Beží inkubačná doba, či aj hájenie?

1. apríla 2014, gilos, Nezaradené

            Každý, kto predstupuje pred väčšiu skupinu osôb a bude vyslovovať pochvalu o nich, akí sú skvelí, pracovití a v akej prekrásnej krajine žijú, získava prvé body v svoj prospech. A keď k tomu pripojí následne to, čo chcú počuť o svojich bolestiach a orátor to od svojich zvedov má už na papieri, má vyhratú aj druhú polovicu stretnutia s nimi. Na záver k tomu patrí podávanie rúk s úsmevom pri odchode zo stretnutia cez rad zvedavých a tešiacich sa účastníkov i s kyticami a vysokým optimizmom.

            Len raz sa stalo, že pani stojaca v prednom rade udrela kyticou Vl. Mečiara ako výraz zloby za amnestiu pre osoby dôvodne podozrivé z vraždy R. Remiáša. Odvtedy musia byť ochrankári vo väčšom strehu, ako vídame zo záberov TV kamier z ich bystrého pohľadu na okolie i na ľudí.

            To sú len skutočnosti, ktoré vládnu politikou a podporujú pozitívny obraz politika, alebo verejne činnej osoby. K nim patria aj špecifické črty osoby ktorá sa uchádza o priazeň publika, verejnosti., jeho dobrota, zmysel pre spravodlivosť a iné v médiách pretriasané vlastnosti. V prípade súčasných volieb prezidenta u nás patrí aj jeho nezávislosť, bohatstvo nadobudnuté úspešným podnikaním a trvalá ochota pomáhať slušným a chudobným ľuďom. Ak sa naviac a často verejne zrieka odmeny za výkon funkcie prezidenta, to je už na infarkt, niečo nepredvídateľné u ľudí, ktorí očakávajú, že sa to niekde predsa musí prejaviť v charite, alebo aspoń v rýchlej záchranke pre tých, čo z takej správy od radosti skolabujú

            Počas celej jeho mimoriadne dlhej predvolebnej kampane za vlastné prostriedky a o existencii charitatívnej spoločnosti Dobrý anjel neodznelo jedno meno osoby, ktorá by bola vďačná za dar – podporu, alebo vyriešenie jeho ťažkej životnej situácie. Ako jeho charita spolupracovala počas uplynulých rokov s inými, napr. katolíckou charitou, ktorá je všeobecne známejšia i mediálne, tiež nič nevieme. Možno až teraz, pretože v kampani by to bolo nevhodné aj podľa poradcov. v kampani.

            Už opakovane sme počúvali jeho vízie, ako bude zasahovať do procesu zlepšovania podmienok života slušných ľudí. Teda nie všetkých, ale len slušných a to bývajú tí, čo rešpektujú zákony poriadok, predpisy, chodia po vyznačených chodníkoch, neznečisťujú životné prostredie, odpad zo záhrad kompostujú a nespaľujú na zlosť susedov, posielajú deti do školy a zúčastńujú sa verejných prác a podujatí

            Či si osvojil realitu, že naša republika je parlamentný štát, kde hlavné zákonodárne iniciatívy má v kompetenciu parlament a vnášať podnety pre nové zákony, či novely do rokovaní NR majú poslanecké kluby, prípadne politické strany, ktoré zasadajú aj mimo hlavných rokovacích dní v budove na Vodnom vŕšku., zatiaľ nevieme A v tom začne veľký problém s jeho proklamovanou a zdôrazňovanou nezávislosťou. Iste bude mať preto osobnú potrebu prečítať si v Ústave SR články 101, 102 s dôrazom na článok 103 (odst.5)kde sa taxatívne píše o jeho budúci právach a povinnostiach i o tom, že sa musí zriecť pôsobenia v obchodných aktivitách. Tie však môže ľahko previesť na dcéru, ktorá je už z Anglicka doma Detaily ozrejmí dr. J. Mazák, bývalý predseda Ústavného súdu, ktorý sa stáva jeho poradcom pre otázky ako bude môcť dbať o dobrý a spokojný život slušných ľudí, niekedy aj pre všetkých občanov Slovenska i tých, čo ostali doma, alebo volili jeho protikandidáta. Najmä, čo si bude môcť ako prezident dovoliť v medziach zákona.

            Dr. M. Bútora, ako jeho druhý poradca vo veciach zahranično-politických, bude iste radiť v agende protokolárnej, ktorú si stihol osvojiť ako bývalý slovenský ambasádor v USA. Našťastie naše styky so zahraničím sú dosť obmedzené a maharadžovia a ropní šejkovia sa k nám už neponáhľajú, preto budú iste venované len americkým poznatkom poradcu. Ale predsa, stať sa môže čokoľvek, až po zjednotenie krokov pri vítaní delegáta na dvore paláca a kto kráča bližšie k nastúpenej jednotke stráže prezidenta.

            Všetko sa dá naučiť, alebo osvojiť, získať reputáciu i kredit so zahraničnými partnermi i v dodržiavaní protokolárnych pravidiel pri večeri a čítaní prípitku, no mať trvalú nezávislosť od politikov i s miliónmi €, ktoré vlastní, bude nad jeho funkčné možnosti

Tie sú definované v Ústave SR a pokiaľ by ich potreboval rozšíriť, zmeniť alebo novo definovať musel by získať hlasy 90 poslancov a tam by bol koniec jeho silných slov. Aj napriek tomu, že sa k nemu začali hlásiť marginálni politickí leadri z SDKÚ, SaS, NOVA a možno aj OĽaNO, ktorí budú chcieť protislužby a tam bude koniec nezávislosti. Fajka zhasne.