Založ si blog

Ide o triednu nenávisť?

 Vždy,keď treba zabiť myšlienku,nápad,alebo podnet zriadi sa odborná komisia,ktorá má práve pomôcť kompetentnému zaujať konečné stanovisko.Má to byť istá forma rozhodovania demokraticky,kvalitne a bez emocií,no výber členov komisie je už politické,teda triedne.Aj preto konečné rozhodnutie kompetentného je už vopred naznačené,že bude podľa jeho vôle,teda objektívne.

            Rozhodnutie o historickej a umeleckej hodnote diela národného umelca Jána Kulicha soche kniežaťa Svätopluka si zasluhuje pozornosť z hľadiska všetkých vlastností,ktoré spájajú komisie.naviac Ján Kulich je trvale predstaviteľom reálneho umeleckého slohu,ktorý má svoje sochy na významných miestach Slovenska a preto to komisia predsedu NR spojila s jeho nedávnou minulosťou.

            Jeho odporcovia a má ich veľa z umeleckých kruhov dosiahli,že po prevrate v roku 1990 ako prvý musel opustiť  spolu s A.Brunovským  budovu VŠVU,no čo je pe kritikov jeho umenia horšie, nedosahujú jeho talent a tak aspoň takto,cez sochu Svätopluka sa pustili do neho samotného opäť.Možno keby dnešné konzumné prostredie bolo pre umelcov štedrejšie a objednávky sa hrnuli na ich stoly a do atelierov boli by pokojnejší a menej triedne zlostní,prečo on a nie oni.

            Je čas,aby už započala doba umeleckého stvárňovania výsledkov privatizcie,plamenných reči i tribúnov oných dní a komisionálneho výberu miest,kde budú nové diela dnešných umelcov stáť ako pamätníky novej doby.

Ak sa vrátime k slávnostnému odhaľovaniu sochy Svätopluka na nádvorí Hradu treba priklincovať,že aktu sa nezúčastnil p.A.Ďurkovský ako mešťanosta,ani p.P.Frešo,predseda VUC,čo naznačuje,že už vtedy bolo rozhodnuté o osude sochy.

            Rozhovor,na ktorý chce p.R.Sulík pozvať národného umelca p.Kulicha by sa nemal uskutočniť,bol by pod prahom zrozumiteľnosti,pochopenia i úrovne jedneho z nich.Predseda NR je podnikateľ a tak nemá dôvod aby bol znalý aj umeniu v akejkoľvek podobe a minister D.Krajcer,je hlásateľ súkromnej TV stanice,ktorý tiež nemá povinnosť dielam umeleckej hodnoty rozumieť.Tiež si musí nechať poradiť.

            Komisia,ktorú menoval p. R..Sulík venovala viac pozornosti okrajovým častiam sochy.Že na koni sedí niekto,kto nie je Svätopluk,že kôň má podkovy,že meč v ruke znázorňuje nástroj,ktorý v tej dobe nebol ešte známy a pod.Dokonca sa pustili odborne aj do koňovho prirodzenia,že sa im zdá,že je veľké Možno z komisie niekto je odborník-veterinár.Vadí im tiež znak na štíte osoby,vraj v tej dobe taký nebol a  zneužívali ho gardisti No samé vážne obvinenia

            Za podmienok,ktoré sa dynamicky menia v prospech dnešnej vládnej garnitúry verejná plocha nádvoria Hradu mala by sa rezervovať súsošiu tých,čo sa zaslúžili o náš dnešok .Tým by bola dosiahnutá historická spravedlivosť.Peniaze sa budú hľadať,ako býva zvykom.Možno sa budeme skladať ,len nás musí niekto oslovi,alebo niektorá finančná skupina si zadá to,čo chce a umelec to spracuj s dostatkom umeleckej invencie ako sa patrí a tak,aby sme nevedeli s ktorej strany sa na dielo máme pozerať,aby vyvolalo najväčšie  vzrušenie citov a pocitov a aby sme dumali,kto to má byť.A o to predsa ide..

            Ešte dovetok,ktorý by nemala používať p.I.Radičová,že pôjde o „Ficovu daň.“čo teraz spojili predátori SDKÚ DS s deficitom verejných financií.Nechcú a nemôžu prehltnúť fakt,že deficit zapríčinila hospodárska kríza,ako plod kapitalizmu.Vedia a teraz aplikovať svoje metody,predať,čo sa ešte dá predať Čo potom?

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.