Veď ten Tsipras je hotový komaništa!

6. júla 2015, gilos, Nezaradené

 

Vláda A. Tsiprasa v Grécku po opakovaných rokovaniach s predstaviteľmi a ministrami financií EÚ a bankármi o prijatí ekonomických reforiem, ktoré už nezaznamenali pokrok signalizovali, že už nejde o reformy, ale skôr o zmenu politickej orientácie krajiny. Pochopil to aj hlavný vyjednávač za grécku stranu a rozhodol sa vyhlásiť za svoju vládu referendum o reformách. Predstavitelia EÚ reagovali srdito, že k rokovaniam sa vrátia až po referende. Iste čakali, že Gréci v referende odmietnu vládu, ktorá im v predvolebnej kampani sľúbila to, čo v rámci reforiem postupne musí riešiť. S dopadom na plecia občanov (zvýšenie veku odchodu do dôchodku, zvýšenie DPH plošne aj na ostrovy, kde ich občania žijú z toho, čo zarobia počas leta na turistoch). Už preto v uplynulom týždni bolo počuť hlasy, že referendum bude zmanipulované, že je neslýchané, aby otázka NIE bola nad otázkou ÁNO, že občan vlastne nevedel, čo jednotlivé otázky predstavujú. Tento vzťah voči výsledkom referenda bude pokračovať najmä teraz, keď 61,31% oprávnených občanov a bolo ich 62,3% zo všetkých, hlasovalo za koniec ústupkov v reformných krokoch a kde odchýlky medzi požiadavkami MMF, ECB i EÚ a ochotou Grécka sú minimálne, pretože roky „uťahovania opaskov“ sú už za nimi s poklesom HDP i rastom nezamestnanosti.

Nastane doba kedy odborníci a rôzni apologéti demokracie začnú nanovo vysvetľovať, čo je demokracia, nie tá zrodená v Aténach, ale v Bruseli. Na to sme si už v dobe platnosti autentickej demokracie zvykli a začnú nadávať Tsiprasovi do skrytých komunistov a o jeho marxizme.

Vieme, že výsledok referenda, ako bol očakávaný v Bruseli a ak by bol dopadol v prospech ďalších reforiem, teda s prevahou lístkov ÁNO, mal znamenať pád vlády A. Tsiprasa, čo sa nestalo. Čo teraz? Národ, Gréci podporili svojho predsedu a tak sa patrí, aby s ním a jeho vládou ďalej rokovali európski predstavitelia aj keď minister financií Nemecka povedal už vopred, že „súčasní predstavitelia Grécka nie sú dôveryhodní negociačnými partnermi EÚ“, čo vlastne je všetko, čo k príčinám napätia treba ešte doložiť. Len kto presvedčí Grékov, ktorí dali svoj mandát opäť súčasnému predsedovi vlády? S kým budú prebiehať ďalšie rokovania, pretože ide aj o peniaze?