Daniel Lipšic zatrúbil do zbytočnej paniky

15. mája 2014, gilos, Nezaradené

            Rokovanie branno-bezpečnostného výboru NR z podnetu D. Lipšica, predsedu strany NOVA v spolupráci s J.Galkom, bývalým ministrom obrany a podpredsedom SaS zaoberal sa mimoriadne aktuálnym programom, ktorý nastolili títo dvaja poslanci a v rámci svojich právomocí. Išlo o definovanie úlohy pre ministra hospodárstva hľadať a nájsť spôsob náhrady ruského paliva pre jadrové reaktory v oboch našich elektrárňach, ktoré zabezpečujú viac ako polovicu potreby Slovenska pre prípad, že RF z neznámych príčin odmietne, alebo jednoducho zastaví dodávky tyčí z obohateného uránu, ako paliva pre ich chod.

            Poslanec Galko pri tejto príležitosti požiadal výbor, aby minister obrany riešil problém s náhradou ruských stíhačiek MiG 29 za iné ekvivalentné stroje, či nákupom z niektorej vhodnej krajiny, alebo aby ozbrojené sily pre ochranu územia zo vzduchu si prenajali stíhačky, podobne, ako to urobili Česi i Poliaci. Vláda ale veľmi operatívne a iste v časovej tiesni uložila ministrovi obrany, aby vypísal tender na ochranu vzdušného priestoru Slovenska so všetkými dôsledkami a v súlade s doktrínou, ktorú zdieľame spoločne v NATO.

            Oba body z pohľadu navrhovateľov boli a zostávajú mimoriadne dôležité, aktuálne nastolované práve v čase spoločenskej krízy na Ukrajine a keď zapadajú do rámca scenára zostrených ekonomických sankcií voči neposlušnej RF. Síce ide o obrátený scenár, keď RF a jej obchodná organizácia TVEL neprejavili niečo, čo by naznačovalo možnosť zastavenia dodávok paliva v najbližších rokoch, ale na spochybnenie RF v tejto oblasti je to vynikajúci podnet p. D Lipšica, s ktorým sa stotožnil i BBV parlamentu.

            Ako je známe, jadrové elektrárne typu Voronež úspešne prevádzkujú v európskych krajinách i v Ázii, sú osvedčené a absolvovali mnohé dodatočné testy bezpečnosti. Po katastrofe v japonskej Fukušime aj testy na odolnosť pred zemetrasením v miestach prevádzky. Avšak nahradiť jadrové palivo s primeraným obsahom obohateného uránu či plutónia, ale aj priemerom tyčí v aktívnej zóne nie je jednoduchý problém, ako už signalizujú na prvé počutie odborníci. Začali s tým stavbári, ktorí poznajú tvar, veľkosť a hĺbku aktívnej zóny a naznačili, že iný tvar a počet palivových článkov by si vyžiadal totálne“ rozbombardovanie“ celého bloku. Prípadný výrobca tyčí napr. americký Westinghouse by to určite nerobil len tak v rámci „internacionálnej pomoci“, ale by narazil aj na patentovú ochranu terajšieho výrobcu v RF v tom najjednoduchšom prípade. Prestavba primárneho okruhu by sa nepočítala na mesiace, ale najmenej na rok s realizáciou úprav pre iný priemer a počet tyčí. Preto najlepšie by bolo vyhľadať vhodné miesto pre stavbu novej elektrárne so splnením prísnych kritérií a odporu občanov v okolí možnej stavby.

            Požiadavka na preskúmanie možnosti zmeniť dodávateľa paliva, keď nič zo strany TVEL nehrozí, je ústretové a ako také bude realizované v skrátených termínoch. Ako býva zvykom záujemcovia o spracovanie takej štúdie, či projektu by napred vytvorili účelovú spoločnosť, aby sa mohli prihlásiť do súťaže o takýto druh práce. Potom by zas iné orgány skúmali, či sú spôsobilí taký druh práce vykonať, potom by po splnení administratívnych podmienok oslovili výrobcu palivových článkov a navrhli riešenie A nakoniec pôjde opäť o zbytočne vynaložené prostriedky, ktoré by minister hospodárstva musel niekde hľadať a nájsť. Išlo by o milióny Eur, no v súlade s politikou totálne sa odkloniť od RF i v tejto vyložene dôležitej ale predsa len komerčnej oblasti.

            Už vopred je možné ale vysloviť názor, že prípadná rekonštrukcia aktívnej zóny reaktorového telesa by bola časovo náročná i s výpadkom výroby el.energie. A to v čase, keď nemecká kancelárka A. Merkelová oficiálne vyhlásila, že do roku 2022 budú uzatvorené všetky jadrové elektrárne v krajine, ktorých je stále 17 a výroba elektrickej energie bude nahradená novými elektrárňami na tuhé palivá – uhlie.

            To práve korešponduje s časovým horizontom, ktorý nepriamo a z neznalosti vyslovil D.Lipšic. Študovať, hľadať riešenie a robiť prípadné úpravy na reaktorovom telese, že kde iní budú končiť, u nás by politici strihali pásku na novom telese reaktora.