Založ si blog

Myslieť globálne,konať lokálne

Sú choroby,ktorých priebeh od prvých príznakov až do konca a bez liečenia sa dajú predpokladať,no v politike odporcovia takého porovnávania argumentujú  s tým,že liečenie politických javov sa nedá porovnávať s chorobami tela a hovoria,že dejiny sa liečia ináč.Síce už nie je doba liečenia ohňom a mečom,no hľadajú sa iné,jemnejšie metody zmeny stavu.

            Stačí si spomenúť  na myšlienky stratéga americkej zahraničnej politiky Zbygniewa Brzezinskieho ,ktorý má utkvelú predstavu,že proces rozkladu Ruska musí pokračovať síce v háve rečí o demokratizácii ruskej spoločnosti no   veľká krajina s prírodným bohatstvom schopným saturovať surovinami a dlhodobo celý europský kontinent musí byť rozparcelovaná na minimálne tri nesamostatné štátne útvary. V inej podobe o rovnakej ceste hovorí bývalá ministerka vecí zahraničných M.Albrightová ,keď sa pýta,či je „spravodlivé“ aby jedna krajina s 1,5 %  podielom na občanoch sveta disponovala s toľkým prírodným bohatstvom a že s tým treba niečo robiť.

            Tieto málo zatajované názory známych osobností americkej politiky patrí však zaradiť do kontextu každej udalosti,ktorá prebehne,či prebieha v okolí hraníc s Ruskom.Najnovšie k ním patria povolebné nepokoje v Bielorusku a vyšetrovanie hospodárenia s platbami za emisné kvoty na Ukrajine,ktorých časť sa stratila.Síce o výsledku volieb prezidenta sa hovorilo len,že voľby boli zmanipulované,keď v podobných prípadoch média hovorili v minulosti,že išlo  o falšovanie volebných výsledkov.Kvôli J.Timošenko sa bili poslanci,ako sme mali  možnosť vidieť v priamom zábere pohotových kamier reportérov.

             Dramatický popis podobných udalostí  a teraz spojený aj so správou o príprave puču v Moskve má za cieľ oslabova povesť Ruska ako štátu s otázkou ,či má vôbec miesto v europskom i svetovom politickom a bezpečnostnom systéme i z toho plynúcimi dôsledkami i napriek tomu,že len pred niekoľkými dňami bola v Senáte USA ratifikovaná zmluva START 2,ktorú v Prahe podpísali prezidenti oboch krajín,no ruský minister S.Lavrov si ešte pred jej schválením v ruskej Dume prečítal jej anglický text,či bola ratifikovaná tá zmluva,ktorú podpísali  obaja prezidenti.I to svedčí o niečom.

            A nebolo nič prekvapujúce,že v misii zahraničných pozorovateľov volieb v Minsku bol i náš expert na Bielorusko Paľko Démeš.On predsa poverenie dohliadať na demokratizáciu režimu posledného diktátora v Europe má ešte z dôb,keď Bratislavu navštívil Mr.G.Bush a v útrobách SND pred svojim vystúpením z tribúny sa stretol s bieloruskými disidentami,ktorých mu práve predstavil P.Démeš.Aj napriek zahraničnej podpore neprejavili uchádzači o post prezidenta primeranú súdržnosť a chceli byť prezidenti všetci .To sa tak nerobí.Možno na budúce,pretože teraz v dobe zlej pre ekonomiku , bez finančnej  podpory to nebolo  ono a frázy o demokracii a slobode bez práce  a bez chleba slasť z protestov je nanič.

            Bez ambícií nie je ani etnický konflikt  medzi moskvičmi,mladými bojovníkmi za rasovú čistotu slovanského Ruska ,proti zúfalcom ale aj priekupníkom opiatov z postsovietskych republík Kaukazu

            V protiklade s ekonomickou rozdrobenosťou Afriky europskí politici postupne a v rôznych obdobiach dospeli k nutnému procesu zjednocovania Europy,hoci práve teraz sa EÚ borí s dôsledkami veľkej hospodárkej krízy,ktorá ako ináč prišla z USA a exekutíva hľadá spôsoby,aby nedošlo k dominovému efektu a pádu ďalších ekonomík.Predstavme si situáciu,že proti ekonomickej sile USA stáli by do budúcnosti veľké,ale ekonomickej silou nesúrodé štáty Europy.Už aj preto stratégia narušiť celistvosť Ruska je chorá a nebezpečná.

            A aby bolo jasnejšie a čo sa v hlavách stratégov odohráva ,pripájam údaje o rozlohe niekoľkých porovnateľných krajín sveta:

 

Rusko: 17 075 tis.km²  USA 9 363  tis km²  Čína 9 506 tis.km²  Kanada 9 976 tis.km²

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.