Tridsať podpisov poslancov sa musí najsť!

17. januára 2016, gilos, Nezaradené

 

Ultimatívne požiadavky mladých učiteľov na zvýšenie miezd učiteľom o 140 €/mes. iste nájde podporu u 30 poslancov NR, aby p Pellegríni, predseda, bol povinný zvolať mimoriadnu schôdzu NR do 7 dní od odovzdania hárkov s podpismi poslancov do Kancelárie NR.
Už to, že k tomu môže dôjsť na základe podpisu 20 % poslancov je dôsledkom platnej Ústavy SR, kde sa tak uvádza v čl.83,hlave V,odst.2. ale aj 5% počtu hlasov v parlamentných voľbách postačujúcich na stoličku v NR a spolu s 15 tis .€ poplatkom za účasť na voľbách ,za zaregistrovanie politického zoskupenia nie je moc rozumné Aj preto vo voľbách sa bude uchádzať o hlasy voličov 23 strán, či iných zoskupení.
Vráťme sa však k podnetu na zvolanie mimoriadnej schôdze NR k prejednávaniu ultimatívnej požiadavky skupiny mladých učiteľov, ktorí našli oporu medzi poslancami. Bolo by preto zaujímavé a poučné, aby sme sa dozvedeli, ktorí poslanci sa podpísali na žiadosť o jej konanie. Veď ide aj o naše peniaze, ktorý argument používajú veľmi často pri iných príležitostiach práve tí, ochotní takto konať.
Schôdza NR bude, bude sa rečniť možno poslanec Matovič prekryje rečníka dlhým transparentom a budú i výkriky. Kto ale prednesie dôvodovú správu konania schôdze nevieme. Pre rýchlosť nebude čas ani na to, aby dôvodový správa bola prerokovaná v parlamentných výboroch. Pretože štátny rozpočet na tento rok bol už schválený, zvýšenie miezd a platov učiteľom môže byť len na vrub pôžičky a prehĺbenia deficitu v ňom. A proti tomu sa musí postaviť minister financií na SMER-SD. To bude okamih, kedy zlostní politici z opozície označia vládu R.Fica za škodlivú pre tento štát, aby ju zbavili hlasov mladých učiteľov v marcových voľbách. A o to pôjde v prvom rade. Bolo by naivné myslieť, že tento postup nebol už prekonzultovaný v kanceláriách strán a malých zoskupení, ktoré sa oprávnene obávajú, že prah 5% je pre ne nedostupný.