Založ si blog

Únik plynu býva príčinou výbuchu.

            O ruskom plyne sa dá písať všeličo i kadečo, podľa pozície autora a  myšlienky niečo napísať. Obchodníkov zaujíma jeho cena a miesto dodávky, spracovateľov jeho technické parametre, zloženie i výhrevnosť, distribútorov prepravné trasy a ich kapacitné možnosti, prípadne zmena toku plynu. Teraz však dlhšiu dobu zaujíma ruský plyn i politikov, ale aj ich strategických poradcov s cieľom znížiť závislosť Európy z terajšej tretiny celej spotreby na menšiu a národy tešiť tým, čo sami vymysleli – dovážať skvapalnený plyn z bridlíc z USA.  A všetci tí, čo už vidia „free way“ plynu z USA mohutnými tankérmi asi neberú na vedomie ,že od roku 1939 platí v USA zákon o zákaze vývozu strategických surovín. A to je významné pre vlastné USA a čo nebudú môcť  podporiť,možno slovne, ale nie v skutočnosti, reálne. Napriek tomu akútnou je otázka ceny a spoľahlivosť dodávok, ktoré sú existenčne významné pre Ukrajinu.

            Ak dlhodobo Gazprom dodával na Ukrajinu plyn v súlade s uzatvoreným kontraktom v cene 268 US dol/1000 m3, dokazateľne cenou dumpingovou, neslýchane bratskou a najnižšou, Ukrajina postupne tým, že za plyn platby neposielala  a vytvoril sa obrovský dlh vo výške 2,2 mld.US dol. došlo k prehodnoteniu situácie. Preto zvýšenie ceny plynu pre Ukrajinu je prirodzenou reakciou ruskej strany a naviac tým, čo je v obchode bežné Terajšia navrhnutá cena 485 US dol/1000 m3,ako žiada Gazprom obsahuje aj splátky dlhu za predchádzajúce obdobia a tak ju treba aj čítať. Že iným odberateľom ,ktorí platia podľa kontraktov oscilujú ceny  na hodnotách medzi 370-380 US dol/1000 m3 je realita, skutočnosť a je na výsadnom odberateľovi, aké prirážky nastaví doma.

            Aj u nás SPP sa chová tak, ako mu dovoľujú pravidlá a Úrad pre reguláciu sieťových odvetví  a prijme jeho dôvody pre novú cenu v rôznych kategóriách spotreby. Tá najvyššia, pre najskromnejších je 685 US dol/1000 m3.Rozdiel,skoro polovicu si delia majitelia SPP a štát vo forme dane .O tom, či ruský Gazprom má aj iných majiteľov ako ruský štát nevieme, no isté je ,že táto spoločnosť, ako gigant využívania bohatstva ruskej zeme bohato plní štátnu kasu Ruska.

            Súčasný stav v distribúcii zemného plynu sa dotýka aj Slovenska aj keď v tej časti, o ktorej hovorievajú len politici a distribútori zatiaľ mlčia. V dobách socializmu tranzit ruského plynu cez Ukrajinu a naše územie ďalej na západ i Čiech   vykonával  štátny podnik Transgaz s  príslušným ziskom za prepravu a činnosti s tým  spojenými. Dnes už všetko patrí diskrétne Eurosteamu i s rozhodovacími právomocami v SPP(Ruhrgaz+GdF) Spoliehanie sa na reverzný chod, ktorým by Ukrajina prestala byť závislá z časti na plyne z Ruska je chyméra, hodná politických rečí, že sa niečo konkrétne deje ,ako súčasť sankčných opatrení EÚ a USA voči Rusku .Vratný plyn z Nemecka, či Čiech bude predsa ruský a (ne)primerane zaťažený nákladmi na  jeho spätnú cestu. Aká je istota, že za plyn z rovnakého zdroja bude Ukrajina  ochotná platiť viac, keď ani nižšiu cenu nebolo v jej silách  zaplatiť tú nízku. Naviac politici spomínajú rýchlu výstavbu reverznej stanice plynu vo Veľkých Kapušanoch za 21 mil. € čo bude zbytočná investícia, ako pamätník sporov o orientáciu Ukrajiny. A dividendy majiteľov pôvodne našich plynárenských spoločností sú iste pritom zaujímavé, aby o tom všetkom mlčali.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?