V Sýrii sa vedie vojna proti Rusku.

16. septembra 2015, gilos, Nezaradené

Ak predchádzajúce mierové misie USA v Iraku, Líbyi, či Egypte mali preventívny charakter s cieľom napraviť mravy vtedajších vládcov tamojších krajín, ktorí neboli celkom poslušní a neprijímali americkú demokraciu, teraz má ísť už vojnu proti Rusku.

Od roku 2011, kedy povstali s pomocou zahraničných expertov odporcovia režimu B. Asada proti vláde v Damašku okrem nich na scénu vstúpil Islamský štát budujúci svoje mocenské štruktúry na území Sýrie, Iraku i Kurdistanu, Jemenu a v štátoch severnej Afriky a s ničiacou hystériou historické pamiatky v mene Alláha. Tým sa konflikt medzi povstalcami a vládou prezidenta Asada dostal do inej pozície a boj proti islamistom sa nateraz stal prvoradým, významnejším oproti povaleniu vlády v Damašku, čo by mohlo počkať. Priame akcie Spojencov vo forme náletov na pozície islamistov, zatiaľ bez priamej aktivity ich mierových síl však už spôsobili miliónom civilných obyvateľov tejto časti dotknutých krajín strach s nasledovným útekom napred do utečeneckých táborov na území Turecka a teraz do Európy. Ako si s tým počtom utečencov poradia európske štátu uvidíme v najbližších týždňoch. Vedia to rozhodujúci politici (možno) sveta a tak sa tí rozhodujúci snažia do svojich mierových aktivít v Sýrii vtiahnuť Rusko, aby ho kompromitovali pred svetovou verejnosťou.

Nie je tajomstvom prečo aj teraz sa Rusko prikláňa na stranu sýrskeho režimu a prezidenta Asáda a žiada aj Spojencov aby tak konali v spoločnom záujme a vytlačili islámistov z území, ktoré fakticky ovládajú a stratili sa zo scény. Je tomu tak preto, že ešte za vlády otca terajšieho prezidenta Sýrie vybudovali si na pobreží Stredozemného mora v meste Tartuse námornú základňu z ktorej môžu operovať v jeho vodách. Čo je na tom mimoriadne? A v prípade, že by bol režim B. Asáda povalený a nastolený režim sympatizujúci s osloboditeľmi, zmluva o prenájme námornej základne v Tartuse by bola v krátkom čase zrušená a prenajatá iným záujemcom. To dá rozum! Rovnako by to bolo s leteckou základňou v Latákije, ktorá slúži teraz k priamej leteckej preprave vojenského materiálu pre boj s povstalcami a islámistami

Aj keď vo všeobecných frázach o vzniku islamského štátu, ako novej forme zriadenia na základe náboženstva toho veľa nevieme, ešte menej vieme o tom, kto im dodáva zbrane a kto od nich kupuje ropu, ktorou platia. Toho, čo je pred verejnosťou zamlčované je ďaleko viac, ako sa objavuje v médiách a tak vzniká veľa pochybností o príčinách vzniku tohto novodobého fenoménu – štátneho zriadenia bez hraníc riadiaci sa náboženskými predstavami a výchovou fanatických jedincov obetujúcich si životy v mene Alláha na jednosmernej ceste do raja.