Tridsať podpisov poslancov sa nenašlo

23. januára 2016, gilos, Nezaradené

 

Bohužiaľ, pretože tá mimoriadna schôdza NR mohla byť pekné „dyvallo“, ako by možno povedala nebohá pani Kolníková z RND.

Ak sa má ale rozumom chápať súbeh slov „Časovo neobmedzený štrajk“, potom pôjde o presnú definíciu. Taký štrajk by mal trvať dovtedy, kým nespokojná strana sporu o niečo nedosiahne to, čo bolo dôvodom štrajku

V aktuálnom spore „iniciatívy slovenských učiteľov“ ISU bez podpory svojej(jednej z dvoch) odborovej organizácie. so všetkými dôsledkami ide hlavne o zvýšenie ich miezd o 140 €/mes. počnúc 1. februárom a k tomu splnenie ďalších požiadaviek postupne, aby tie odmeny nebili tak do očí aj iné spoločenské skupiny. Ide hlavne o učiteľov v Bratislave, pretože tam sa mladým a nemajetným učiteľom ťažko začína a žije. Ale môžu predsa začať aj inde ako iní pred nimi, kedysi na umiestenku. To je predsa ich dar slobode!

Teda v pondelok začne ostrý štrajk učiteľov možno v mnohých školách celého Slovenska. Jeho podoba nie je iste známa ani hlavným jeho organizátorom. Či vyjdú do ulíc len v sídle školy bude závisieť od počasia a tiež to, či budú protestovať s rozvinutými transparentmi a s papierovými nosmi a v rukaviciach pred budovou NR bude závisieť od financií na zvoz protestujúcich z rôznych kútov Slovenska. Len aby nebola tuhá zima ako v sobotu.

Učitelia ktorí sa zúčastnia štrajku síce do školy možno prídu, ale vyučovanie a skúšanie sa na radosť žiakov, či študentov nebude konať. Kdeže sú pamätné organizované chrípkové prázdniny za starých čias! Je málo pravdepodobné, že školské budovy a hlavne jedálne, kde sa pravidelne stravuje časť žiactva budú zatvorené a rodičia postavení pred naliehavú úlohu, kam odložia svoju ratolesť počas hodín, ktorú musia stráviť v svojom zamestnaní ak ich nepostihla už skrátená pracovná doba ich zamestnania.

Organizovať ostrý štrajk práve teraz, pred polročným hodnotením žiakov a študentov nemôže byť prijaté s porozumením i sympatiami istej časti rodičov, ale to je už o inom. Ide o akciu, ktorá bola síce naplánovaná ráznymi predstaviteľmi ISU ale bez pamäti na dôsledky. V správach RTVS odznelo preto aj naliehavé upozornenie plynúce z právneho poriadku o organizovaní štrajkov, že také právo má každý a v demokratickej spoločnosti zvlášť. Ale s dôsledkami ak ide o štrajk individuálny, či skupinový bez zastrešenia príslušnou odborovou organizáciou. Medzi dôsledky v tomto prípade patrí strata časti mzdy za čas mimo pracovnej činnosti a s primeraným odpočtom na sociálnom a zdravotnom poistení individuálne.

Ak v minulom blogu bol jeho pôvodca presvedčený, že mimoriadna schôdza NR na základe podpisu 30 poslancov NR sa uskutoční, veril priebežným správam o celom procese a odhodlaní organizátorov, že sa tešia aj podpore niektorých poslancov. Nebola to pravda, chýbali len ich podpisy, aj keď reči to boli svalnaté a povzbudivé k akcii.