Založ si blog

Ide o Ukrajinu, alebo o niečo významnejšie?

Nebolo správne(alebo to bol zámer?),že v STV pri správach o Ukrajine, keď hlásateľka hovorila už o dvoch(vtedy) mŕtvych uverejnili aj to, že jeden z nich je Belorus a druhý podľa fotografie a vizáže patril ku nejakej národnosti žijúcej na Kaukaze. A tak sa treba pýtať, čo „inostranci“ v Kyjeve pri demonštráciách pohľadávajú? Síce už aj analytici(najviac Alex. Duleba),znalci ukrajinských pomerov a možno i histórie, priznávajú, že tábor odporcov režimu Vl.Janukovyča sa trieští a že k demonštrantom sa pripojili i tí, čo vlasť opustili, ako delikventi a mali byť potrestaní I preto vzniká rada oficiálne nezodpovedateľných a nepríjemných otázok na časový priebeh protestov. Kto to všetko financuje .Miestni oligarchovia, odporcovia prezidenta  Janukovyča čakajúci ako sa vyvinie situácia alebo aj cudzina?  Iste,Ukrajina je ekonomicky zaujímavá aj pre Rusko. Predsa 49 mil. občanov niečo spotrebuje i vyprodukuje pre ruský trh. Ale, aby bol nezaujímavý pre EÚ a USA je klamstvo.

            V období protestov proti vláde prišla predsa Ukrajina už o miliardy hrivien, ktoré budú chýbať, veď   len Rusko bolo schopné pomôcť Ukrajine sumou 12 mld US dol za odkúpenie štátnych dlhopisov a znížením ceny plynu na 268 US dol za 1000 cumetrov. EÚ také gesto neprejavila a mala možnosť tak vykonať  ešte pred podpisom asociačnej dohody Veď dlhopisy mohli kúpiť aj ich banky a teraz hlásať, že dlhopismi si Rusko kúpilo Ukrajinu. Vraj pomoc Ruska je len krátkodobá a západ by poskytol dlhodobé pôžičky  Ale banky predsa bez garancií na vyššom zisku z pôžičky nepožičiavajú Ide len o výšku skrytej prirážky za riziko. a primeraný zisk. A je z našich správ zaujímavé i to ,že sa nedajú pochopiť príčiny nespokojnosti národa demokraticky zvoleného  prezidenta. Stále sa hovorí len o Kyjeve a teraz aj o Ľvive, ale čo Rostov, Charkiv východ krajiny?

            Avšak to, že počas 3 mesiacov protestov navštívilo Kyjev mnoho významných politikov z EÚ, ale hlavne z USA, svedči o ich mimoriadnom záujme o vývoj v tejto krajine. Neide určite len o to,  aby čím skôr podpísal prezident asociačnú dohodu. ,ale protesty začali keď žiadali nespokojenci možnosť prepustiť väznenú Julku Tymošenko na liečenie do Nemecka. Teraz to už nie je kľúčový problém, ktorý sa prieči juridikcii každého právneho štátu, aby väzeň bol prepustený na liečenie v cudzine ,Tak sa našli iné dôvody. Asociačná dohoda, či pakt by totiž dovoľovali využívať ukrajinské územie na priblíženie sa na dostrel  ku Kremľu, čo ruská strana z dôvodov strategických nikdy nedovolí. a nemôže pripustiť A vedieť by to mali politici, ktorým radí Z.Brzeziňski i M.Albrightová Washington zatiaľ bojuje na cudzom území v menej mieru a pokroku podľa vlastných predstáv.. .Zatiať vystačujú hroziť Rusku   s atomovým dáždnikom riadeným  z Poľska a vraj proti raketám z Iránu, ktoré by smerovali na Washington. Je to pekná bájka.

            A názory, ktoré sa občas objavia v debate na blogoch , že Rusi krvilačne túžia za Krymom a že Ukrajina je chudobná, vykradnutá, sú primitívne a preto ich v protestoch musí podporovať až svetová veľmoc USA. Chudoba sa vraj prekoná výhodnými pôžičkami a investíciami, za ktorými by nasledoval výpredaj krajiny. ako všade ,kde bol pochovaný socializmus Kto si ešte pamätá, ako počas vojny Nemci odvážali z Ukrajiny i úrodnú zem. Alebo to už nie je pravda?

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 11 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.