Globálna protiislamská koalícia

26. novembra 2015, gilos, Nezaradené

 

Od chvíle, kedy na zoznam záujmových krajín islamského štátu pribudlo Slovensko a s očakávanými zmenami ich taktiky a použitých prostriedkoch útokov na civilné ciele treba mať na pamäti aj nové formy terorizmu. Čoraz viac zaznievajú hlasy, sotva od odborníkov, že by islamisti mohli okrem konvenčných expanzných nástrah a zbraní použiť aj zbrane chemické. Ich zápočet do takej „inventúry“ však môžu analytici robiť len preto, že existujú a boli v reálnych podmienkach, vo vojne, či zásahu poriadkových orgánov štátov už použité.

Pretože o tejto kategórií potenciálu na paralyzovanie živej sily niet verejne dostupných informácií, využíva autor blogu to, čo sa dá, blog.

Je mnoho látok chemickej povahy, ktoré sú schopné v kontakte so živým organizmom, človekom vyvolať primerané, no nežiaduce reakcie, až smrť. Niektoré z nich, okrem vodných diel z policajných vozidiel boli i budú použité poriadkovými silami mnohých štátov i tých demokratických k potlačeniu demonštrácií a rozháňaniu rebelujúcich občanov. Bývajú to látky dráždiace sliznice a dýchacie cesty a paralyzujúce ich odpor. Nebezpečné sú však pre ľudí so zníženou imunitou voči ich pôsobeniu. Ich aplikácia je však možná len z príslušných zariadení technickej povahy, alebo granátmi, čo je nemožné samostatnými osobami, naviac nenápadnými teroristami.

Ale aj iné, najviac spomínaný yperit, nie je možné aplikovať ako streľbu z automatických zbraní, či kalašnikovov do zhromaždených občanov v uzatvorených priestoroch. Ako príklady jeho použitia z 1.svetovej vojny a z neoverených aplikácií z iných konfliktov, sa dotýkali delostreleckej munície, granátov na ciele vzdialené s ťažkými dôsledkami na osoby v okolí dopadu striel. Išlo o pary yperitu, alebo v kvapalnej jeho podobe na pokožku postihnutých. Poškodzovali aj zrak a dýchacie cesty s trvalými následkami, alebo smrťou.

Podobné úvahy o použití chlóru v jeho plynnom stave sú tiež len hypotetické aj keď sa môžu prihodiť pri haváriách v priestoroch, kde sa chlór vyrába, alebo používa pre ďalšie spracovanie, alebo pri úprave vody. Ťažko si môžeme predstaviť, že teroristi vyvalia sudy s chlórom v mieste, kde sa zhromaždili nič netušiaci občania. Ale i vo forme delostreleckých granátov je jeho použitie málo vhodné, pretože sa ľahko a rýchle môže likvidovať vodnou clonou.

Ak by sme prešli k skupine organofosfátov (sarin, soman, tabun) teda k látkami nervovo paralytickým, ich použitie je tiež limitované vhodnými prostriedkami na aplikáciu vo vzdialených cieľoch, ktoré bývajú vo vlastníctve štátnych orgánov moci.

Práve prebiehajúci ozbrojený konflikt v Sýrií býva spájaný od svojho začiatku s použitím chemických zbraní proti Kurdom a predtým v Iraku. K ich likvidácii, ktoré sa nachádzali na území Sýrie a ku ktorým sa prezident B.Assád priznal, sa hlásili aj naši predstavitelia pri svojej návšteve Bieleho dom, čo ale prezident B Obama prepočul, alebo nerozumel A tak sa stalo, že ich likvidáciu zabezpečovali americkí špecialisti po preložení nákladu na dánske lode a na otvorenom Stredomorí. Dej zatiaľ nemá pokračovanie, aj keď rôzni politickí analytici tvrdia, že neboli zlikvidované všetky zásoby a sú kdesi režimom B.Assada starostlivo chránené.

Efektívne, ale hlavne dokázateľné použitie chemických zbraní teroristami na civilné ciele je spochybniteľné pre ich vlastnosti a jedinečný spôsob ich aplikácie a bez primeraných prostriedkov. Takže ostávajú len tie klasické, ručné, nástražné systémy s iniciovaním na diaľku. A odložené krabice na verejných priestranstvách, kufre a batohy by nemali uniknúť pozornosti školených odborníkov.

Chemická povaha látok používaných ako otravné a islamistami ani za pomoci ich boha Alláha sa nedá zmeniť, no môžu vymyslieť iné formy atakovania svojich nepriateľov. teda nás.