Mohla to byť výročná správa o stave SCR.

1. apríla 2013, gilos, Nezaradené

Už tým, že slávnostné sväté omše z katedrály sv. Petra vo Vatikáne, ktoré tradične v dňoch Vianoc a Veľkej noci celebruje pápež sú prenášané prostredníctvom televíznych spoločností do mnohých krajín sveta ,dávajú dôvod k ich sledovaniu a niekedy i k premýšľaniu.

Teraz, krátko po odstúpení pápeža Benedikta XVI a slávnostnej inaugurácii nového ,pápeža Františka, ktorej sa zúčastnili mnohí predstavitelia aj nekresťanských štátov sveta(malo ich byť 136) aj občianska verejnosť očakávala s istým neskrývaným záujmom, čo táto zmena na Petrovom stolci prinesie do cirkevnej praxe. Práve teraz, možno predčasne. keď SCR je ako veľký zaoceánsky parník, ktorý len veľmi a ťažko mení rýchlosť i smer plavby.

Počas sv. omše objavili sa síce drobné náznaky zmien vyplývajúce skôr z povahy a minulosti pápeža Františka, ktorý poznal za roky svojho úradu v Argentíne pomery biedy a bohatstva a svoj život tomu aj prispôsobil, musel, ak sa chcel priblížiť mase veriacich, ktorí nemajú inú možnosť, ako veriť, že na druhom svete sa budú mať lepšie, ako teraz. Iste už z Buenos Aires mohol vnímať obrovskú nádheru vysokého kléru vždy v inom oblečení, jednotne ako vojaci, podľa hodností a vnútra chrámov a katedrál, ktoré kontrastujú s chatrčami, v ktorých žijú dodnes jeho veriaci, ale aj inde vo svete, včítane toho nášho. Aj preto zvolil oblečenie farby neutrálnej ,biele, no s čiernou stuhou ako výraz príslušnosti k jezuitom ale bez ozdôb prislúchajúcich k jeho úradu.

Ak pred rokmi pápež Karol Wojtyla zaviedol bezvýznamný prvok do svojho príhovoru a Joseph Ratzinger to po ňom rozširoval na požehnanie aj v reči Rómov a Kanakov a naši komentátori mali z toho obrovskú radosť ,že na slovenských katolíkov nebolo zabudnuté, tento pápež František to zrušil, či sa zriekol. V svojom prejave k zhromaždeným Rímanom sa prihovoril v taliančine, čo komentátor STV M.Gavenda to decentne vysvetlil, ako prejav k svojim veriacim v Ríme ako rímsky biskup. Mohol to ponechať bez komentára, ale to by sa spreneveril k svojmu povolaniu, pozitívnemu objasňovaniu rozhodnutí nadriadených v kňažskej službe. Už sme sa v podobnom príbehu mohli stretnúť, keď iný r.k. kňaz vysvetľoval, prečo ženy-katolíčky nemôžu byť farárky. To vraj preto, že na obraze Posledná večera sedia len muži, učeníci. Bodka a koniec uvažovania, treba veriť.

V prejave k zhromaždeným z okna katedrály sa pontifik zmienil o mnohých problémoch sveta, ktoré narastajú, no o tých, ktoré sa podarilo v minulom roku  aj pričinením modlitieb vyriešiť sa nezmienil. Pribudli však novšie ozbrojené konflikty, sociálne nepokoje i rast ekologických problémov, kobylky ,povodne, zemetrasenia ,požiare a v nich pomoc modlitieb je zatiaľ iluzórna.

Pápež František je len na začiatku svojho pastoračného pôsobenia vo funkcii SCR najvyššej a tak bolo ťažko očakávať vážnejšie zmeny v jej chode, jej vnútorných problémoch o ktorých sa zatiaľ nemôže bez ich pochopenia vyjadrovať. Má toho veľa na vypočutie, prečítanie i zistenia. Ale predsa si ľudia starší a s nepoškodenou pamäťou môžu spomenúť(ak chcú),že pápeža Pacelliho(Pius XII) nosili jeho služobníci na nosidlách pod baldachýnom a týchto povojnových rozvážajú v papamobiloch po 400 tis.€/ks. Je to predsa len veľká zmena

Odvážil som sa ako divák a inoverec  ďalej ako si trúfnu režimní redaktori. Prepáčte a keď môže premýšľajte.

 

W  O W

 

 

.