosy namiesto hlásaného poslania vedú k pokore,skromnosti a láske k blížnym a nie k otázkam pre slávu koho boli zbudované nádherné stavby najlepšími architektami doby a vyzdobené najnadanejšími umelcami.A keď iste pamätali na slová Ježiša,že:“Moje kráľovstvo nie je z tohto sveta“Predsa mnohé kánony a piliere najväčšej kresťanskej cirkvi sú značne nahlodané časom,ale iste aj teologickými pochybnosťami. Rozprávky o anjelikoch,čo sedia na obláčikoch a hľadia na drobný ľud,o nepoškvrnenom počatí a živote po smrti už do dnešnej doby nepatria.A posmrtný život v svojej podstate v spore dvoch monotheistických náboženstiev,islámu a kresťanstva priviedol svet k rastu počtu samovražebných akcií na trhoviskách,v modlitebniach,aj keď ide len o prejavy fanatikov islamu,nod podstata,ľahkosť umierania ,je rovnaká..

            Nepatrím k ľuďom,ktorí odmietajú morálne principy kresťanskej nauky,ale neustále pokusy a snahy modernizovať katolícku cirkev pokladám za prirodzené rovnako,ako sa vyvíja ľudské myslenie a trvalé pochybovanie o včerajších pravdách.Ako dlho trvalo,kým k čítaniu biblických textov v chrámoch boli pripustené ženy a krst evanjelika je platný

            Ak sa dnes organizujú akcie na podporu odporu proti prenasledovaniu kresťanov ide o dôsledok agresívneho prenikania katolíckej cirkvi do teritorii,ktoré vždy,historicky patrili iným náboženstvám.To nie sú len školy a zdravotníckej zariadenia,ale s nimi ide aj o náboženstvo.V tomto ich konanie je zhodné s úsilím Američanov,že sú jediní a správni vykladači demokracie,Pokiaľ sa inde zhoduje s ich chápaním,všetko je v poriadku.ak nie robia poriadky aj ohňom aj mečom..

            Pri dlhodobom pohľade na štruktúry Cirkvi je možné pozorovať zhodu s neochvejným centralizmom komunistickej ideologie a výstavby strany,ale aj hierarchiu ich usporiadania i tej parády,každú nedeľu iná uniforma z rúk práčok a krajčírok v kláštoroch.Aj preto sa nemohli zniesť s komunistami vyšších rangov..Vždy ide o ovládnutie myslenia človeka so všetkými dôsledkami.Naviac sú  už aj správy o pedofílii kňazov a teraz už aj mníšok z rôznych charitatívnych domoch mládeže.Prečo o tom hovoria dotknutí až po toľkých rokoch?Možno preto,že vtedy,keď sa konali pravidelné akty podofílie, nevedeli o čo ide,boli deti.Veď biologické procesy včítane sexuality doliehajú na jedinca v istom období veku a nedajú sa vylúčiť prísnym pôstom,bičovaním či modlitbami .Je preto len otázkou času,kedy sa prejavia,alebo prepuknú tajne a búrlivo..

            Ak niekto skutočné fakty pokladá za priamy útok na Cirkev,dostáva sa do pozície žalobcu v procesoch s protištátnym sprisahaneckým centrom v rokoch 1951-53,ktoré končili rozsudkami a popravami.Možno za uvedené riadky by ale hrozila poprava na hranici,pretože diskusia k téme nikdy nebude a o objavených priznaniach sa dozvedá naša verejnosť len z cudzích prameňov a serioznych agentúr.

            Zvýšený počet náboženských relácií v týchto vianočných a novoročných časoch nesúvisí len s tým,že boli,pretože boli aj v minulosti aj keď sa tak husto v étery nevyskytovali ale ide o súčasť ofenzívy na upevnenie upadajúcej autority Cirkvi a čo v našich pomeroch začalo už v lete,keď každú nedeľu boli kdesi,dovtedy regionálne cirkevné slávnosti(Litmanová,Močenok,Turzovka) a  teraz i s celokanálovými prenosmi.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.