Kam to kráčame?

2. júna 2015, gilos, Nezaradené

 

Na počudovanie sa zatiaľ nik nepozastavil nad myšlienkou, ktorú v rozhovore s redaktorom novín M.Čaplovičom vyslovil nemecký poslanec a predseda výboru pre obranu H.O.Bartels, že Európa potrebuje vlastnú armádu a nemať ju, je drahé. Pritom myšlienka o existencii spoločnej európskej armády je už v Nemecku staršia a v tézach SPD od roku 2008.

Rovnako už čitateľskú verejnosť Slovenska nevzrušujú správy z Ukrajiny, kde Rada národnej bezpečnosti rokuje o možnosti vlastniť občanom osobnú zbraň a dbať o svoju bezpečnosť, keď štátne bezpečnostné zložky to občanom v dostatočnej miere neposkytujú. Očakávajú tiež, že tým sa pohne aj obchod so zbraňami najmä pre majetnejších, ktorým výdaj cca 900 € za samopal nebude neprekonateľnou prekážkou k ochrane vlastnej osoby a majetku. Možno ceny jednotlivých druhov zbraní sa pohnú nadol.

Na podporu tejto aktuálnej situácie, ktorá sa stretá s podporou militantov hľadiacich na spoluobčanov v tradícii slávnych ukrajinských kozákov a starosť národnú bezpečnosť odvolávajú sa na práva občanov v polovičke štátov USA vlastniť a verejne nosiť osobnú zbraň. Pritom Ukrajina sa už pripravuje tak, aby do roku 2020 bola pripravená vstúpiť do EÚ a následne i do NATO. A ako budú na túto situáciu a možnosť reagovať úradníci a politici v Bruseli, si možno počkáme.

Ale v spätosti oboch tendencií, aby EÚ mala vlastnú armádu nepodriadenú veleniu síl NATO v Európe a právo vlastniť a v nevyhnutnej miere aj použiť zbraň na ochranu vlastnej osoby a majetku na Ukrajine ide o tendenciu militarizovať občiansky život ľudí na kontinente. Iste ide aj o zvýšenie výroby a predaj zbraní, ktoré už teraz nepodliehajú dôslednej kontrole a zákonom.

Aj keď sa rozhovor M.Čaploviča s nemeckým poslancom stále krútil okolo potreby „nehrať sa na vlastnom pieskovisku“ nedostali sa ku kardinálnej téme a tou by predsa mali byť rámcové argumenty potreby, dôvody a obranné aspekty politiky EÚ. Teda jednoducho, proti komu, alebo opačne, pred kým bude potrebné 1,5 mil. dobre vycvičených vojakov pod jednotným velením uviesť do bojovej pohotovosti a v priebehu niekoľkých dní vyraziť proti aktuálnej hrozbe potenciálneho nepriateľa? A nech ten, čo to už vie, môže sa ozvať.