Kto nahradí stratu z prepravy plynu?

25. októbra 2015, gilos, Nezaradené

 

Na článok s názvom “Plynová fraška“, kde sú uvádzané reálne očakávania, ak dodávky ruského zemného plynu do Európy plynovodom Družba, ktorý prechádza cez Ukrajinu a naše územie bude zbytočný a nahradený iným, po dne Baltu a do Nemecka, treba reagovať. Hlavné slovo by mali mať tí, čo s tvrdými dôsledkami sankcií voči Rusku súhlasia a hlasito to dávajú na vedomie. Čo ak straty z prepravy plynu cez naše územie budú pokladať za náš príspevok do sankcií? Prečo nie?

Predsa rozhodnutie o príprave tejto ďalšej trasy plynovodu a do Nemecka je založená na trvalých sporoch o cenu i platby za plyn a i to že ukrajinská strana sa takto snaží dostať sa do príslušných euroatlantických paktov takým spôsobom, ktorý má poškodzovať meno dodávateľa. A preto koná tak, ako koná. Vytvára napätie v obchodovaní s plynom.

Naša existencia v sovietskom bloku nebola len dobou májových pochodov, hesiel, vlajúcich zástav a politických prejavov z tribún námestí, ale aj ekonomických vzťahov, založených najmä na dovoze surovín (ropa, plyn, uhlie, železná ruda a články do atómových elektrární) a doteraz tradičnom vývoze našich potravín, skla, výrobkov z textilu a papiera na ruský trh. No ten náš export ako reakcia ruskej strany na sankcie, poklesol. Treba uviesť, že zaujímavá pre nás bola aj preprava ropy a plynu do západoeurópskych štátov cez naše územie a čo môže byť o 2-3 roky minulosťou. Kto si všíma, že Nemecko sa už s ruským plynom spojilo popod Balt? Že bez ohľadu na súčasné politické manévrovanie a nepokoje na Ukrajine dôvody pre trasu potrubí cez Slovensko boli doteraz vždy bratské, ale iste aj politické. Veď tie pôvodné mohli viesť rovnako cez Maďarsko i Poľsko Výnos z prepravy cez naše územie prináša do štátneho rozpočtu okolo 300 mil. €/ročne a zánik prepravy by našich analytikov, či odborníkov na Rusko mal viesť k zamysleniu. Alebo spoliehajú, že o niekoľko rokov, ak bude k dispozícii americký plyn z bridlíc, že Kongres zruší zákaz vývozu strategických surovín a ten do Európy dovezú v skvapalnenom stave obrovské tankery bude plynu aj pre nás dostatok? Možno bude, ale určite drahší, pretože skvapalniť a prepraviť tiež nebude dar strýka Sama Európe.

Keď pred časom navštívil Bratislavu Mr. Daniel Fried, koordinátor opatrení USA voči Rusku, aby v rozhovore s redaktorom RTVS vyslovil názor, že pokiaľ Rusko neustúpi v svojej politike voči Ukrajine, majú pripravené ešte tvrdšie sankcie. Odpoveď ruskej strany, ktorá má tiež svojich analytikov a tí predpokladajú v čom tie môžu spočívať vedia aj to, kam to môže viesť a tak sa pripravujú. nečakajú. Viete kde sú Kurilské ostrovy?

Rusi sú v tomto ohľade menej nervózni, tých vojen prežili v svojej histórii niekoľko a víťazne. Aj preto podmorský plynovod do Nemecka ako 3 a 4 vetva plynovodu Nordstream je praktickým príkladom, že im na obchode s EÚ záleží a rozumní obchodníci a priemyselníci vedia, že 30% európskych potrieb plynu pochádza z Ruska a to sa nezmení. Preto použiť Ukrajinu, ako baranidlo na ceste do Moskvy je priehľadné a nemá perspektívu spolužitia.