Nie je to prirovnávanie prismelé?

13. októbra 2015, gilos, Nezaradené

 

To, že Briti dodnes sa bránia prijať metrický systém mier a váh, že po komunikáciách jazdia vľavo, že dĺžky merajú v yardoch a inchoch, peniaze a hmotu v librách, je v súlade s ich históriou. Že Američania, (tí na severe kontinentu) merajú palivo v nádržiach svojich áut v galónoch, plochu svojich rančov a fariem v akroch a teplotu vo Fahrenheitovej stupnici, rýchlosť v míľach za jednotku času je tiež akceptovateľné. No ale prečo zvyklosti a tradície ostatných častí sveta, pokiaľ nie sú v súlade s ich videním a vnímaním naprávajú, alebo pokúšajú sa naprávať tak, aby im čo najviac vyhovovalo, alebo aspoň neprekážalo v nastoľovaní ich predstáv o demokracii a abstraktných ľudských právach v rovnakom ponímaní, ako ich merný systém.

Je predsa možné aj za posledných 25 rokov spoznávať rovnaký a opakovaný scenár príprav k realizácii známych prevratov s rôznymi okrasnými názvami, či prirovnaniami. Vytváranie a podpora vnútornej opozície a búrlivá eskalácia napätia vrcholiaca v istom momente, keď sa nedá zvládnuť diskusiou dochádza k použitiu sily. Vtedy prichádzajú na miesto stretu a odporu poradcovia a materiálna pomoc i s odborníkmi, ako sa má s materiálom zaobchodiť. Náprava v takých, alebo podobných krokoch, až po ozbrojenú pomoc a podpora reformných síl sa prejavila už v Iraku, Líbyi, Egypte, Jordánsku, v Afganistane, či aj na Ukrajine. a teraz v Sýrií. Za pozornosť v tomto zmysle stojí Bielorusko a vláda A. Lukašenka, či aj tam a kedy sa odvážia pomôcť.

Teraz, keď dôsledkom vnucovaných zmien režimov došlo k revolučnému exodu občanov z Iraku, Líbye, Somálska, Eritrey a Afganistanu do Európy, sme prekvapení i v obavách, ako sa tento neočakávaný dôsledok pomoci demokratickým premenám prejaví v najbližších mesiacoch. Až 98% exulantov má pre svoju strastiplnú cestu za šťastím hlavne do Nemecka a Švédska ekonomické dôvody. Preto už teraz treba hľadať formy ich návratu do pôvodnej ich vlasti a to bude ešte horšie, ako ich registrácia s odtlačkami prstov a dlaní a neskoršie ich naháňanie po celej Európe.

A keď sme začali s existenciou rôznych a zaužívaných nedekadických mier a práve v USA a vo Veľkej Británii, čo svet rešpektuje i my s vozidlami s volantom na pravej strane, mali by aj oni, hlavne USA rešpektovať, že ak v dotknutých štátoch historicky fungovali režimy pod vedením náboženských vodcov s kmeňovými územnými jednotkami, či monarchie, ktoré boli narušené riadenou dekolonizáciou krajín a vytvorením nových štátov, ktoré odpovedali len koloniálnej realite Dnešok odráža len to, čo bolo necitlivo deformované. Možno v úsilí rýchlo a efektívne nastolovať demokraciu s minimálnym počtom politických strán, ktoré sa budú striedať vo vládnutí každých päť rokov. A to je nereálne.

 

Nakoniec vysvetlivka pre budúcu ekonomickú prax predajcov:

 

1 yd = 3 ft = 26 inch= 0,9144 m.

1 galón = 3, 7853 l

t °C = 5/9 (t °F + 40) – 40

1 lb = 16 oz = 0,4356 kg

1 oz = 28,35 g