Chce to len čas, trpezlivosť a väčšiu liberalizáciu podnikania

15. augusta 2015, gilos, Nezaradené

 

To, že malá skupinka (traja) klimatológov sa obrátila otvoreným listom na p. Kisku, prezidenta, predsedu NR p. Pelegríniho a predsedu vlády p. Fica, v ktorom ich žiadajú aby konali v záujme nášho obyvateľstva a nedovolili privatizovať naše zdroje vody je signálom, že niečo sa už deje a je to v súlade s dokončením totálnej privatizácie.

Tento šum okolo vodných zdrojov trvá už dlho a svedčí, že záujemcovia o vodné zdroje majú silnú politickú podporu aj v najvyšších miestach tohoto štátu. Stačil by legislatívny podnet do NR, aby sa pozície a argumenty aktérov totálnej privatizácie pri prerokovaní prípadného návrhu zákona prejavili v plnej nahote a aby boli definovaní, kto to je.

Že neide o maličkosti svedčí proces privatizácie zdrojov minerálnych vôd a riešenie jej vývozu do zahraničia, ktoré zatiaľ skončili len v maloobchodnom balení a pre liečebné účely. no aj to muselo nejako začať aby o krátky čas pokračovalo.

Ale stačí pohliadnúť na súkromné plniarne minerálnej i zdravej pramenitej vody v našom okolí, aby sme videli, aký výnosný je to obchod (kto nerozumie, tak o aký ide business) a ako vynáša. Že majitelia týchto plniarní odvádzajú časť svojho zisku obciam, možno štátu, môže byť pravdou, no viac ostáva im. Kto rozhoduje o strope čerpania týchto vôd pre komerčné účely? Že pramene týchto vôd boli verejne dostupné okoloidúcim a miestnym je dávno prekonaná minulosť, keď tie sú už dlhší čas vo vlastníctve podnikateľov oplotené so zákazom vstupu cudzích osôb na súkromný majetok. A tí sme všetci, čo sme neprivatizovali, alebo nemali dostatok podnikateľských nápadov, ako sa dostať k tradične ladom ležiacim hodnotám, bez definovaného vlastníctva.

Pre porovnanie ako sa stavajú záujmové skupiny k podzemnému bohatstvu krajiny stačí zalistovať v pamäti a ako opakovane sa stavajú ľudia okolo ťažby uránu v okolí Košíc (Jahodná) a zlata v okolí Detvy, či Kremnice a ako práve tie spoločnosti pomocou definícii v Ústave SR nachádzajú právo poznať zloženie nášho podzemia. Podobne to bude aj so zdrojmi povrchovej vody, prameňmi, potokmi i riečkami. Ako v Amerike, každý claim musí mať majiteľa.