Založ si blog

Cesta k asociačnej dohode sa otvorila

Účasť Donalda Tuska, predseda poľskej vlády v rovnakom čase, ako do Kyjeva prileteli ministri zahraničných vecí Nemecka a Francúzska, naznačuje, ako blízke sú mu nepokoje na Ukrajine a ako pamätá na históriu, kedy Lviv ovládali Poliaci a v Haliči (Galícii) operovali aj po vojne odriady Stepana Banderu a ním riadená UPA.

            Pre pamäť treba možno ešte pripomenúť, že dnešná západná časť tohoto štátu prešla mnohými historickými predelmi, zmenami i vládami, ktoré sídlili vždy mimo. Vo Varšave, Budapešti, Viedni i v Prahe a vždy po niektorom z vojnových ťažení víťazov ináč. Územie, ktoré obývajú a na ktorom od nepamäti žili a žijú aj Huculi, Lemkovia, Rusíni, Maďari, Poliaci i Česi (Volyň) a možno i Slováci, tesne a za hranicou vytvorenou na základe dohody Dr.Beneša s J.V.Stalinom po druhej svetovej vojne a pričlenení Podkarpatskej Rusi k ZSSR. Je to mnohonárodný štát, veď z Pešti do Lemberku (Lviv) premával za monarchie denne po dvojkoľajnej trati rýchlovlak tam i späť, aby v Michalovciach do jedálenského vagóna bolo dodávané pivo z michalovského pivovaru I to je minulosť a súčasť histórie a dôkaz, ako to bolo.

            Aj preto tento malý exkurz do histórie, aby človek lepšie chápal dôvody prečo a práve teraz začala eskalácia ozbrojených demonštrácií v Kyjeve proti legitímnej vláde, ktorá musela lavírovať medzi dvoma dnešnými orientáciami jej národnostne nehomogénneho obyvateľstva. Najmä ak ide o viac, ako bolo povaliť režim prezidenta Janukovyča, ktorý bol zvolený demokraticky v nespochybniteľných voľbách, ale raz a navždy zavrhnúť možnú existenciu v novej podobe ZSSR, aj keď ľavo brežná časť od Dnepra na východ je prorusky orientovaná a priemyselnej najvyspelejšia a dlho i provládna

            Je neprimerané vedomostiam našich politikov (F.Šebej) vyslovovať verejne odsudky o “Krvi na rukách Janukovyča“, keď ako predseda zahraničného výboru NR, ani nevie čo sa tam deje a kto stratil trpezlivosť s vývojom situácie. Veď tých demonštrantov niekto na námestie priviedol, musí sa o nich starať jedlom i pitím, zásobovať ich benzínom na molotovove kokteily, zvážať ich zďaleka, organizovať i platiť. Len pre slaboduchých sú texty k záberom v TV ako demonštranti rozbíjajú dvere a okná vládnych budov, pália pneumatiky vyberajú dlažobné kocky z ciest, aby nimi hádzali po policajtoch, že to vykonávajú platení prívrženci legitímnych orgánov štátu, nazývaní provokatéri.

            To všetko nateraz spôsobuje veľké ekonomické škody na majetku, ale aj straty na HDP štátu, ktoré bude potrebné niekedy nahradiť. Pôžičku včas prisľúbilo a potrebné prostriedky na chod štátu uvoľnilo a postupne uvoľňuje len Rusko. Mohli tak a podobne konať i EÚ a USA, ak osud Ukrajiny leží na srdciach ich politikov a doteraz vynaložili už cez 5 mld. US dol na podporu organizátorov nepokojov

            Ak by sme išli hlbšie do udalostí, ktoré sú v popredí už viac ako 3 mesiace, neušlo by nám, že eskalujú práve v čase konania ZOH v Soči a kde práve Rusko demonštruje nimi svoju ekonomickú silu a možnosti tým, že v krátkom čase vybudovalo všetky objekty potrebné pre zimné športy športovcov, ich sprievod i návštevníkov a bezpečnosť Hier. Zatiaľ sťažnosti na čokoľvek (okrem dvojsedadlových WC) neboli. Len raz, keď si ktosi sťažoval a média to odvysielali, že niekto nechal otvorený ventil v sprche a voda pretiekla o poschodie nižšie.

            Akokoľvek by sme tieto udalosti oddeľovali, že spolu nesúvisia, nebola by to pravda. Práve naopak súvisia a veľmi. Už neúčasť niekoľkých čelných politikov sveta spriaznených s USA na otváracom ceremoniály mala vyjadrovať ich slabo znejúci a formálny nesúhlas s opatrením Vl. Putina o zákaze propagandy inej sexuálnej orientácie počas ZOH a práve v Soči. ako sa chystali aktivisti tohto hnutia. Na otvorení Hier sa napriek tomu príkladu zúčastnilo cez 60 predstaviteľov štátov, ktorých športovci na nich vystupujú. Ale ako bolo potrebné oslabiť vplyv Moskvy na udalosti v Kyjeve?

            Zatiaľ sa len tvorí výberový menoslov osôb, ktoré nebudú môcť vycestovať do krajín západného spoločenstva a EÚ, pretože nedostanú vstupné víza príslušných krajín. Rovnako dôrazne im budú zmrazené finančné kontá peňazí uložené v daňových rajoch. Ale čo tak odmietnuť z nejakých dôvodov dodávky ruskej ropy a plynu do krajín Európy? To by položilo ruskú ekonomiky na lopatky, rovnako ako aj ich odberateľov, keď tretina ich spotreby energických nosičov pochádza z Ruska. To si ale nedovolia, nemôžu, pretože vedia, že Rusko len tak neporazia v jeho ambíciách a pozícii. preto vedú aspoň svalnaté reči.

            Keby sme v celej dráme, ktorá púta pozornosť politikov a práve teraz, keď vrcholí, nemali by sme obísť jej začiatok. Kde ale začať? Pri pochodujúcich dedkoch v uniformách, ktoré nosili, keď ich oddiely viedol za slobodnú Ukrajinu Stepan Bandera, alebo až neskôr? Ak začneme v súčasnosti, potom začiatok patrí iste Julke Tymošenko, práve oslobodenej z trestu väzenia v trvaní 7 rokov za zneužitie právomocí predsedu vlády. Kvôli jej bolestiam chrbta, ktoré nebol na Ukrajine nik spôsobilý liečiť, požadovala(!), aby ju liečili nemeckí špecialisti, ktorí ju aj boli preto v Charkive navštíviť. Nepomohlo nič, pretože niečo také, aby v rámci trestu mohol byť nemocný väzeň liečený v cudzine, nepozná žiaden zákon v civilizovanom svete. No v Charkive ju boli navštíviť jej súputníci, predstavitelia opozície. Ak sa má vrátiť späť do politiky, bude zdravá aj bez liečby v Nemecku.

            A tak mohla by nasledovať rozhodujúca časť dejepisu drámy, ktorá začala vo Vilniuse, kde sa stretli predstavitelia EÚ a kde mal Janukovyč podpísať asociačnú dohodu s EÚ. Nestalo sa tak, čo vyvolalo skrytý hnev a rozčarovanie na strane predstaviteľov EÚ. Práve teraz, keď končí kríza a očakáva sa isté oživenie výroby i predaja a ukrajinský trh so 49 miliónmi obyvateľov by predstavoval veľký priestor pre dodávky čohokoľvek a vo veľkom počte, či tonách ale hlavne slobodný vstup európskych korporácií do ekonomiky Ukrajiny ako poznáme túto logistiku i my a s našimi skúsenosťami. Týmto neočakávaným aktom sa tak stal verejným nepriateľom národa práve prezident Janukovyč a demonštranti sa tak mohli obrátiť proti konkrétnej osobe adresne i s ultimátom na jeho odstúpenie. Kadencia hnevu narástla rýchlo do súčasnej podoby podpaľačstva a ničenia verejného majetku i s mŕtvymi na oboch stranách barikád Za týchto okolností sa ale Ukrajina bude zo stavu dlho spamätúvať a nepomôže jej ani členstvo v EÚ.

            Mnohé príčiny surových nepokojov i obviňovania sú známe len zčasti. Riešenia nepoznajú zatiaľ ani profesionálni politici, ale vracať sa do bolestnej minulosti, keď heslom nacionalistov bolo “Ukrajina Ukrajincom bez Poliakov, Rusov a Židov“ nie je šťastné. Prezidentovi nepomohlo ani menovanie Stepana Banderu národným hrdinom Ukrajiny. Najviac starostí bude mať starosta mesta, ktoré je v centre zničené, budovy vyhorené, dlažby bez kociek a všade plno odpadkov po demonštrantoch Bude mať čas do decembra, keď budú mimoriadne voľby prezidenta i parlamentu. Len aby to stihol.

            Nikto to nepovedal, ale v Kyjeve sa bojovalo proti Moskve a za členstvo v EÚ (zatiaľ ako pridružený člen) Skryte, bez dekorácií a to ostatné príde neskôr a bez prekvapenia.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.