To nemôže dobre skončiť!

12. júla 2014, gilos, Nezaradené

(ak nebude vôľa k rokovaniu)

 

S istou mieroch pochopenia sme dlhodobo prijímali argumenty vlády USA o tom, že je jej povinnosťou i cťou chrániť životy svojich občanov kdekoľvek, kde im hrozí, alebo došlo k ohrozeniu ich životov. Niekedy to riešili rýchlou evakuáciou prostredníctvom letectva a lodí, inokedy opevňovaním svojich diplomatických zastupiteľstiev. Ale sú známe aj opatrenia silové, kedy do štátu, kde ich občanom hrozí nebezpečie, vyšlú kontingent svojich vojakov a bez dátumu ukončenia „mierovej misie“

Za takejto „silovej morálky“ a zvyklostiach jednej z veľmocí a za situácie, ktorá eskaluje vo východných regiónoch Ukrajiny i prísľube B. Obamu, že USA dodajú do krajiny zatiaľ nešpecifikované zbrane, muníciu i vybavenie, musí sa rozhodnúť aj Rusko. Najmä po tom, čo isté politické a mocenské skupiny v Kyjeve volajú po silovom riešení vlečúceho sa nepokoja v oblastiach osídlených od nepamäti ruským etnikom.

Ak prezident P. Porošenko vyhovie zástancom silového riešenia a nasadenie amerických zbraní v boji proti rebelom z Donecka, musí konať aj ruská strana. Bude záležať už len na tom, kto bude väčší hazardér a na ktorej strane sa nachádza. Ak by prezident Vl. Putin aplikoval americký scenár a to, že Rusko má tiež vlasteneckú povinnosť chrániť svoje mnohopočetné etnikum, ľudí žijúcich bohužiaľ už v inej krajine a ktorá smeruje do euro -atlantických štruktúr, došlo by k tomu najhoršiemu – k vojne

Priebeh nasledujúcich udalostí by bolo ťažko predvídať, pretože Ukrajina by bez Doneckej oblasti s jej priemyselným potenciálom neprežila a to vedia i kyjevskí oligarchovia.

Američania sa ale nebudú ponáhľať pomôcť oligarchom v Kyjeve svojimi mierovými zbormi pretože majú dosť iných starostí so šírením demokratických hodnôt všade inde vo svete. Sú tu síce jednotky NATO, ktoré by mohli na požiadanie vlády z Kyjeva zasiahnuť. Hlavné však je, že tajomník A. Rasmussen je pripravený konať.

Mierové ukončenie konfliktu vo forme federalizácie Ukrajiny je na dosah, ale to by znamenalo, že očakávania o dotyku s Ruskom na jeho hraniciach by boli vzdialené a o tom ide od začiatku konfliktu, dostať sa na dostrel k Moskve a izolovať Rusko od Európy.