Pozor, plyn !

11. marca 2014, gilos, Nezaradené

            Až dve správy z relácií RTVS a rozpitvávané na rôznej politickej úrovni mohli zaujať diváka a poslucháča z hľadiska dôležitosti, ale aj jednoduchosti riešenia a bez súvislostí vzťahov a podmienok s realitou.

            Prvá, tá jednoduchšia taká charitatívna, hovorí o možnosti reverzného prúdenia zemného plynu zo západoeurópskych zdrojov cez Slovensko na Ukrajinu s potrebou vybudovať v blízkosti Veľkých Kapušian odovzdávací objekt s meraním odovzdaného plynu na ukrajinskú stranu. Ako idea je to zaujímavá myšlienka, taká utopistická,  no realizácia takého diela v hodnote cca 20 mil. € do začiatku leta je nereálna Naviac na impulz našej strany o ochote dodávať plyn reverzným chodom ukrajinská strana nereagovala a rovnako, ako na našu ponuku liečiť ranených demonštrantov, ale v Čechách. áno. Prečo je to tak, vedia len naši politici.

            V roku 2009, ktorý nám polici pripomínajú ako príklad nespoľahlivosti ruských záväzkov, že došlo ku kríze v dodávkach ruského plynu i k nám, išlo o to, že Ukrajina neplatila za dodaný plyn a mnohé firmy na jej území odoberali plyn pre svoje potreby z tranzitu a tak ruský Gazprom uzatvoril armatúry na rozvodoch, čím došlo ku kríze. Teraz sa stalo niečo podobné, keď Ukrajina dlhuje Rusku za už dodaný plyn cca 2 mld. USD, ktoré nemá a preto, kto z našich politikov sa zaručí, že za plyn z reverzného chodu nám Ukrajina zaplatí, pretože náš Slovtransgaz  západoeurópskym vlastníkom plynu by musel zaplatiť. Druhá správa je očividne a aktuálne ladená politicky a ide o aktivity pracovníkov V4, ktorí podpísali spoločný list predsedovi Snemovne USA Boehnerovi, aby sa zasadil o zrušenie zákona z roku 1939 o zákaze vývozu strategických surovín zo Štátov. On vraj súhlasí a hovorí, že stačí pero a ochota prezidenta rozhodnutie podpísať, aby prebytky bridlicového plynu bolo možné do štátov V4 exportovať v skvapalnenom stave. Ide asi o nedomyslenú akciu z podnetu maďarského zástupcu. Najväčší spotrebitelia plynu to nemôžu podporiť, pretože Francúzsko má skvapalnený plyn z Alžíru a Nemecko plyn z vybudovaného potrubia Nordstreeam cez Baltické more, čím sa vylúčil plynovod cez Ukrajinu i Poľsko Aj cez naše územie bude plynu menej.

            Najjednoduchším riešením pre nás i Rakúsko bude narovnanie vzťahov medzi Ukrajinou a Ruskom aby k možným komplikáciách nedochádzalo .Okrem využitia existujúcich plynovodov museli by sa budovať nové a to chce čas i peniaze, ktoré chybujú aj u nás. Ak dotovaná cena plynu pre Ukrajinu bola 268 USD/1000 m3 a bude zvýšená, my zaplatíme už teraz 685,- €/1000 m3 u konečného spotrebiteľa. A ten plyn z USA by iste stál ešte viac, vzhľadom na vložené prostriedky a očakávaný zisk z podnikania Kedysi platilo, že kto pohne cenami palív a energií, pohne celým ekonomickým prostredím .A to bude platiť aj teraz. Preto máme Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, aby sa tak svojvoľne z rozhodnutia majiteľov firmy nestávalo často.