Má prezident dbať diplomatického protokolu?

6. augusta 2016, gilos, Nezaradené

Slovensko má už štvrtého prezidenta popri ktorých sa pohybovali aj ich manželky, ako verejne známe a milé osoby a ktoré plnili aj isté sociálne a spoločenské funkcie. Nemali síce štatút prvých dám, no neboli ani mimo spoločenských povinností svojich manželov vo funkcii prezidentov.

Tento súčasný stačí na všetko sám, alebo istý spoločenský štatút svojej terajšej manželky od nástupu do funkcie zanedbáva. Videli sme ju len raz, pri inaugurácii do funkcie a od vtedy už nie. A tam, kde by bola vhodná práve jej prítomnosť po oficiálnych rozhovoroch ju nepotrebuje. Iste do vítania cudzích hláv štátov, ak by ten prichádzal aj s manželkou by patrila, no do prehliadky nastúpenej jednotky stráže iste nie. Ale pri večeri, ktorá sa zvykne podávať ním, alebo na jeho počesť, prítomnosť pozvaných s ich manželkami býva samozrejmá i podľa protokolu. Náš to nerešpektuje, má iste iné zvyky z predchádzajúceho podnikateľského prostredia. A jeho manželka žije v Poprade a vychováva jeho deti. Možno sa bojí lietať, alebo má problémy s niektorým z cudzích jazykov.

Nie je možné predpokladať, že by sa nedala prehovoriť k účasti na otvorení XXXI LOH v Riu, kam pozvanie organizátorov bolo cielené aj na ňu, rovnako, ako na manželky iných hláv štátov a iných vysokých činiteľov Veď ak český prezident M.Zeman pojal do Ria aj svoju manželku a poctil i s ňou otvorenie Slovenského domu, potom tam, alebo vedľa nej mala byť aj pani Kisková. O deti počas niekoľkých dní by sa určite mal kto o ne postarať.

Nech k tomu skúsia sa vyjadriť odborníci na diplomatický protokol ak majú iný názor.. Veď byť prezidentom je o niečom inom, ako byť úspešným podnikateľom.