Obhájca úžery smeruje do europského parlamentu!

5. apríla 2014, gilos, Nezaradené

        Ako býva dobrým zvykom niektoré správy odvysiela Radio Slovensko len raz, v relácii o 06.00 hod. Nemožno preto namietať, že by vôbec neodzneli, aj keď za obmedzeného počtu poslucháčov, ktorí sú naviac v rannom zhone so všetkými čo k nemu patrí a správy počúvajú na pol ucha.

            Takou správou boli slová poslanca Kollára (nezávislý), liberála, ktorý označil 30% hranicu úrokov, čo je opatrením vlády proti úžere, za návrat do čias socializmu. Uviedol, že je to opatrenie namierené proti podnikaniu so všetkými dôsledkami i s pôžičkami pre chudobných, ktorým banky po preskúmaní ich finančných možností splácania úveru by nepožičali na nákup niečoho, čo chceli, alebo potrebovali a nebankové spoločnosti boli i sú jediné a schopné im pomôcť. Vieme, že pôžičky od nebankových spoločností sa týkali i budú týkať ľudí s nižším matematickým vzdelaním, starých a tých, čo nemajú čas čítať drobné litery, ale v texte zmluvy najdôležitejšie to podmienky a sankcie za nesplácanie v termínoch. Naopak zvýraznené bývajú sumy mesačných splátok, ich malá hodnota, no nikdy nepíšu podnikatelia o dĺžke, počte mesiacov splácania, aby sa dlžník nedozvedel, koľko vlastne zaplatí a býva to aj 1,5 násobok požičanej sumy. Majú to dobre premyslené, že dlžník v radosti nad pôžičkou zabudne čo si uviazal na krk i s dôsledkom nazývaným exekúcia.

            Pre rozhodnutie o tejto hranici pre max výšku úrokovej miery, nad ktorou podľa Občianskeho zákonníka pôjde už o úžeru s označením pre ľudí, ktorí sa budú takto chovať, že sú úžerníci aj s trestno-právnymi dôsledkami. Toto rozhodnutie vlády môže znamenať aj nebezpečie pre jej autorov z ministerstva financií pretože ak ide o peniaze, ide o všetko (aj o život) a zo strany „charitatívnych„ podnikateľov ide o trvalý prísun peňazí pre nich a ich bohumilú činnosť

Poslanec Kollár, ktorý sa nad opatrením vlády rozčuľoval zaradil sa do početnej skupiny uchádzačov o mandát poslanca EP. Pretože je to výnosné miesto, malo by patriť tomu, kto práve na úžeru má iný pohľad ako on a takto vnímanie pomoci chudobným chápe, ako ich ožobračovanie a exekúciu ich nehnuteľností za nemorálnu. a pokladá ju za trestnú.