Spaľovať plyn bude v budúcnosti v zhode s pálením bankoviek

26. októbra 2014, gilos, Nezaradené

Nech dôvody EÚ na prešetrenie opodstatnenosti úľav z daní vo výške 58 mil. € počas nasledujúcich 10 rokov od začiatku výroby na ohlasovanej jednotke čpavku v a.s. Duslo, sú kompetentné, predsa len vzbudzujú otázky a dôvody, prečo a práve. .

Majiteľ firiem v koncerne Agrofert p.A.Babiš t.č. minister financií ČR, niečo o čpavku vie ešte z dôb, keď túto základnú surovinu dôležitú v chemických výrobách zabezpečoval z pozície vedúceho obchodnej skupiny v PZO Petrimex. Obchod to nebol zlý, bol stabilný v objemoch, cenách a pravidelnosti dodávok. Problémy boli niekedy len pri prečerpávaní čpavku na prekládkovej stanici v Čiernej nad Tisou, keď došlo k poruchám na zariadení.

Teraz, keď p. Babiš pritlačil na vládu SR pri rozhodovaní o mieste novej jednotky výroby čpavku o kapacite 300 tis. t /r (menšie sa už ani neprojektujú), ako náhradu za starú, fyzicky i technicky opotrebovanú s tým, že ak jeho podmienky na zníženie daňového zaťaženia Slovensko nebude ochotná rešpektovať, pôjde ako, hovorievajú v Čechách o dům dál. Kam by s novou investíciou v hodnote okolo 100 mil € ale chodil? Predsa do Čiech. Do Nemecka by sa asi už nezmestil, pretože tam začína konkurencia a ochrana trhu.

Vláda SR rozhodla iste správne a ani nevieme, kto ešte v kabinete p. Fica má pozitívny vzťah k chémii a kto postrehol, ako za posledných 20 rokov došlo k totálnemu rozkladu a zániku chemického priemyslu na Slovensku, ale aj  chemického školstva V podstate okrem Dusla a.s. Šaľa predsa prestali existovať v pôvodnej kombinátnej podobe všetky sprivatizované podniky, ktoré komplexne spracúvali zemný plyn. A o tom je pokračovanie uvedeného úvodu.

S obľubou a na potešenie občanov hovoria politici i národohospodári o zemnom plyne, len ako o energetickej surovine, ktorá nahradila tuhé fosilné palivá a ktorých ťažbu na Slovensku udržuje vláda len z dôvodov sociálno- personálnych týkajúcich sa baníkov a ich rodín. Hľadajú sa aj síce iné možnosti výroby tepla a elektrickej energie, ale ich prienik do praktického využitia je v prvej polovici XXI. storočia ešte stále veľkým otáznikom. Všeobecne sa im má hovoriť zelená energia. . Asi preto, že by malo ísť o spaľovanie biomasy, teda produktov, ktoré vyrástli na pôde: slama, zbytky po lisovaní repky olejnej, suché makovice po extrakcii alkaloidov z nich, možno selektovaný domový odpad a pod, ale vždy s produkciou skleníkových plynov, ktoré pri spaľovaní takých a podobných látok s obsahom uhlíka nutne vznikajú. O spaľovaní plastov a starých pneumatík sa hovorí len opatrne pre ich zloženie Nie je preto potrebné vymenovať všetky smery, ktorými sa uberajú jednotlivé experimenty a štúdie. V ceste novým spôsobom získavania tepla pre technologické procesy, ale aj pre výrobu tepla pre mestá a ohrev domov a bytov v nich zatiaľ stojí práve zemný plyn pre svoje fyzikálne vlastnosti. a preto, že nič lepšie zatiaľ nie je.

Je dostupný spôsobom ťažby, možnosťou prepravy na veľké vzdialenosti a variabilitou rozvodnej siete. Ekologicky má jednoznačne pozitívum v skladbe produktov horenia CO2, a H2O, ktoré už teraz uvažujú odborníci ukladať vo vyťažených podzemných kavernách po rope a s vedeniami produktov horenia k ním podobnými plynovodmi Má vysokú výhrevnosť (17-20 MJ/m3), primeranú cenu (385 €/1000m3) a pokiaľ sa do neho nepridávajú látky s charakteristickým zápachom kvôli bezpečnosti, horí modrým plameňom. Jediným jeho nedostatkom je jeho skladovateľnosť pod tlakom, prípadne potreba mať plynovodné potrubia stále naplnené a s trvalou  potrebou kontrolovať rozvody z hľadiska tesnosti a úniku plynu do okolia

Pre všetky tieto vlastnosti a dostatok limitovaný politickými záujmami, všetci politici a predstavitelia zemí majú na zreteli opatrenia, ako istiť jeho dostatok pre energetické využitie v domovských krajinách. Zemný plyn sa stal aj základnou chemickou surovinou a umožnil rozširovať chemickú výrobu  práve tých produktov kde síce bola ich potreba no možnosti výroby boli obmedzené nedostatkom vhodnej suroviny. , Dlho ňou býval ešte aj po vojne vodný plyn vyrábaný z uhlia a vodnej pary, jej rozkladom. podobne, ako svietiplyn v mestských plynárňach vo veľkých mestách. Dôraz je kladený len na jeho energetické využitie. .

Jednoduché spaľovanie s výrobou tepla v malom, alebo veľkom rozsahu je však do budúcnosti nepredstaviteľným hazardom a mrhaním prírodného bohatstva Zeme. O využití iných zdrojov a technológii sa len hovorí, prijímajú plány, no všetko je len na začiatku iných možností výroby tepla, ale aj elektrickej energie v tepelných elektrárniach a vo všeobecnosti sú zatiaľ nevyužiteľné. Ani už zavedené slnečné kolektory, alebo veterné elektrárne nie sú použiteľné na všetkých rovnobežkách Naše vodné toky sú v podstate už dávno zastavané priehradnými múrmi a terajšie úsilie energetikov o priehrady na Hrone narážajú na petície občanov žijúcich v jeho povodí a stále nevysporiadané majetkové pomery na priľahlom území Hrona. Čo tak využívať energiu jadra, ale čieho? Očakávať treba jedinečný objav zdroja energie bez exhalátov i škodlivého žiarenia.

Už bolo spomenuté, že až zemný plyn v chémii dovolil výrobu produktov na jeho báze na veľkovýrobu produktov, ktoré boli v minulosti limitované nedostatkom zdroja vodíka. a ktoré sú dnes bežné a používané v širokom rozsahu potrieb ľudí.

Pre osvieženie vedomostí nadobudnutých v školách aj všeobecného charakteru ide to pekne a rad-radom v dvoch vetvách od zemného plynu, bez ropy, ktorá je tiež vysoko významná a nielen v chémii. Hlavné sú :

-čpavok

-metanol

Z čpavku sa vyrába kyselina dusičná a z nej liadky, ako známe dusíkaté hnojivo, alebo výroba nitračnej zmesi pre výrobu rôznych výbušnín pre lomy až po nitroglycerín. Tiež močovina a následne z nej ďalší polotovar melamín pre výrobu praktických plastov známych v každej domácnosti

Zo zemného plynu môžeme vyrobiť aj metanol a ten ďalej je potrebný k výrobe formaldehydu, ktorý spolu s čpavkom k výrobe urotropínu. Metanol priamo ako aditívum do pohonných hmôt, riedidiel, čistiacich prostriedkov Formaldehyd spolu s močovinou poskytuje známe lepidlá na výrobu aglomerovaných DV dosák, používaných k výrobe nábytku a stien interierov.

Je toho mnoho čo nekvalifikované nakladanie s produktami chémie zapríčinilo za pomoci médií pokles jej postavenia v našom živote a úsilie vybudovať výrobu čpavku na Slovensku sa stalo podozrivé.

Keď sa vrátime k otázke prečo až EÚ skúma opodstatnenosť úľav na dani pre pripravovanú jednotku výroby čpavku, môžeme si jednoducho aj odpovedať sami. . a za seba, v rozsahu, či plyn len spaľovať, alebo vyrábať z neho aj niečo iné, ako teplo. Zatiaľ je to nerozhodné, tak na polovicu. 50:50. A to by mohlo stačiť.

Poznámky:

Výhrevnosť plynu je hodnota fyzikálna závislá od ložiska

Cena plynu je hodnota závislá od rôznych vplyvov obchodného charakteru