Ako chytiť ruského medveďa za uši?

30. marca 2014, gilos, Nezaradené

            Nie je príjemné denne počúvať a sledovať správy  o nebezpečí, ktoré hrozí (zatiaľ)Ukrajine zo strany Ruska, ako sa zhromažďujú ich vojská na východnej hranici a ako Vl.Putin čaká na príležitosť a dôvod k oslobodeniu Rusov žijúcich aj v iných regionoch  Ukrajiny Analytici idú ďalej a veštia, že podobné nebezpečie hrozí aj pobaltským krajinám bývalého ZSSR i ruskej enkláve v Moldavsku(Podnestersko).

            Všetci, čo o tom píšu, alebo hovoria vedia, že nehovoria pravdu, že fakty si prispôsobujú potrebe a že ich zveličujú .Cieľom je dosiahnuť stav, ktorý by bol nastal podpisom asociačnej dohody, jej plným znením a podpis jej politickej časti je len istá esencia ako sacharín namiesto cukru. Totiž všetko začalo odmietnutím podpisu pod plnú dohodu so všetkými jej časťami a obsahom.

            Ešte aj bývalý štátny tajomník MO R.Ondrejcsák v rozhovore s redaktorom Pravdy tvrdí, že “Západ sa netlačil k Rusku…“Čo ale dlhodobá snaha USA dostať zbrane protiraketového dáždnika bližšie k Rusku s prípravami na jeho inštaláciu v Poľsku a v Česku s argumentami, že má chrániť výsostné územie USA pred raketami z Iránu? Tam kdesi začali ruské obavy z približovania sa NATO k územiu Ruska a rozhovory o strategickej obrane medzi Vl.Putinom a B.Obamom. Projekt bol zbrzdený na rok 2018, teraz sa iste pohne, zrýchli.

Následne dielčie programy, ktoré mala zabezpečiť asociačná dohoda EÚ s Ukrajinou boli zrýchlené a realizované do dnešnej podoby i s plebescitom na Kryme. Veď na Námestie nezávislosti v samom začiatku protestov proti vláde Vl.Janukovyča. sa poponáhľal bezpečnostný znalec a expert John Mc Cain, senátor .Išlo iste o koordináciu postupov i financie pre protestujúcich v materiálnej podobe, urýchlenie a zdramatizovaniu v celom priestore .To ostatné, denne aktualizované o nové počty ruských vojsk v blízkosti hraníc s Ukrajinou je preto len propaganda hrozby silou.. A tak, ako agenti CIA sledujú ruské kroky, končiace pripojením územia Krymu k federácii spät, rovnako si počínajú i ruskí agenti na Ukrajine .Iste si nesedia na ušiach a so zatvorenými očami.

            Ak prijaté administratívne opatrenia USA+EÚ voči Rusku budú neúčinné, ich editori stratia trpezlivosť a budú chystať iné, tvrdšie a iste i s aktivizáciou tých síl, ktoré historicky majú nepriateľský vzťah k tejto krajine, čo prejavili už  pochodujúci benderovci v Kyjeve i s vyznamenaniami za  boj proti boľševikom. K vypätej  atmosfére iste prispeje i dopad zvýšenia cien plynu pre domácnosti o 50 %,ale aj podmienky MMF, ktorý si stanovil pre poskytnutie dlhodobého úveru vo výške 15 mld.US dol v niekoľkých tranžiach i kontrolu opatrení k zaručeniu jeho návratnosti na Ukrajine. A to budú málo populárne kroky.

Do ozbrojeného konfliktu s Ruskom nebudú mať Američania chuť vstúpiť v akejkoľvek podobe ale dodávkou zbraní a munície  a vedia to veľmi dobre, no ďalej destabilizovať situáciu v oboch krajinách  bude primerané okolnostiam, pretože už nepôjde len o Ukrajinu, ale ako ekonomicky oslabiť Rusko a politicky diskreditovať túto krajinu pred svetom. K tomu už má poslúžiť prijatie rezolúcie VZ OSN spred niekoľkých dní a vylúčenie Ruska zo skupiny G8, ktorá je síce samozvaná, bez delegovaného mandátu kohokoľvek, ale formálne rešpektovaná

Obe krajiny, Ukrajina i Rusko sú si blízke, majú spoločnú históriu i trpké skúsenosti a tak musia bez zasahovania iných mocností nájsť cestu k spoločnej koexistencii v prospech svojich občanov a keď bolo  jasné, že od začiatku bola snaha priblížiť sa k Moskve na dostrel rakiet stredného doletu.