Založ si blog

Čakanie na zázrak.

 

Nedá sa poprieť, že súčasné aktivity predsedu vlády R.Fica nemajú v sebe náboj predvolebnej agitácie Tu návšteva Kališťa, Pustého Poľa k ucteniu pamiatky vypálených dedín Nemcami na konci 2.svetovej vojny, tam veniec k hrobu A.Dubčeka, ako spomienka na 21.august 1968, kopnutie si do lopty na modernom štadióne A.Malatínskeho v Trnave a predtým skutočne pracovná návšteva Rožňavy, či Rimavskej Soboty s vážnym prísľubom miestnym.

Poskytovanie podpory zamestnanosti v časti okresov Slovenska rôznymi formami za neistých podmienok (počet skutočných zamestnancov) je nateraz jediná forma účasti štátu na riešení tohto problému, ktorý je spätý s kapitalizmom. Iste to nie je spoľahlivá forma, pretože nie je systémová a je zneužiteľná chytrými podnikavcami. Viac ale štát nemôže. Dlhodobú platnosť vytvárania pracovných príležitostí môžu mať len také formy, ktoré budú odberateľsky späté so širším podnikateľským zázemím, ale malé manufaktúry, či dielne remeselníkov bez väzieb, rýchle skočia. Predsa doba dedinských kováčov, kachliarov, alebo sklenárov je už prekonaná a prác na modernizácii domov a bytov a práve v týchto častiach Slovenska tiež nebude veľa.

Preto úspešné môžu byť len tie projekty, ktoré budú kooperovať s väčšími a zavedenými firmami, ktorým sa darí, no lokálne sú od miest s vysokou mierou nezamestnanosti vzdialené. Predpokladajme, že styk medzi nimi nebude len cez moderné prostriedky a zahraničné banky, ale aj fyzicky po verejných cestách, ktoré a práve tam nevynikajú kvalitou pre dovoz a vývoz produkcie bude komplikovaný, zlý. Tam nie sú diaľnice, ako ráčia vedieť zodpovední. Rovnako nespoľahlivými sú i informácie o vzdelanostnej úrovni tejto skupiny tamojších nezamestnaných ľudí. Mladí a schopní sú už dávno tam, kde je práca, doma, či v cudzine, za hranicami. Zbytok je starší, alebo málo vzdelaný, ktorý neprivykol náročnejším prácam podľa výkresov, či inej dokumentácie. Sú tam takí, čo za roky bez práce si odvykli od dochádzky i na režim ktorý musí existovať všade, kde je práca.

Aby sme pochopili príčiny trvalej nezamestnanosti v niektorých okresoch musíme sa vrátiť do minulosti, do okresov, kde pretrváva. Mnohí ich obyvatelia dochádzali za prácou do fabrík, do sklárni – Poltár, Kalinovo, cukrovaru a pivovaru v Rimavskej Sobote, textilky v Kežmarku, či do ťažby a spracovania magnezitu v Jelšave, Lubeníku Nižnej Slanej, alebo chemičky – Hnúšťa a iní pracovali v miestnom JRD, v rastlinnej alebo živočíšnej výrobe. To je už nezvratná minulosť. To už neexistuje. Boli doma, alebo dochádzali za lacné robotnícke lístky, postavili si tam domy z „biednych platov“ ktoré sú dnes opustené a chátrajú. Je to minulosť, o ktorej môžu hovoriť potichu len tí, čo v demokracii už nemôžu nič stratiť, no bez tých spomienok sa nedá pochopiť ani súčasnosť, ale ani ju vyriešiť. Všetko je predsa v súkromných rukách a ktorý súkromník má povahu ľudomila, aby dovolil zamestnancom obohacovať sa prácou, ako kedysi keď štátne orgány nedohliadli na vtedajšie prečiny voči majetku v spoločnom vlastníctve?

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 09:48

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.