Založ si blog

Prečo sa u nás nechcú zastaviť?

 

            Pri značnom počte rôznych mienkotvorných agentúr a analytikov súkromných i štátnych a s ich pomocou mohlo by sa už niekomu v tomto štáte zdať primerané požiadať aby kvalifikovane vyjadrili názor, prečo zatiaľ nik z exulantov, ktorí tiahnu už týždne západným smerom nechce zostať na Slovensku. Aby to bolo jednoduchšie, otázka by mala smerovať, alebo mala by sa dotýkať aj našich susedov v okolí.

Možno preto vysloviť názor odvodený z faktov, že dôvody sú obojstranné a sú podmienené vzájomným nepoznaním sa, oni nás a my ich. Aj keď z našej strany je to o málo lepšie, primerane vplyvom mnohých informačných kanálov viac, no vždy len v časoch, kedy sa niečo mimoriadne tam konalo, no aby ten počet ľudí, ktorí až teraz prechádzajú okolo nás vedel to, čo my o nich, je z ich strany žalostne málo.

Aby sme mohli z tejto skutočnosti niečo získať, tak len to, že ich mienka a predstavy o živote a možnostiach v krajinách, kam sa usilujú dostať a požiadať o azyl, je vytváraná zo správ, ktoré dostávali od svojich príbuzných, alebo priateľov a známych, ktorí práve v časoch minulých, keď existovala pre nich možnosť nájsť si prácu a primerané sociálne zabezpečenie práve tam, kam smerujú teraz. za nimi. A tie správy, ktoré majú istú zotrvačnosť sa násobia, možno zveličia

O nás, tým, že nič nevedeli, alebo málo a tak ich z hľadiska svojej budúcnosti vôbec nezaujímame. Ale prečo je to tak malo by zaujímať práve nás a netešiť sa z toho, že je to tak, že sme takí nezaujímaví.

Už protest, ktorý predviedli utečenci v Medveďove svedčí o ich obave, že ich u nás budú internovať a že bude s nimi manipulované s dôsledkami na ich rodinné väzby, ktoré sú silnejšie ako naše, európske a znamenali vždy istotu v starobe. Že zamrznú práve tu u nás a že oni mali predsa počas týždňov putovania násobenú predstavu, že ich tam na západe, čaká určite lepšia budúcnosť. Alebo, že slovenčina je ťažký jazyk s ktorým sa nikde nedorozumejú a z bohatého stola sa naje aj chudobný, čo nájde pod nim? A čo z nášho?

Ak by malo byť tak, potom mali by aj z našej strany vznikať otázky, či sme skutočne tak nezaujímaví, zvláštni a etnicky uzatvorení, alebo, že nám chýba otvorenosť pre prijímanie aj iných vplyvov. Veď by to spolu malo iste multiplikačný charakter aj na nás, nehovoriac o multikulturizme, aby sme sa neprepadli do skupiny štátov, ktoré síce existujú, ale žijú svoj život uzatvorený a preto pre svet nezaujímavý.

Občas sa stretneme aj so skúmaním skutočných príčin ochoty Nemecka prijímať také vysoké počtu migrantov. Dokonca, že ide o zvyšovanie natality nemeckých žien, pretože štatisticky majú viac žien, ako mužov veď terajší príliv pozostáva zväčša z mladých mužov. To je síce pravda, že žien je viac, ale vo veku nad 60 rokov ich života. To je aj v Rusku, ako dôsledok vojny.

Preto stále musí rezonovať otázka, možno zbytočná, prečo nás nechcú? To predsa nemôže súvisieť s odmietaním limitov, ktoré vyslovil p. R. Fico, pretože jeho slová sa k nim sotva dostali a ich snaha dostať sa od nás na západ žije v nich od chvíle, keď sa na strastiplnú cestu vydali.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.